Γιάννης "Πίκπας" Ιωάννου

Μια πολύ διαφορετική πνοή φέρνουν οι Stavento στο λεγόμενο mainstream χιπ χοπ, βασισμένη σε ένα πάντρεμα διαφορετικών ήχων. Όπως άλλωστε μας δηλώνουν παρακάτω ο Μέθυσος (Μιχάλης) και ο Ακρίτας (Κώστας), για εκείνους η μαγεία της μουσικής βρίσκεται όσο περισσότερο τη «σκαλίζεις» και τη μπερδεύεις...

 

 

Ποιο ήταν το σκεπτικό και το δημιουργικό πλάνο σε αυτήν την 3η δουλειά;

 

Μιχάλης: «Σε αυτό τον δίσκο προσπαθήσαμε παραγωγικά να βελτιώσουμε τον ήχο μας, μουσικά να μην ξεφύγουμε από αυτό που κάνουμε ώστε να εδραιώσουμε το στυλ μας και στιχουργικά, όπως και στους προηγούμενους δύο δίσκους, γράψαμε όσα μας εκφράζουν».

Κώστας: «Για άλλη μια φορά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα άλμπουμ το οποίο να ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς ο ακροατής να πηδάει κομμάτια».

 

Οι Stavento έχουν γνωρίσει αρκετή επιτυχία στο ραδιόφωνο, σε καλοκαιρινά μαγαζιά κτλ. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Μ: «Πιστεύω ότι οφείλεται σε όλα τα προηγούμενα…».

Κ: «Κι εγώ!».

 

Διακρίνω ένα αμάλγαμα ήχων και μουσικών στο νέο άλμπουμ. Τι μουσική ακούτε αυτόν το καιρό; Το κομμάτι “Hey-Hop” κάνει κάποια δήλωση;

Μ: «Πιστεύουμε ότι το πάντρεμα ήχων διακρίνεται σε κάθε δουλειά των Stavento, είναι κάτι που αποζητάμε και επιδιώκουμε. Νομίζω ότι η μαγεία της μουσικής βρίσκεται όσο τη «σκαλίζεις» και τη μπερδεύεις… Σίγουρα γίνεται πιο πολύπλοκο, αλλά ακουστικά -στο τέλος- έχει περισσότερο ενδιαφέρον».

Κ: «Η μουσική που ακούμε τον τελευταίο καιρό, είναι η μουσική που ακούγαμε πάντα: τα πάντα! Ξέρω ότι ακούγεται λίγο γραφικό, αλλά είναι η αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο ακούμε τα πάντα, είναι για να βελτιωνόμαστε παραγωγικά. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται σε κάθε μουσικό χώρο και ό,τι μας αρέσει θα κοιτάξουμε να δούμε πως θα το εντάξουμε στα δικά μας μέτρα».

Μ: «Όσο για το “Hey-Hop”, κάνει μια καταγραφή του τι μπορεί να δεις μπαίνοντας βαθύτερα στο μουσικό στερέωμα και πώς κάποιες λανθασμένες κινήσεις μπορούν να σε ρίξουν κάτω».

Κ: «Βασικά γράφτηκε για να το ακούμε κι εμείς και να προσέχουμε…».

 

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες, και τις εμπειρίες που αποκομίσατε από μουσικούς όπως ο Κώστας Τουρνάς ή ο Αλέξανδρος Χατζής;

Μ: «Νομίζω πως κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα περιγράψεις, πρέπει να τα ζήσεις… π.χ. οι στιγμές που ο Αλέξανδρος έψαχνε να βρει το κομμάτι με την κιθάρα του. Ήταν κάτι απίστευτο για το οποίο ό,τι και να πω θα ήταν λίγο. Ή ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Κώστας Τουρνάς ακούγοντας την καινούργια διασκευή του κομματιού του “Δεν Μετανιώνω” Πολύ όμορφα πράγματα που συναντάς… Για τις συμμετοχές του δίσκου ψάχνουμε πρώτα φίλους και μετά όλα τα άλλα. Όταν κάτι γίνεται μέσα σε φιλικά πλαίσια, πιστεύω πως έχει καλύτερο αποτέλεσμα…».

Κ: «Επίσης, συνέβησαν διάφορα κατά την διάρκεια του δίσκου, και με τις άλλες συμμετοχές: Τον Δημήτρη Κοργιαλά, τον Stereo Mike, την Shaya, τον Γιώργο Τσικαριά…».

 

 

Tι έχει αλλάξει σε εσάς προσωπικά στους Stavento σε σχέση με τα παλιά χρόνια στη Freestyle Productions; Πιστεύετε ο μέσος έλληνας ακροατής της hip hop, θα έβρισκε το Σήμερα Το Γιορτάζω ενδιαφέρον ή όχι, και γιατί;

Μ: «Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι σε εμάς, έχουμε την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι για να κάνουμε μουσική. Απλά όχι στα πλαίσια της Freestyle αλλά στα πλαίσια του Κώστα και του Μιχάλη».

Κ: «Πιστεύω πως ο μέσος Έλληνας θα τον έβρισκε ενδιαφέρον σαν δίσκο γιατί είναι μια διαφορετική πρόταση, όχι μόνο μέσα στα πλαίσια της hip hop σκηνής, αλλά και γενικότερα της ελληνικής δισκογραφίας… Τώρα αν είναι καλός ή κακός, αυτό το αφήνουμε να το κρίνετε εσείς. Μιας και εκτεθήκαμε στο κοινό, είμαστε έτοιμοι και να κριθούμε».

 

Υπάρχουν πλάνα για κάποιες live εμφανίσεις;

Κ: «Ναι, υπάρχουν αλλά δεν είναι κλεισμένα εκατό τις εκατό ώστε να ανακοινώσουμε κάτι».

Μ: «Όποιος θέλει να μάθει μπορεί να επισκέπτεται και να βλέπει τα νέα μας στο www.stavento.gr είτε στο space μας www.myspace.com/st4vento».

 

Πώς βλέπετε τη σύγχρονη ελληνική hip hop σκηνή; Πιστεύετε υπάρχει μέλλον και που βασίζεται αυτό; Κάποιος καλλιτέχνης ή σχήμα που σας τραβάει το ενδιαφέρον;

M: «Δεν νομίζω να είμαστε αρμόδιοι για να μιλήσουμε για το μέλλον της hip hop στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσοι που την καπηλεύονται και την υπερασπίζονται κάθε μέρα… μέχρι και δίσκους φτιάχνουν που λένε μονάχα γι’αυτό… Ας τα πουν καλύτερα αυτοί. Εμείς κάνουμε απλά ό,τι μας αρέσει και ας ακούει στο όνομα hip hop, trip-hop, hey hop.. δεν μας πολυνοιάζει. Από την ελληνική σκηνή μας αρέσει ο Stereo Mike».

Κ: «Βασικά, μας νοιάζει περισσότερο να φτιάχνουμε έναν όμορφο δίσκο που να μπορούμε να τον ακούμε μετά από χρόνια και να είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν. Πιστεύω πως πολλοί έχουν να πουν κάτι στο ελληνικό hip hop όπως π.χ. οι Αρτέμης-Ευθύμης».

 

Kλείνοντας, διακρίνω μια σειρά ερωτικών κομματιών πιο προσωπικού ύφους στο νέο cd. Στην υγειά τίνος πίνετε τελευταία;

Μ: «Τότε δεν άκουσες τις παλιές δουλειές, γιατί και εκεί υπήρχαν ερωτικά κομμάτια. Και θα εξακολουθούν να υπάρχουν και σίγουρα προσωπικά, αφού σχεδόν πάντα στο χαρτί αφήνουμε προσωπικά μας πράγματα».

Κ: «Μιας και ο έρωτας είναι μέσα στη ζωή μας θα ήταν παράλογο να μην υπήρχαν ερωτικά κομμάτια μέσα σε ένα δίσκο ο οποίος σου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσεις για μια ώρα σε κάποιoυς. Με τον κατάλληλο καταμερισμό του χρόνου σου μπορείς να μιλήσεις για όλα: τoυς έρωτές σου, για κοινωνικά προβλήματα, να πεις την πολιτική σου άποψη, να σατιρίσεις, να κράξεις και γενικά να πεις οτιδήποτε σε καίει… Κι αν σ’ αυτά που λες βρεις και άλλους να συμφωνούν μαζί σου… τότε…».

Μ: «Τότε πραγματικά το γιορτάζεις και πίνεις σε αυτό αδελφέ εν Χριστό Ιωάννη… Ελπίζουμε να σου απαντήσαμε και στο τελευταίο σου ερώτημα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σου».

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured