Οι γιορτές πλησιάζουν και στο Αvopolis έχουμε ήδη ξεκινήσει να μοιραζόμαστε προτάσεις με όλα όσα θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας ή θα κρατήσουμε για τον εαυτό μας την ωραιότερη περίοδο του χρόνου. Σειρά έχουν λοιπόν τα ελληνικά μυθιστορήματα, διηγήματα και νουβέλες που θα μας κρατήσουν παρέα τα Χριστούγεννα του 2023.

 

Η Τελευταία Αρκούδα του Δάσους του Άκη Παπαντώνη

Εκδόσεις Κίχλη

Μπορεί ο ίδιος να είναι καθηγητής επιγενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, ο Άκης Παπαντώνης διαθέτει όμως και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες (και βραβευμένες) λογοτεχνικές πένες των τελευταίων ετών. Η Τελευταία Αρκούδα του Δάσους είναι η νέα του νουβέλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη στην οποία εξετάζει τη δύσκολη ενηλικίωση δύο αδερφών από τα σχολικά χρόνια της δεκαετίας του ’80, ως τον εμφύλιο στη Βοσνία το ’90 και την Αθήνα των αρχών του 2000.

 

Βασικός Μέτοχος του Πέτρου Μάρκαρη

Εκδόσεις Κείμενα

Χριστούγεννα δίχως την απαραίτητη πινελιά αστυνομικής λογοτεχνίας δεν νοούνται και μια ακόμη περιπέτεια του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου θα μας κρατήσει ξύπνιες και ξύπνιους τα βράδια δίπλα στο δέντρο. Στο Βασικό Μέτοχο του Πέτρου Μάρκαρη, η κόρη του αστυνόμου Χαρίτου έχει τελειώσει με επιτυχία τις εξετάσεις του διδακτορικού της στη νομική και ξεκινά μαζί με τον αγαπημένο της για διακοπές στην Κρήτη. Λίγο πριν επιβιβαστεί όμως στο πλοίο, καταλαμβάνεται από ομάδα μασκοφόρων που δίνουν μονολεκτικές εντολές στα αγγλικά. Ο αστυνόμος θα σπεύσει τότε με την Αδριανή στην Κρήτη. Σύντομα όμως, θα χρειαστεί να επιστρέψει στην Αθήνα για να διαλευκάνει τα εγκλήματα ενός δολοφόνου που απειλεί ότι δεν θα σταματήσει εάν δεν σταματήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλλουν διαφημίσεις. Και πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι οι δύο φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις έχουν την ίδια αφετηρία.

 

Romantica του Ανδρέα Αποστολίδη

Εκδόσεις Άγρα

F7B009074BB7E19F2B6CBBF896FED650

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής, μα κυριότερα ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις του ατμοσφαιρικού νουάρ ο ίδιος, ο Ανδρέας Αποστολίδης επιστρέφει με αυτήν ακριβώς τη διάθεση με το Romantica από τις εκδόσεις Άγρα. Και με την πεντηκοστή επέτειο από την κατάληψη του Πολυτεχνείου στο μυαλό του, παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα στο οποίο παρελαύνουν χαρακτήρες εκείνης της εποχής: ένας παραδοσιακός τότε αριστερός που φλερτάρει με τη διαβόητη αμερικανική επιχορήγηση του Ιδρύματος Φορντ, ένας αναρχικός του «κίτρινου Τύπου» με το προσωνύμιο «λεκές», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, οι μπον βιβέρ και γκάνγκστερ του καθεστώτος των συνταγματαρχών και πολλοί ακόμη. Όλα αυτά, με πρόσωπα και ιστορίες πραγματικές και φανταστικές που μένουν να τις ανακαλύψουμε.

 

Σκιές του Νότου του Λάζαρου Αλεξάκη

Εκδόσεις Διόπτρα

Σε νουάρ διάθεση και πάλι, οι Σκιές του Νότου του Λάζαρου Αλεξάκη μας μεταφέρουν στο καλοκαίρι του 1987 στην «καρδιά μιας ακόμα χρονιάς αμπαλαρισμένης με την ψευδαίσθηση μιας παντοδυναμίας συγκροτημένης από καλοστημένα ψέματα και απτούς, καθημερινούς μύθους». Εκείνο το καλοκαίρι  είναι και που ένας κύκλος αίματος ξεκινά όταν ο Γιώτης, ο ιδιοκτήτης του Νότου, ενός παραλιακού μπαρ μιας επαρχιακής πόλης, αποφασίζει να βοηθήσει μια δημοσιογράφο της Μεσογείου, τη Μαρλίνα, να εξιχνιάσει το παράξενο ατύχημα ενός νεαρού άνδρα. Και σε αυτήν την υπόθεση που εκτυλίσσεται εν μέσω του ηδονισμού των  ‘80s μπλέκονται σιγά σιγά μπάτσοι και βαποράκια, ντίβες και χαρτοπαίκτες, ευσυνείδητοι δολοφόνοι και αθώοι περαστικοί που συνειδητοποιούν πως το παρά το τεχνικολόρ μέλλον που μοιάζει να έρχεται, δεν μπορούν να σώσουν τους εαυτούς τους.

 

Διακοπές Στην Αβησσυνία της Ελίζας Παναγιωτάτου

Εκδόσεις Αντίποδες

Cover 630x1024

Η Ελίζα Παναγιωτάτου επιστρέφει με ακόμα μια δουλειά της στους Αντίποδες για να μας μεταφέρει από την οικειότητα, την κρίση και την απώλεια της Αθήνας, στην Ντίρε Ντάουα με τα κόκκινα λουλούδια, τις ύαινες και το παρελθόν της γιαγιάς της κεντρικής ηρωίδας της με το όνομα Τέσση. Εκείνο είναι το μέρος όπου η μία από τις δύο κατάφερε να ξεχάσει, ενώ η άλλη θα θυμηθεί και θα επισκεφθεί. Ταξίδια χωρίς ουσιαστικό στόχο, μυστικά που περνούν από τη μια γενιά στην άλλη και ερωτήματα που ψάχνουν την απάντησή τους μέσα από ερωτικές ιστορίες και μητριαρχίες που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε.

 

Ραδιοκασετόφωνο του Ιάκωβου Ανυφαντάκη

Εκδόσεις Πατάκη

09455

Έχει περάσει αισίως μια δεκαετία από όταν ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης συστήθηκε στο κοινό με τις Αλεπούδες στην Πλαγιά, βιβλίο για το οποίο υπήρξε υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, όπως και το αντίστοιχο από το περιοδικό «Ο Αναγνώστης». Αρκετές προσωπικές και συλλογικές δουλειές μετά, ο ίδιος επιστρέφει με το Ραδιοκασετόφωνο, όπου παρακολουθούμε την ιστορία του Ηλία, η ζωή του οποίου του έχει φέρει έναν αποτυχημένο γάμο με έναν γιο, μία πρώην ερωμένη που ίσως ξαναγίνει νυν και πολλά πολλά χρήματα, του παίρνει όμως αναπόφευκτα και τον πατέρα του. Ο ίδιος τότε θα χρειαστεί να ταξιδέψει μαζί με τον γιο του προς το χωριό του για την κηδεία, για να επιστρέψει σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Εκεί όμως υπάρχουν ακόμα ραδιοκασετόφωνα.

 

Δυναμώστε Τη Μουσική, Παρακαλώ του Μιχάλη Μαλανδράκη

Εκδόσεις Πόλις

0560255 1

Συστήθηκε στο κοινό το 2019 με το Patriot για να αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (εξ ημισείας) στα 23 του μόλις χρόνια. Ο Μιχάλης Μαλανδράκης επιστρέφει λοιπόν για ακόμη μια φορά με μια δουλειά του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, συστήνοντάς μας τον πρωταγωνιστή του, Χάρη Αλεξιάδη. Εκείνος, έχοντας μεγαλώσει με τη στόφα ανθρώπου που θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα κοσμοϊστορικών γεγονότων, θα βρεθεί σαν πολεμικός ανταποκριτής στο Σαράγεβο τον Ιούνιο του 1992. Εξαντλημένος όμως από το βίωμα του πολέμου, θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1994, μεταπηδώντας στο ψυχαγωγικό κομμάτι του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργαζόταν, για να βρεθεί σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο με έκσταση, αλλά και μελαγχολία. Όλα αυτά, ώσπου ξαφνικά ένα νευρολογικό πρόβλημα πλήττει την κινητικότητά του και τον αναγκάζει ν’ αποσυρθεί βίαια από οτιδήποτε έχει ο ίδιος ανάγκη.

 

Οι απέθαντοι - Μια αληθινή ιστορία που έγινε πραγματική του Δημήτρη Νόλλα

Εκδόσεις Ίκαρος

9789605726133

Τέσσερις γεμάτες δεκαετίες δημιουργίας στο μυθιστόρημα, το διήγημα και τη νουβέλα έχει συμπληρώσει αισίως ο Δημήτρης Νόλλας, που επιστρέφει φέτος με ακόμη μια από τις τελευταίες για τις εκδόσεις Ίκαρος. Και αντί περιγραφής της, το οπισθόφυλλο του βιβλίου περιλαμβάνει ένα κείμενο του Αλέξη Κυριτσόπουλου που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο, μισό αιώνα μετά την τελευταία του συνεργασία με τον Νόλλα. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας όσο χάνεστε στις 56 σελίδες του βιβλίου.

 

Σωτηρία της Χαράς Ρόμβη

Εκδόσεις Αντίποδες

Η Χαρά Ρόμβη συστήνεται στο κοινό μέσα από την πρώτη της συλλογή διηγημάτων για τους Αντίποδες, παντρεύοντας στις σελίδες της εξορμήσεις για κάλαντα που μετατρέπονται σε μαθήματα ταξικής συνείδησης, βόλτες σε καινούρια σούπερ μάρκετ και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες ιστορίες που μας μεταφέρουν πίσω στα ελληνικά ‘80s και ‘90s. Όλες τους με ήρωες πρόσωπα των λαϊκών τάξεων, ενωμένα από ένα συλλογικό παρελθόν παρά τις όποιες διαφορές τους και με την απαραίτητη τρυφερότητα στην εξιστόρηση των περιπετειών τους, που λαμβάνουν χώρα σε έναν τόπο που μοιάζει ταυτόχρονα μακρινός μα και πολύ κοντινός.

 

Φλόρενς Μπλαντ του Ανδρέα Νικολακόπουλου

Εκδόσεις Ίκαρος

Έχοντας παρουσιάσει τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες συλλογές διηγημάτων, ο σεφ και αναγνωρισμένος διηγηματογράφος, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επανέρχεται στο προσκήνιο με ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που διατρέχει δύο ταραγμένους αιώνες και μια φλεγόμενη Ευρώπη, απομακρυνόμενος αυτή τη φορά από την ελληνική επαρχία και την πάλη ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία που υπήρξαν στο επίκεντρο της μέχρι τώρα θεματολογίας του. Με γραφή που θυμίζει αυτή της Ζυράννας Ζατέλη, στις σελίδες της Φλόρενς Μπλαντ συναντάμε πολλαπλά πρόσωπα, τόπους και εποχές, στις οποίες ξεπηδούν νέα κινήματα, καταστροφές, μα και εγκλήματα με φόντο τα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια στα χρόνια των μεγάλων αλλαγών.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured