Η μυθολογία της pop κουλτούρας ανέδειξε το "on the road trip" σαν βασικό της συστατικό. Ένα συγκρότημα που τριγυρνάει με ένα βαν ή με αεροπλάνα, τραίνα και βαπόρια, από πόλη σε πόλη κουβαλόντας όργανα και εξοπλισμό και παίζει σε ωραία venues ή καταγώγια, σε festival, σε μικρούς και μεγαλύτερους χώρους, πίνοντας και καπνίζοντας είναι ένα «άγιο δισκοπότηρο]. Η Κρίστη Στασινοπούλου μαζί με τον Στάθη Καλυβιώτη έζησαν αυτό το "on the road trip" από την καλή και την ανάποδη. Όχι την μυθολογία αλλά την πραγματικότητα που -ως συνήθως- είναι πολύ διαφορετική.

Σε αυτό το πολυσέλιδο βιβλίο/ημερολόγιο η Κρίστη περιγράφει τις εμφανίσεις τους παντού στον κόσμο, κυρίως όσες έγιναν στον 21ο αιώνα και είναι πολλές καθώς πρόκειται για ένα σχήμα που μπορούμε να πούμε πως η διεθνής του δραστηριότητα και αποδοχή είναι ευρύτερη από την ελληνική. Κι όπως είναι φυσικό σε αυτό το ημερολόγιο αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει κάθε μικρομεσαίο συγκρότημα που περιοδεύει, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που ζει κάθε τέτοιο σχήμα που βγαίνει στον δρόμο. Δυσκολίες που στις μέρες μας γίνονται ακόμη πιό έντονες, όπως φαίνεται από εξομολογήσεις πολλών αντίστοιχων συγκροτημάτων απ'όλο τον κόσμο, που προσπαθούν να επιβιώσουν και να παίξουν σε ένα όλο και πιό ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τους ατζέντηδες και τους χώρους συναυλιών, να τους φέρονται όλο και πιο σκληρά. Βέβαια μαζί με τις δυσκολίες, αποτυπώνεται και η χαρά του να παίζεις ζωντανά, οι αναπάντεχες συναντήσεις (όπως με την Patti Smith π.χ.), η συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, η αποδοχή τραγουδιών και δίσκων σε διεθνή charts, η αγωνία πριν τις εμφανίσεις, οι δεσμοί που ενδυναμώνονται με τα μέλη του γκρουπ και όλους όσοι ακολουθούν. Ένα ολόκληρο σύμπαν που απλώνεται σε δύο+ δεκαετίες.

Κι όλα αυτά συνοδεύονται από σκίτσα της Κρίστης από αυτά που βλέπει από τα παράθυρα των ξενοδοχείων ή εικόνες που της κάνουν εντύπωση και έτσι όλο το βιβλίο/ημερολόγιο μου έφερε κάπως στο μυαλό το "The Sick Bag Song" του Nick Cave. Και ενώ πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο που αφορά στο συγκεκριμένο μουσικό σχήμα της Κρίστης Στασινοπούλου και του Στάθη Καλυβιώτη, εν τέλει γίνεται πολύ ευρύτερο ακριβώς γιατί περιγράφει μια πραγματικότητα που αφορά πολλά μουσικά σχήματα από παντού στον κόσμο.

Τα Ημερολόγια διαβάζονται με αυτόν τον ευχάριστο/αποσπασματικό τρόπο γιατί κάθε «κεφάλαιο» είναι και μια αυτόνομη ιστορία, ένα μικρό σύμπαν που αρχίζει και τελειώνει σε μερικές αράδες ή μερικές σελίδες και κάθε φορά που το αφήνεις δεν είναι σαν να αφήνεις κάτι στη μέση, κάθε φορά που επανέρχεται είναι σαν το ταξίδι να ξεκινάει απ' την αρχή.

 

Κρίστη Στασινοπούλου, Ημερολόγια On the Road

Εκδόσεις Opportuna, 2023

Σελ. 468

---on-the-road-book

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured