Λίγες μόλις μέρες μένουν μέχρι να ξεκινήσουν τα αφιερώματα στα νέα εκδοτικά που θα μας βρουν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως πριν μπούμε για τα καλά σε γιορτινή διάθεση, ας απολαύσουμε το σβήσιμο αυτού του (σχεδόν) φθινοπώρου. Και τι καλύτερο από μερικά non-fiction βιβλία διαφόρων κατηγοριών για παρέα;

 

Τι απομένει από τον πατέρα; - Η πατρότητα στην υπερμοντέρνα εποχή του Massimo Recalcati

Μετάφραση: Xρήστος Πονηρός

Επιμέλεια: Γιοβάνα Βεσσαλά

Εκδόσεις Κέλευθος

eksofyllo-ti-apomenei-apo-ton-patera-ekdoseis-kelefthos-

Τι απομένει από τον πατέρα την εποχή της εξαΰλωσης του; Αυτό αναρωτιέται διαχρονικά μέσα από την ψυχαναλυτική του πορεία και το συγγραφικό του έργο ο  Massimo Recalcati, ο οποίος επιστρέφει με ακόμα μια έκδοση στο εγχώριο σπίτι του, τις εκδόσεις Κέλευθος. Στο Τι απομένει από τον πατέρα; - Η πατρότητα στην υπερμοντέρνα εποχή, ο Recalcati επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο πώς σκιαγραφείται στο σήμερα η έννοια της πατρότητας ακόμη κι όταν δεν διέπεται από την εξ αίματος προέλευση, δίνοντας παραδείγματα μέσα από το φροϋδικό και το λακανικό έργο, μυθιστορήματα μοντέρνων κλασικών συγγραφέων όπως οι Philip Roth και Cormac McCarthy, ακόμα και μέσα από τον κινηματογράφο του Clint Eastwood.

 

Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της Μοτοσικλέτας του Robert M. Pirsig

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις Οξύ

zen-kai-motosikleta-cover-med

Μην ξεγελιέστε από τον τίτλο, καθώς δεν πρόκειται ούτε για ένα βιβλίο για μοτοσικλέτες, ούτε για έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό. Ο cult τίτλος Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της Μοτοσικλέτας του Robert M. Pirsig επανεκδίδεται φέτος από τις εκδόσεις Οξύ στα ελληνικά, έτοιμος να συστηθεί ξανά στο κοινό που τον αγάπησε στο παρελθόν, αλλά και σε νέους αναγνώστες που θα εντυπωσιαστούν από ένα από τα πιο hip αναγνώσματα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Σε αυτό, ο συγγραφέας ξεκινά ένα φιλοσοφικό οδοιπορικό για τις πανανθρώπινες αλήθειες, την αυτογνωσία και την έννοια της ελευθερίας, μέσα από ένα μακρύ ταξίδι με τη μηχανή του, παρέα με τον μικρό του γιο κι ένα ζευγάρι φίλων. Όλα αυτά, τη μακρινή πια δεκαετία του ’70, στις αχανείς εκτάσεις των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Κάποιοι μήνες της ζωής μου (Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023) του Michel Houellebecq

Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας

Εκδόσεις Εστία

houellebecq-quelque-cover-002

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα να μου φέρονται, απολύτως, σαν αντικείμενο κάποιου ντοκιμαντέρ για ζώα – μου είναι δύσκολο να ξεχάσω τη στιγμή». Αυτό σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του νέου δοκιμίου του enfant terrible της γαλλικής λογοτεχνίας, Michel Houellebecq, που κυκλοφόρησε από την Εστία πριν μερικούς μήνες. Σε αυτό, ο εντελώς αμφιλεγόμενος μα και βραβευμένος με Goncourt Houellebecq, καταγράφει σκέψεις και βιώματα μιας πολυτάραχης περιόδου της ζωής του, όταν ο ίδιος ενεπλάκη σε έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα. Αντικείμενο  αυτού: η κυκλοφορία ενός sex tape του ίδιου με μια φοιτήτρια φιλοσοφίας, που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω μιας arthouse πορνογραφικής εταιρείας παραγωγής.   

 

Surrender: 40 χρόνια, μία ιστορία του Bono

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις Ψυχογιός

bono-40-xronis

Love him or hate him, ο Bono είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές μορφές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, έχοντας ηγηθεί ενός από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα όλων των εποχών. Και αυτές οι τέσσερις δεκαετίες δημιουργίας, πολιτικού ακτιβισμού και απόλυτης επιτυχίας ξετυλίγονται στην πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του, που ήρθε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη. Μέσα από τις περισσότερες από 500 σελίδες της, ο Bono προχωρά σε μια ενδιαφέρουσα ενδοσκόπηση και καταγραφή κομβικών για τη ζωή και την καριέρα του γεγονότων, ξεκινώντας από το Northside του Δουβλίνου, όπου και μεγάλωσε με πατέρα καθολικό και μητέρα προτεστάντισσα στην κορύφωση των Troubles. Πάνω απ’ όλα όμως, το Surrender είναι μια ιστορία αγάπης γραμμένη προς τη σύζυγό του, με την οποία βγήκαν το πρώτο τους ραντεβού την εβδομάδα που οι U2 έκαναν την πρώτη τους πρόβα.

 

33 1/3: The Smiths – Meat Is Murder του Joe Pernice

Μετάφραση: Ζήσιμος Τρυφίδης

Πρόλογος: Σάκης Δημητρακόπουλος

Εκδόσεις Οξύ

smiths-cover-low

Η εμβληματική μουσική σειρά 33 1/3 εμπλουτίζεται με ακόμη ένα βιβλίο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ, αυτή τη φορά για το θρυλικό Meat Is Murder των Smiths. Εδώ, ο συγγραφέας και μουσικός ο ίδιος (Scud Mountain Boys, Chappaquiddick Skyline, The New Medicants και Pernice Brothers), Joe Pernice, ερμηνεύει αυστηρά βιωματικά και αφηγείται με προσωπικούς όρους την ταραγμένη όσο και διασκεδαστική ιστορία του δίσκου του Morrissey και της θρυλικής μπάντας από το Μanchester.

 

Τhe Last Drive – Underworld Shakedown του Μπάμπη Λάσκαρι

Επίμετρο: Ανδρέας Φρογουδάκης

Εκδόσεις Οξύ

33-last-drive-cover-med

Ο συγγραφέας, ανθρωπολόγος, ιστορικός τέχνης και μουσικός, Μπάμπης Λάσκαρις, μας γυρνά πίσω στη δεκαετία του ’80 όταν και οι Last Drive έγραψαν ένα από τα δισκογραφικά διαμάντια της ελληνικής ανεξάρτητης ροκ σκηνής, το Underworld Shakedown. Και μέσα από συνεντεύξεις, δημοσιεύματα και άλλα τεκμήρια από τον τύπο της εποχής, ο ίδιος καταγράφει την ιστορία του δίσκου και του αγαπημένου συγκροτήματος. Στο βιβλίο μιλούν και οι Αλέξης Καλοφωλιάς, Γιώργος Καρανικόλας, Χρήστος Μιχαλάτος, Νίκος Κοντογούρης, Αιμίλιος Κατσούρης και πολλοί ακόμη μουσικόφιλοι, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα μιας εποχής που έχει παρέλθει προ πολλού.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured