Μπορεί ο φετινός χειμώνας να μην είχε δείξει ακόμα τα δόντια του μέχρι πριν λίγες ημέρες , αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει να περιμένουμε τα χιόνια (λίγο πριν) την άνοιξη. Και χιόνι -για τους τυχερούς, τουλάχιστον,  που έχουν την πολυτέλεια να το βλέπουν από τη ζέστη του σπιτιού τους χωρίς να διακινδυνεύουν κάποιο διαχειριστικό φιάσκο εκεί έξω- ίσον ιδανική συνθήκη για ένα ζεστό σαλόνι, ένα ζεστό ρόφημα και ένα καλό βιβλίο – ιδανικά, εν προκειμένω, μυστηρίου.

Από Stephen King μέχρι James Ellroy κι από θρίλερ της μεγάλης οθόνης μέχρι δημοσιογραφική κατασκοπεία αυτά είναι 12 αστυνομικά και βιβλία μυστηρίου τελευταίας εσοδείας για να περάσετε τα καθιερωμένα χιόνια πριν την άνοιξη.

 

Ένα Βήμα Πριν την Αποκάλυψη, Paul Tremblay (εκδόσεις Οξύ, μτφρ. Ιωάννης Πλεξίδας)

be06873c-8d9c-ed11-9eea-180373e98487

Το τέλος του κόσμου είναι εδώ! Η εφτάχρονη Γουέν με τους δύο μπαμπάδες της, τον Άντριου και τον Έρικ, περνούν τις διακοπές τους σε μια ήσυχη, ευρύχωρη καλύβα στις όχθες μιας απομακρυσμένης λίμνης του Νιου Χάμσαϊρ. Ένα απόγευμα, κι ενώ η Γουέν παίζει στην αυλή, εμφανίζεται ξάφνου μπροστά της ένας ξένος. Ο Λέοναρντ είναι ο πιο μεγαλόσωμος άνθρωπος που έχει δει ποτέ της, όμως είναι φιλικός μαζί της. Τρεις ακόμη ξένοι καταφθάνουν στην καλύβα, κρατώντας ο καθένας τους από ένα αυτοσχέδιο, απειλητικό όπλο. Η Γουέν τρέχει στο σπίτι να φωνάξει τους γονείς της, αλλά ο Λέοναρντ την προειδοποιεί: «Οι μπαμπάδες σου δεν θα μας αφήσουν να μπούμε. Όμως είναι απαραίτητο. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σώσουμε τον κόσμο!». Η αντίστροφη μέτρηση για την Αποκάλυψη έχει ήδη αρχίσει… 

Ο Paul Tremblay διηγείται μια δυστοπική ιστορία γεμάτη μυστήριο και σκοτεινές εικόνες που ξεπηδούν από ένα ονειρεμένο τοπίο, χαμένο στην αμερικανική ενδοχώρα – μια ιστορία που δεν πέρασε απαρατήρητη από τον σπουδαίο Stephen King που της απέδωσε τους χαρακτηρισμούς «προκλητικό και τρομακτικό». Ένα πρώτης τάξεως ανάγνωσμα μετα- ή μάλλον προ-αποκαλυπτικού τρόμου, προθέρμανση για τη βασισμένη σε αυτό ταινία “Knock at the Cabin” του M. Night Shyamalan που κυκλοφορεί στις μεγάλες οθόνες του κόσμου αυτόν τον Φεβρουάριο.

 

Το Νησί, Adrian McKinty (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής)

20221021170328_to_nisi

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΤΟ ΠΤΩΜΑ
ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ
ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙ
ΤΟ ΝΗΣΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ..

Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε όλα τα καλά θρίλερ; Το “Νησί”, το νέο βιβλίο του Adrian McKinty, ενός από τους καλύτερους και πιο παραγνωρισμένους ίσως συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της Ευρώπης (τουλάχιστον μέχρι το σαρωτικό best – seller “The Chain” το 2019), δεν αποτελεί εξαίρεση. Ρυθμός, ένταση, αγωνία και η γραφή – εγγύηση του McKinty, όλα είναι στη θέση τους για να δώσουν ένα ακόμα καθαρόαιμο page turner, ένα θρίλερ που δύσκολα μπορεί οποιοσδήποτε λάτρης του είδους να αφήσει από τα χέρια του. Σύντομα (κι αυτό) στην οθόνη σας στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Hulu.

 

Το Φυλαχτό, Stephen King & Peter Straub (εκδόσεις Κλειδάριθμος, Μιχάλης Μακρόπουλος)

84282

O 12χρονος Τζακ αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, που μοιάζει κυνηγημένη, κυριολεκτικά και μεταφορικά από έναν αδιευκρίνιστο δαίμονα,  αναζητώντας ένα φυλαχτό σε έναν παράλληλο κόσμο γεμάτο κινδύνους και ψέματα, σε ένα βασίλειο αθώων και τεράτων, όπου η φλόγα της ζωής μπορεί εύκολα να σβήσει, στην αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού.

Με φόντο αυτήν την ιστορία οι δύο συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις του σε ένα βιβλίο που κατέχει ξεχωριστή θέση στον κατάλογο του «Άρχοντα του Τρόμου» ακριβώς λόγω αυτής της σύμπραξης. Τα ιδιαίτερα συγγραφικά χαρακτηριστικά των δύο συνδημιουργών συμπλέκονται με μαεστρία με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου προφανές ποιος έχει γράψει τι και σε ποιον οφείλεται κάθε φορά η πλοκή της ιστορίας ενώ ένας καθόλου αναμενόμενος -για βιβλίο του Stephen King- λυρισμός συνεισφέρει μια αλλιώτικη δύναμη σε ένα κλασσικό format λογοτεχνικού φανταστικού τρόμου.  

 

Πανικός, James Ellroy (εκδόσεις Κλειδάριθμος, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος)

84309

Ντίβες, αλκοολικοί και διεφθαρμένοι αστυνομικοί συγκρούονται σφοδρά στο Χόλυγουντ της δεκαετίας του '50, σε μια σκληρή και συναρπαστική ιστορία. Είναι ίσως κάπως δύσκολο να φανταστούμε, εν έτει 2023, σε μια εποχή που πιστεύουμε ότι τα έχουμε δει και διαβάσει όλα, ένα βιβλίο πραγματικά προκλητικό, στα όρια της βλασφημίας, πόσο μάλλον όταν αυτό το βιβλίο αναφέρεται σε μια εποχή, τόσο πια μακρινή, όσο το Χόλιγουντ των ‘50s. Κι όμως εκείνη ήταν η εποχή που γράφτηκαν τα πραγματικά «βλάσφημα» βιβλία, τα νουάρ που δοκίμασαν τα όρια της φόρμας και χάρισαν μια ολόκληρη νέα σκοτεινή παλέτα στην τέχνη της ηθογραφίας. Κι ο «Πανικός» του James Ellroy, σε μια καταπληκτική κι απόλυτα πιστή στο πνεύμα του μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλο είναι ένα τέτοιο νουάρ.

 

Πέθανε με τα Μάτια Ανοιχτά, Derek Raymond (εκδόσεις Έρμα, μτφρ. Βίκυ Λιακοπούλου)

b269198-scaled

Δυτικό Λονδίνο, 1984, βαθύς θατσερισμός. Ένας μεσήλικας αλκοολικός και αποτυχημένος συγγραφέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στην άκρη ενός δρόμου. Αιτία θανάτου: εξαιρετικά βίαιος ομαδικός ξυλοδαρμός. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αρχιφύλακας του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων. Ποιος ήταν ο νεκρός; Ποιοι προκάλεσαν τον θάνατό του; Με ποιον τρόπο και γιατί;

Το πρώτο βιβλίο της σειράς “Factory Novels” του “Νονού” του βρετανικού noir Derek Raymond κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έρμα σε ελληνική μετάφραση της Βίκυς Λιακοπούλου -με επίμετρο από την Χίλντα Παπαδημητρίου- και μας συστήνει έναν μοναδικό ανώνυμο ήρωα ντεντέκτιβ, έναν “μόνο cowboy” που διατρέχει τη σκληρή, σκοτεινή πλευρά του Λονδίνου των ‘80s σε ένα ρυθμικό, υπαρξιακό noir εξαιρετικού ρεαλισμού που διαβάζεται σαν να βλέπεις ταινία και ντοκιμαντέρ ταυτόχρονα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αναγνώστης θα κρατήσει ορθάνοιχτά τα μάτια μέχρι την τελευταία σελίδα για να απολαύσει αυτό το αυθεντικό brit noir σε όλο του το μεγαλείο.

 

1979, Val McDermid (εκδόσεις Διόπτρα, μτρφ. Έφη Τσιρώνη)

 624280-1

Ιανουάριος 1979, ένας σκληρός χειμώνας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Για τη δημοσιογράφο Άλι Μπερνς, ωστόσο, τα άσχημα νέα είναι η ευκαιρία της να ξεφύγει από τα «γυναικεία θέματα» που δεν παύουν να της αναθέτουν οι αρχισυντάκτες της στη σκοτσέζικη εφημερίδα Daily Clarion. Συμμαχώντας με τον πολλά υποσχόμενο ερευνητή δημοσιογράφο Ντάνι Σάλιβαν, ξεσκεπάζουν μια υπόθεση διεθνούς φορολογικής απάτης και την απόπειρα μιας ομάδας υπερεθνικιστών να προκαλέσουν χάος στη χώρα τις παραμονές του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το “1979” είναι το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς της καταξιωμένης Σκωτσέζας συγγραφέως Val McDermid που με τη θητεία της στο καλοδουλεμένο noir υψηλών προδιαγραφών έχει κερδίσει τον τίτλο της “Queen of Crime” στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συναρπαστική ατμόσφαιρα μιας oldschool αίθουσας σύνταξης πνιγμένης στον καπνό των τσιγάρων και στον θόρυβο των γραφομηχανών γίνεται το σκηνικό για ένα ατμοσφαιρικό ερευνητικό δημοσιογραφικό – αστυνομικό μυθιστόρημα με στέρεες ιστορικές προκετάσεις που μας ταξιδεύει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν καθρεφτίζοντας το πολύ απτό παρόν. Διαβάζεται γρήγορα παρά τις βραδύκαυστες ποιότητές του και αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για μια νέα σειρά μιας μετρ του είδους της.

 

Το Σκοτάδι Παραμένει, William McIlvanney (εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου)

 1299137_jpg

Το μυθιστόρημα που ξεκίνησε να γράφει ο πατέρας του tartan noir William McIlvanney και μετά τον θάνατό του ανέλαβε να ολοκληρώσει ο σημαντικότερος εκπρόσωπός του Ian Rankin είναι και η πρώτη υπόθεση του επιθεωρητή Τζακ Λέιντλο που αναλαμβάνει να ερευνήσει τη δολοφονία του γνωστού δικηγόρου της σκοτσέζικης μαφίας Bobby Carter. Πανέμορφα γραμμένο, με την ατμοσφαιρική Γλασκώβη της δεκαετίας του ’70 να απλώνεται σε ένα σαγηνευτικό φόντο μυστηρίου, άριστο δείγμα μιας ιδανικής συγγραφικής σύμπραξης, το «Το Σκοτάδι Παραμένει» είναι ένα «άχαστο» ανάγνωσμα για οποιονδήποτε λάτρη των crime books με σφραγίδα προέλευσης τη σκωτσέζικη ομίχλη.

 

Σκυλιά της Βροχής, Adrian McKinty (εκδόσεις Οξύ, μτφρ.  Θάνος Καραγιαννόπουλος)

1292115_jpg

Για το πόσο παραγνωρισμένος συγγραφέας έχει υπάρξει ο Ιρλανδός Adrian McKinty -ιδίως στην Ευρώπη και ιδίως πριν κυκλοφορήσει το best – seller του “The Chain” πριν τέσσερα χρόνια- τα είπαμε και νωρίτερα. Η σειρά του αστυνόμου Sean Duffy -ενός από τους πιο ενδιαφέροντες αντι-ήρωες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας- είναι αυτή που αποδεικνύει σε όλο τους το μεγαλείο τις αρετές ατμόσφαιρας και χαρακτήρων του McKinty λίγο πριν την αναγνώριση που δικαιούταν με τα ευπώλητα “The Chain” και “The Island”.

Το «Σκυλιά της βροχής», το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Sean Duffy, σκιαγραφεί ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σκάνδαλα των τελευταίων 40 χρόνων στη Βρετανία (πτυχές του εξακολουθούν μέχρι σήμερα να έρχονται στην επιφάνεια), χαρίζοντας στον συγγραφέα τους Έιντριαν ΜακΚίντι το βραβείο Edgar καλύτερου πρωτότυπου μυθιστορήματος.

 

 Η θυσία της άνοιξης, Anders de la Motte (εκδόσεις Κέδρος, μτφρ. Ξενοφών Παγκαλιάς)

580853-1

Τη Βαλπουργία Νύχτα του 1986, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παγανιστικής τελετής για τον ερχομό της άνοιξης, μια δεκαεξάχρονη βρίσκεται δολοφονημένη στο δάσος κοντά στο παλάτι Μπούκελουντ στη νότια Σουηδία. Ο ετεροθαλής αδελφός της καταδικάζεται ως ένοχος και η οικογένειά τους εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Την άνοιξη του 2019 η γιατρός Τέα Λιντ προσλαμβάνεται στο ιατρείο της περιοχής. Σε μια βόλτα της στο δάσος, ανακαλύπτει, μέσα στον κορμό ενός δέντρου, μία φωτογραφία από την τραγική τελετή του 1986 και αρχίζει να κάνει ερωτήσεις στις οποίες κανένας δεν είναι πρόθυμος να απαντήσει. Όμως η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία με το δικό της οδυνηρό παρελθόν και η Τέα επιμένει στην αναζήτηση της αλήθειας με κάθε κόστος.

Παγανιστικές δοξασίες, βαθιά θαμμένα μυστικά και η υποβλητική φύση της σουηδικής επαρχίας συνθέτουν ένα ανατριχιαστικό μυθιστόρημα που καθηλώνει. H εξαιρετικά κομψή τετραλογία σκανδιναβικού μυστηρίου του Anders de la Motte, που θα μπορούσε να τιτλοφορείται άτυπα «Οι Τέσσερις Εποχές» φτάνει στο τέλος της και ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα ενός από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της Σουηδίας. Υ.Γ. Αναζητείστε και τα υπόλοιπα βιβλία της τετραλογίας, ιδίως τo «Το Τέλος του Καλοκαιριού».

 

Ο Άνδρας που Πέθανε Δύο Φορές, Richard Osman (εκδόσεις Ψυχογιός, μτφρ. Αύγουστος Κορτώ)

9786180143065

Για την Ελίζαμπεθ, την Τζόις, τον Ρον και τον Ιμπραΐμ –τα μέλη της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης– ο ενθουσιασμός από τον πρόσφατο θρίαμβό τους δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει. Πλέον επιθυμούν να χαλαρώσουν στο γαλήνιο περιβάλλον του Κούπερς Τσέις, του οικισμού ευγηρίας όπου διαμένουν. Αλλά πού τέτοια τύχη!
Ένας απρόσμενος επισκέπτης –ένας παλιός φίλος της Ελίζαμπεθ, που μπορεί όμως να είναι και κάτι περισσότερο από φίλος– φτάνει εκλιπαρώντας για βοήθεια. Κατηγορείται ότι έκλεψε διαμάντια αξίας εκατομμυρίων λιρών από τους λάθος ανθρώπους και προσπαθεί απεγνωσμένα να διαφύγει. Κι ύστερα, καθώς η νύχτα διαδέχεται τη μέρα, ανακαλύπτεται ένα πτώμα. Μόνο που δε θα είναι το τελευταίο. Η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραΐμ έρχονται αντιμέτωποι με έναν αδίστακτο δολοφόνο που δε θα είχε κανέναν ενδοιασμό να βγάλει από τη μέση τέσσερις υπερήλικες. Θα καταφέρουν άραγε να ανακαλύψουν εγκαίρως την ταυτότητά του; Και, επίσης, πού βρίσκονται τα διαμάντια; 

Η νέα υπόθεση της «Λέσχης των Φόνων της Πέμπτης» είναι εδώ και υπόσχεται μια ακόμα συναρπαστική κούρσα ανάγνωσης, μυστηρίου και πάνω από όλα γέλιου και διασκέδασης. Προσοχή, ισχυρή σύσταση να διαβαστεί μετά τη «Λέσχη των Φόνων της Πέμπτης» για καλύτερη κατανόηση των χαρακτήρων και βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της αναγνωστικής εμπειρίας

 

Η Τέλεια Φίλη, Ruth Ware (εκδόσεις Κλειδάριθμος, μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης)

 84319

Η Έιπριλ Κλαρκ-Κλίβντεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισε στην Οξφόρδη η Χάνα Τζόουνς. Κεφάτη, πανέξυπνη και πότε πότε μοχθηρή, η Έιπριλ παρέσυρε αμέσως τη Χάνα στη λαμπερή τροχιά της. Οι δυο τους απέκτησαν έναν κύκλο αφοσιωμένων και αχώριστων φίλων –τον Γουίλ, τον Χιου, τον Ράιαν και την Έμιλι– κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, η Έιπριλ ήταν νεκρή. Τώρα, μία δεκαετία αργότερα, η Χάνα και ο Γουίλ περιμένουν το πρώτο τους παιδί, ενώ εκείνος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Έιπριλ, ο πρώην επιστάτης..

Ένα page – turner κλειστοφοβικό, ψυχολογικό «ακαδημαϊκό» θρίλερ για έναν φόνο στην Οξφόρδη και την αποκατάσταση μιας αδικίας από την bestselling συγγραφέα του “The Woman In Cabin 10”. Η μετάφραση του τίτλου από “The It Girl” σε «Τέλεια Φίλη» είναι ένα spoiler από τα αποδυτήρια αλλά αν το αγνοήσετε θα έχετε ένα ιδανικό ανάγνωσμα εύκολου crime – με την καλή έννοια.

 

Το Τελευταίο Πάρτι, Claire MacKintosh (εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφρ. Μαρία Νεφέλη Ταμία)

010200060425

Ένα ανεπανάληπτο πάρτι. Δεν έχουν έρθει όλοι όμως για να γιορτάσουν. Σε ένα χωριό με τόσα μυστικά, μια δολοφονία είναι μόνο η αρχή.

To νέο μυθιστόρημα της Clare Mackintosh είναι το πρώτο μιας καινούργιας σειράς με ηρωίδα την αστυνόμο Ffion Morgan. Σφιχτό και καλοδουλεμένο, απολαυστικά και διασκεδαστικά σκοτεινό, υποδόρια ειρωνικό, με το απαραίτητο βάθος στους χαρακτήρες και στην πλοκή το «Το Τελευταίο Πάρτι» είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες δουλειές της Claire McIntosh που φαίνεται κατέχει το χάρισμα της συνεχούς βελτίωσης. Όπως έγραψε σχετικά και η συγγραφέας Janice Hallett «Ό, τι κι αν κάνετε, εξασφαλίστε μια πρόσκληση». 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured