View More

101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις: η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού κινηματογράφου από τον Δημήτρη Κολιοδήμο

Οι εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Κολιοδήμου "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις", ένα απολαυστικό λεξικό με τις χειρότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που άλλα μας έταξαν και αλλιώς μας προέκυψαν. 

Τάνια Σκραπαλιώρη
Τάνια Σκραπαλιώρη

 Στις 29 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ το ευφάνταστο, κινηματογραφικό "λεξικό" του Δημήτρη Κολιοδήμου με τίτλο,  "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις" , μια απολαυστική κριτική καταγραφή των "χειρότερων" ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες από τις οποίες –εσφαλμένα– άλλα περιμέναμε και τελικά, άλλα μας προέκυψαν, ταινίες την πλειονότητα των οποίων εκθείασαν οι κριτικοί, οδηγώντας τον κόσμο στην αίθουσα, απλώς και μόνο για να αντιληφθεί πόσο φρικτές τελικά είναι. 

101-movies-cover-full

Ο συγγραφέας Δημήτρης Κολιοδήμος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ασχολείται με τον κινηματογράφο από το 1975, στην αρχή ως σκηνοθέτης δύο μικρού μήκους ταινιών, στη συνέχεια ως αρθρογράφος και κριτικός σε περιοδικά και εφημερίδες, συντάκτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (στην ΕΡΤ), συγγραφέας ή επιμελητής βιβλίων ενώ έχει διατελέσει -μεταξύ άλλων- μέλος της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Στο βιβλίο "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις"  ο Δημήτρης Κολιοδήμος εξερευνά, με άφθονο χιούμορ, τη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού κινηματογράφου, βαδίζοντας στα χνάρια των πιο φρικτών εκπροσώπων-ταινιών του, δημιουργώντας, από τον Νίκο Φώσκολο στον Νίκο Νικολαϊδη και από τον Όμηρο Ευστρατιάδη στον Γιάννη Σμαρδαγδή, το δικό του "λεξικό" ελληνικών ταινιών που θα είναι καλύτερα να απορρίψουμε, πριν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να εγκαταλείψουμε την αίθουσα. Εμείς "τραβήξαμε" και προδημοσιεύουμε αμέσως παρακάτω, μερικές σελίδες και λήμματα  από αυτό το αλλιώτικο κινηματογραφικό λεξικό και σας τις παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά, ελπίζοντας να προλάβουμε τα όποια τυχόν "κινηματογραφικά ατυχήματα". 

101-movies-16-17

 

 

101-movies-48-49

 

101-movies-8889

Το βιβλίο "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις" του Δημήτρη Κολιοδήμου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ στις 29 Σεπτεμβρίου.  Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 19.00, στο καφέ  του Κήπου του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα). 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Κολιοδήμου "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να

H πολυβραβευμένη Ελληνίδα εικονογράφος που ζωντανεύει τα παιδικά βιβλία έρχεται στο 1ο

Πώς το #BookTok κάνει influencing στην εκδοτική βιομηχανία; H Τάνια Σκραπαλιώρη ψάχνει εκείνη τη

FEATURED TODAY

Εμπνευσμένος από τη ρήση του Neil Young, ο Ζώης Χαλκιόπουλος επιλέγει 5 τραγούδια που μοιάζει να ακούγονται καλύτερα στις live εκτελέσεις τους από τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις. Συν ένα opposite effect - έκπληξη.
Kάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο νέο του Snap(shots) ζει με δύο ταινίες που του πήραν το μυαλό.

Ο Κωνσταντίνος Τσάβαλος έγραψε το ελληνικό Trainspotting και επιλέγει ένα soundtrack εμπνευσμένο από 10 καρέ του βιβλίου.

HOT STORIES

Ένα τραγούδι από τα sessions του Chinese Democracy, με νέες ηχογραφήσεις από Slash/Duff, έγινε μόλις διαθέσιμο

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

Top