Ιούνιος. Φεστιβάλ, εκλογές, βουτιές, τσίπουρα, ψαρομεζέδες, υπαρξιακές αναζητήσεις σε ταράτσες και βεράντες, κουνούπια. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

 

5 ταινίες να δείτε

1/6: Ο Μπαμπούλας: Η Sadie και η μικρή αδερφή της προσπαθούν να συνέλθουν από τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας τους, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη στήριξη από τον πατέρα τους, έναν θεραπευτή που προσπαθεί να διαχειριστεί το δικό του πόνο. Όταν ένας απελπισμένος ασθενής εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι τους αναζητώντας βοήθεια, αφήνει πίσω του μια τρομακτική υπερφυσική οντότητα που κυνηγάει οικογένειες και τρέφεται από τον πόνο των θυμάτων του. Πρώτη μεγάλου μήκους μεταφορά του The Boogeyman του Stephen King, σε σκηνοθεσία Rob Savage (Host), για να έχετε εφιάλτες όλο το καλοκαίρι.

 

8/6: Black Stone: Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μια υπερπροστατευτική ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά απελπισμένα τον γιο της που χάθηκε και κατηγορείται για απάτη, με τη βοήθεια του άλλου της γιου (που είναι ανάπηρος) και ενός ελληνο-αφρικανού ταξιτζή (τον οποίο ενσαρκώνει ο Νέγρος του Μοριά). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σπύρου Ιακωβίδη -ένα «ψευδοντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Αθήνα το 2021»- βραβεύθηκε με Βραβείο κοινού, νεανικής κριτικής και πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ απέσπασε επίσης ειδικά βραβεία ερμηνείας (Νέγρος του Μοριά και Ελένη Κοκκίδου) στο φεστιβάλ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το φιλμ είναι υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, πρώτο ανδρικό ρόλο (Τζούλιο Κατσής), πρώτο γυναικείο ρόλο (Ελένη Κοκκίδου), σενάριο και μοντάζ στα βραβεία Ίρις.

 

8/6: Cure: Στο πλαίσιο του Athens Pride 2023, προβάλλεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το βραβευμένο αμερικανικό ντοκιμαντέρ Cure, το οποίο περιγράφει τις κινητοποιήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Μεταξύ άλλων, το φιλμ έχει βραβευτεί με Βραβείο Κοινού για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στα LGBTQ+ Film Festival 2020 Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο. Έναρξη 19.00, είσοδος ελεύθερη.

 

22/6: Asteroid City: Βρισκόμαστε στο 1955, κάπου στην έρημο των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ, στην Asteroid City, μια πόλη γνωστή για τον γιγάντιο κρατήρα από μετεωρίτη που βρίσκεται στο κέντρο της. Ενώ στρατός και αστρονόμοι υποδέχονται πέντε νεαρούς βραβευμένους εφευρέτες, πέρα από τους λόφους, διακρίνονται «μανιτάρια» από ατομικές δοκιμές, ενώ ένας απρόσμενος επισκέπτης κάνει την εμφάνισή του. Ο Wes Anderson μας κερνά για άλλη μια φορά σουρεαλισμό, συμμετρία και παστέλ, με τη βοήθεια μιας ολόκληρης στρατιάς από αστέρες: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Adrien Brody, Edward Norton, Liev Schreiber, Hope Davis, Maya Hawke, Steve Carell, Hong Chau, Willem Dafoe, Matt Dillon, Margot Robbie και Rupert Friend.

 

29/6: Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου: To 1969, τη χρονιά που άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, ο τετραπέρατος καθηγητής αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς, πάνω που έχει αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια νέα περιπέτεια και βάζει σκοπό να πάρει στα χέρια του ένα θρυλικό ημερολόγιο, ικανό να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Έχοντας στο πλάι την βαφτισιμιά του (Phoebe Waller-Bridge), βρίσκεται σύντομα αντιμέτωπος με τον Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), έναν πρώην ναζί που εργάζεται για τη ΝΑΣΑ. Ο Harrison Ford επιστρέφει στον πιο εμβληματικό του ρόλο για την τελευταία ταινία του θρυλικού franchise, για πρώτη φορά χωρίς τον Steven Spielberg στο σκηνοθετικό τιμόνι αλλά με τη μουσική του John Williams, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει -στα 91 του- πως αυτή είναι και η τελευταία του σύνθεση για τον κινηματογράφο. Δεδομένου του πόσες φορές έχω δει καθεμία από τις προηγούμενες ταινίες του Indy (και του πόσο απόλαυσα τον Harrison Ford στο Shrinking του Apple TV+) στην ερώτηση «θα πάμε;» η απάντηση είναι «Duh».

 

5 events να πάτε

1/6: Οι Dry Cleaning, εξαιρετική post-punk μπάντα από το Νότιο Λονδίνο, έρχονται στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στο Gagarin 205, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, για την προώθηση του άλμπουμ τους Stumpwork. Opening act, οι «δικοί μας» Commuter. Περισσότερα εδώ.

9-10/6: To Φεστιβάλ Αναιρέσεις γιορτάζει τα 30 του χρόνια και επιστρέφει στο γνώριμο καλοκαιρινό ραντεβού στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών για τρεις ημέρες, με πολυσυλλεκτικό line up που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τους Ana Tijoux, Sworr., Lip Forensics, Deaf Radio, Λένα Πλάτωνος και The Callas. Περισσσότερα εδώ

Release Athens Festival: Με τις πρώτες 9 (από τις συνολικά 14 ημερομηνίες του) -Nightwish, Helloween, Rosalía-Central Cee, Röyksopp-Tash Sultana, Siouxsie-Interpol, Madrugada, Disturbed, Parkway Drive και Amon Amarth & Kreator και σπουδαία opening acts- ξεκινά αυτό το μήνα το Release Athens, λανσάροντας φέτος για πρώτη φορά και το συνεργατικό εγχείρημά του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, "Release x Nostos", στο πλαίσιο του οποίου ενώνει την Πλατεία Νερού με μια δεύτερη σκηνή, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Μείνετε συντονισμένοι στο Avopolis για ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από όλες τις συναυλίες και αναζητείστε εισιτήρια (αλλά και προσφορές διημέρου και τριημέρου) στο viva.gr.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Πλούσιο το πρόγραμμα και στο Ηρώδειο αυτό το μήνα, με John Cale (19/6), Waterboys (22/6) και Sigur Ros (27/6), μεταξύ άλλων. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

24/6: Το βραζιλιάνικο psych-pop συγκρότημα Os Mutantes, από τα πιο γνωστά και επιδραστικά ροκ γκρουπ-σύμβολα του κινήματος Tropicália στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έρχεται στην Αθήνα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Facebook event).

 release-promo

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events.

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

The Idol: O Sam Levinson του Euphoria και ο Abel Tesfaye, ο μέχρι πρότινος γνωστός σε όλους μας ως The Weeknd, ενώνουν δυνάμεις για να αφηγηθούν την ιστορία μιας popstar (Lily-Rose Depp) που, αν κρίνουμε από τα όσα γράφτηκαν μετά την πρεμιέρα στις Κάννες, κάνει διάλειμμα από πάρα πολύ (kinky) σεξ μόνο για να αυνανιστεί. Με πάσα πιθανότητα, η νέα σειρά του HBO θα προκαλέσει αναλύσεις επί αναλύσεων, οπότε εννοείται και θα τη δούμε για να σας γράψουμε κι εμείς την αποψάρα μας. Πρεμιέρα 4 Ιουνίου.

 

The Crowded Room: Το 1979, ο Danny Sullivan (Tom Holland), ένας μαθητής λυκείου, συλλαμβάνεται μετά την ανάμειξή του σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς. Στον ρόλο της ανακρίτριας που θα διερευνήσει την υπόθεση και θα ξεκλειδώσει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Danny, η Amanda Seyfried. Πρεμιέρα 9 Ιουνίου στο Apple TV+.

 

Secret Invasion: Όσοι αρέσκονται στις υπερηρωικά action flicks (όπως τη βρίσκει κανείς, εγώ δεν κρίνω) ανυπομονούν ιδιαίτερα για τη νέα σειρά της Marvel και νέα περιπέτεια του “Avenger” Nick Fury (Samuel L. Jackson) ο οποίος βγαίνει από τις σκιές για να αποτρέψει μια εισβολή των Skrulls στη γη. Το all-star cast περιλαμβάνει τους Olivia Colman, Emilia Clark, Cobie Smulders, Ben Mendelsohn, Don Cheadle και Martin Freeman.

 

Black Mirror: Η σειρά που μας χάρισε μερικά από τα μεγαλύτερα mindfucks που έχουν περάσει από τη μικρή οθόνη, παρουσιάζοντάς μας μερικά (όχι και τόσο απίθανα) δυστοπικά σενάρια εξέλιξης του μάταιου τούτου κόσμου επιστρέφει με 5 νέα επεισόδια, στα οποία μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν η Salma Hayek και ο Aaron Paul του Breaking Bad. Ενδεικτικά, στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο "Joan is Awful", μια κοπέλα ανοίγει ένα βράδυ να χαζέψει τηλεόραση και συνειδητοποιεί πως η ζωή της έχει γίνει σειρά στο... Streamberry.

 

The Bear: Ο Carmy (Jeremy Allen White) σιδερώνει τα λευκά T-shirts του, φορά την ποδιά του και πιάνει ξανά δουλειά στην κουζίνα, αυτή τη φορά προσπαθώντας να εξελίξει το σαντουιτσάδικο που κληρονόμησε από τον αδερφό του σε καλό εστιατόριο. Μία από τις καλύτερες σειρές που είδαμε πέρσι επιστρέφει στο Hulu στις 22 Ιουνίου με τη δεύτερη σεζόν της, για να αυξήσουμε πάλι παλμούς βλέποντας απλά ανθρώπους να μαγειρεύουν. Yes chef!

https://www.youtube.com/watch?v=i5U-w1yL4r0

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το Bariéro στον Νέο Κόσμο -πρότζεκτ του ηθοποιού Μιχάλη Λεβεντογιάννη και του εκδότη Κωνσταντίνου Δανού- για κρασιά και spritz υπό το φως κεριών.

Τον φούρνο νέας γενιάς Monokeros στο Παγκράτι για «πατσαβουρόψωμο».

Την «κρυφή» αυλή του ολοκαίνουργιου speakeasy / bar restaurant 34 Athens στην Καρύτση, από την ομάδα του Pairidaeza, για comfort πιάτα και ποιοτικά κοκτέιλ.

To γαλλικό μπιστρό Cinq Sens Athens στο Παγκράτι για ραβιόλι γεμιστό με μοσχαράκι bourguignon.

Το Sam Burgers στο Κουκάκι για χειροποίητα αμερικάνικα burgers.

https://www.instagram.com/p/CsTvFhhIE7X/

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured