Μάιος. Μήνας αλλεργίας, εκλογών και Eurovision. Αν όλα αυτά σας προκαλούν θλίψη, να τι άλλο μπορείτε να κάνετε αυτές τις εβδομάδες.

 

5 ταινίες να δείτε

11/5: Ο Υπνωτιστής: Αποφασισμένος να βρει την εξαφανισμένη κόρη του, ο ντετέκτιβ Danny Rourke το ρίχνει στην εργασιοθεραπεία: καθώς ερευνά μια σειρά από ληστείες τραπεζών, και με τη βοήθεια μιας τετραπέρατης μέντιουμ, θα φτάσει να αμφισβητήσει κάθε πτυχή της πραγματικότητας, ενώ παράλληλα καταδιώκει και καταδιώκεται από έναν μυστηριώδη άνδρα, τον οποίο θεωρεί κλειδί για την εύρεση του χαμένου κοριτσιού. Του Ben Affleck του πάνε ιδιαιτέρως τα αστυνομικά και το Variety, μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο SXSW, έγραψε πως είναι κάτι ανάμεσα σε Matrix και Memento, οπότε, με ένα κουτί φρεσκοβουτυρωμένο ποπ κορν, γιατί όχι.

 

25/5: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 1985: Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η ταινία του Santiago Mitre ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας. Ταινία έναρξης του 7ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας-FeCHA που θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 31 Μαΐου.

 

26-29/5: Μία από τις ταινίες (Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, Τα Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη, Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ του Δημήτρη Μπαβέλλα, Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου), που θα προβληθούν στο θερινό σινεμά που θα στηθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του Athens City Festival.

 

25/5: Μπάσταρδα: Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, γύρω στα 20, κάνουν κατάληψη σ' ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή, μακριά από τους κανόνες μιας ασφυκτικής κοινωνίας και εφευρίσκουν τους δικούς τους. Μιλούν στην κάμερα, συζητούν, κάνουν σεξ, βρίζονται, ζουν μέσα σε μια φούσκα, αυτάρκεις, ανεξάρτητοι. ελεύθεροι -έστω για λίγο. H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Πάστρα στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Film Forward. Στο soundtrack της ταινίας ο Mazoha, από το άλμπουμ του οποίου, Μπάσταρδο, είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του φιλμ. Όχι τυχαία, το cast της ταινίας πρωταγωνιστεί και στο σκηνοθετημένο από τον Νίκο Πάστρα video clip του Mazoha για το τραγούδι του “ΠΡΤΘΛΤΣ”

 

30/5: Δράκουλας: Έπειτα από τις sold out προβολές του Οργισμένου Ειδώλου και της Έντασης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τις ξεχωριστές του δράσεις στο πλαίσιο στήριξης του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ, εξασφαλίζοντας σε πανελλήνια αποκλειστικότητα την πρόσφατα αποκατεστημένη ψηφιακά (και εγκεκριμένη από τον σκηνοθέτη Francis Ford Coppola), επετειακή κόπια για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την κυκλοφορία του Δράκουλα.

 

5 events να πάτε

3/5: Οι Mob, το πιο πολυσυζητημένο ελληνικό σχήμα της χρονιάς (εντός και εκτός συνόρων, με την έννοια ότι κομμάτια τους έχουν ακουστεί και στο BBC Radio) παρουσιάζουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Mob1, στο Ρομάντσο. Άχαστο.

6/5: Οι Δανοί garage heroes The Raveonettes, 6 χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας, ανεβαίνουν στη σκηνή του Gagarin 205 για μια εμφάνιση, που θα περιλαμβάνει τα “best of” της 20ετούς καριέρας τους.

6/5: Το εξαιρετικό βρετανικό nu jazz/downtempo σχήμα των The Cinematic Orchestra έρχεται στην Αθήνα για μια ξεχωριστή εμφάνιση στην Πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο του Athens City Festival, με είσοδο δωρεάν.

12-13/5: Το ADD επιστρέφει για 4η φορά, σε νέο χώρο, Βιομηχανική Ζώνη Ρέντη και παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό line up με καταξιωμένα και ανερχόμενα ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια ηλεκτρονική μουσική σκηνή (συνολικά 61 καλλιτέχνες), μεταξύ των οποίων οι 2manyDJs, Groove Armada, Rival Consoles, Overmono, Christian Löffler, Ben Clock, Marceo Plex, Nightmares on Wax και οι (από άλλο πλανήτη) The Comet is Coming. Περισσότερα εδώ.

15/5: Ο Γάλλος «μαέστρος» του synthwave και ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής διεθνώς, French 79 ή αλλιώς Simon Henner, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για να μας ταξιδέψει στο μουσικό electro pop του σύμπαν.

+

More events:

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events και αν σας έπιασε η άνοιξη και είστε σε φεστιβαλικό mood, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από το ComicDom Con Athens (12-14/5, Τεχνόπολη), το Athens Jazz Festival (22-29/5, Τεχνόπολη), το Athens Street Food Festival (5-7, 12-14, 19-21, 26-29/5, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ) και το Athens Music Week (29/5-1/6, Τεχνόπολη).

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Dear Mama: Ποια ακριβώς ήταν η σχέση του ράπερ, ακτιβιστή, ποιητή και παρανόμου Tupac Shakur -που δολοφονήθηκε το '96, σε ηλικία μόλις 25 ετών- με την μητέρα του, την καλλιτέχνιδα, ποιήτρια, ηθοποιό, ακτιβίστρια και εξέχον μέλος του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, Afeni Shakur; Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων του FX/Hulu (διά χειρός Allen Hughes (The Defiant Ones), που κέρδισε τους τηλεκριτικούς και έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης στην πρεμιέρα της, έρχεται σύντομα και στο Disney+.

https://www.youtube.com/watch?v=eP4ROFfISVg

 

White House Plumbers: Must-watch του μήνα, η νέα πολιτική σάτιρα που μόλις προσγειώθηκε στο HBO και αφηγείται την αληθινή ιστορία πίσω από τους E. Howard Hunt και G. Gordon Liddy (πρώην πράκτορες των CIA και FBI αντίστοιχα), τους γκαφατζήδες σύμβουλους και πολιτικούς σαμποτέρ του Richard Nixon που προκάλεσαν το σκάνδαλο Watergate, με αποτέλεσμα να ανατρέψουν την προεδρία, που είχαν αναλάβει να προστατέψουν. Από τους δημιουργούς του Veep Alex Gregory και Peter Huyck, με πολύ ιντριγκαδόρικο cast: Woody Harrelson ως E. Howard Hunt, Justin Theroux ως G. Gordon Liddy, Kathleen Turner ως Dita Beard και Lena Headey ως Dorothy Hunt.

https://www.youtube.com/watch?v=QuKM2sTTmHg

 

Silo: Άλλη μία δυστοπία για τη watchlist, σε περίπτωση που σας λείπει το The Last of Us. Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, οι 10.000 άνθρωποι που έχουν επιβιώσει στη Γη, συγκατοικούν σε ένα υπόγειο κοινόβιο. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και γιατί δημιουργήθηκαν αυτές οι εγκαταστάσεις, πάντως είναι το μόνο πράγμα που τους προστατεύει από βέβαιο θάνατο. Ενώ ακολουθούν πιστά τους κανόνες διαβίωσης που έχουν θεσπιστεί -υποτίθεται για την προστασία τους- μια μηχανικός ονόματι Juliette (στον ρόλο η Rebecca Ferguson του Dune) αναζητά απαντήσεις. Στη βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων σειρά πρωταγωνιστούν και οι David Oyelowo, Iain Glen, Rashida Jones, Tim Robbins και ο ράπερ Common. Πρεμιέρα 5 Μαΐου στο Apple TV+.

 

Platonic: Η Rose Byrne και ο Seth Rogen είναι δυο φίλοι που, ενώ πλησιάζουν τη μέση ηλικία, επανασυνδέονται ύστερα από μια μακρά ρήξη. Η φιλία του διδύμου θα εξελιχθεί πλατωνικά αλλά έντονα και θα αποσταθεροποιήσει τις ζωές τους με ξεκαρδιστικό τρόπο. Ό,τι πρέπει για κατανάλωση την ιερή ώρα «πυτζάμες-καναπές-βραδινό στο τραπεζάκι του σαλονιού». Πρεμιέρα 24 Μαΐου στο Apple TV+.

 

American Born Chinese: Πριν ακόμα κοπάσει ο ντόρος γύρω από το Τα Πάντα Όλα (Everything Everywhere All at Once), τρία μέλη του cast της βραβευμένης με 7 Oscar ταινίας, οι Michelle Yeoh, Ke Huy Quan και Stephanie Hsu ενώνουν ξανά δυνάμεις, αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη. Ο λόγος για τη νέα σειρά του Disney+, American Born Chinese, η οποία βασίζεται σε graphic novel του Gene Luen Yang και αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης ενός Αμερικανού εφήβου (Ben Wang), που γίνεται φίλος με τον γιο μιας... θεάς της μυθολογίας. Πρεμιέρα 24 Μαΐου.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το πιο hyped wine bar της Αθήνας αυτή τη στιγμή, Wine Is Fine, στο κέντρο της πόλης, στη Βύσσης, τον γνωστό δρόμο με τα «πομολάδικα».

Το νέο μπαρ Σουσού που άνοιξε μόλις στην Ερατοσθένους (από την ομάδα του Upopa Epops).

Το Άκρα (του Γιάννη Λουκάκη, βλέπε «Μούργα» στη Θεσσαλονίκη), που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

Την «νεοταβέρνα» Thomas 1971 Tavern που άνοιξε πριν λίγες μέρες δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Κουκάκι, για εξαιρετική σπιτική κουζίνα και ελληνικές ετικέτες κρασιού.

Το The Cranky στα Εξάρχεια για ιδιαίτερα κοκτέιλ, «παρανοϊκό» διάκοσμο και χορευτικές διαθέσεις.

the-cranky

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured