Έχει χιλιογραφτεί, πλέον: τα 2010s ήταν η δεκαετία της μαύρης μουσικής. Όπως συνέβη και με το R'n'B –τα γράφαμε στο προπερασμένο Listomania– έτσι και το hip hop ήταν το είδος που γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθιση, τόσο εμπορικά, όσο και σε επίπεδο δημιουργικής εξέλιξης.

Η εμπορική γιγάντωση είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, βέβαια, με ονόματα όπως ο Eminem, o Jay-Z και ο 50 Cent. Τα 2010s είναι όμως αυτά που πραγματικά το απογείωσαν, με αποτέλεσμα το 2017 να αποτελέσει την πρώτη χρονιά στην ιστορία της δισκογραφίας που το “R'n'B/Hip Hop” αναδείχθηκε στο πιο εμπορικό είδος στην Αμερική, εκτοπίζοντας την pop και το rock. Εικόνα που επαναλήφθηκε και το 2018.

Παράλληλα, όμως, το hip hop είναι και το είδος το οποίο εξελίχθηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία 10 χρόνια. Από την trap και το emo rap, μέχρι τις προσμίξεις με το reggaeton, το industrial και το gospel, αλλά και όλα όσα συνέβησαν στον ευρύτερο experimental χώρο, η δεκαετία παραδίδει στην επόμενη ένα hip hop εντελώς διαφορετικό από αυτό που παρέλαβε από την προηγούμενη.

Η σημερινή στήλη –τελευταία στην αλυσίδα των ανασκοπήσεων της δεκαετίας ανά είδος– επιχειρεί να καταγράψει την αφρόκρεμα της hip hop δημιουργίας στα 2010s χωρίς alternative προκαταλήψεις, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στους δίσκους που έδειξαν τον δρόμο προς το μέλλον.

Στο επόμενο Listomania θα δημοσιευτεί η συγκεντρωτική λίστα με τους 100 καλύτερους δίσκους της δεκαετίας για τη στήλη.

Παρακάτω οι σύνδεσμοι για τις υπόλοιπες ανασκοπήσεις της δεκαετίας, ανά είδος:

Folk | Electronic | Pop | R'n'B-Soul | Rock

25. Big Boi – Sir Lucious Left Foot: The Son Of Chico Dusty (2010)

Ένα απόλυτα διασκεδαστικό άκουσμα, που θύμισε τις πιο «παιχνιδιάρικες» πτυχές της 2000s δισκογραφίας των OutKast.

24. Vince Staples – Big Fish Theory (2017)

Ο πλέον τολμηρός δίσκος του Vince Staples βούτηξε σε βαθιά νερά, εξερεύνησε ποικίλους ήχους και τα κατάφερε περίφημα.

23. Shabazz Palaces – Black Up (2011)


Ένα γνήσιο underground καλούδι, με ήχο αρκετά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Σε βαθμό που θα ακουγόταν ολόφρεσκο ακόμα και εάν κυκλοφορούσε σήμερα.

22. Noname – Room 25 (2018)

Ένας πλήρως οργανικός hip hop δίσκος με γερές ρίζες στο παρελθόν της μαύρης μουσικής, αλλά αρκούντως σύγχρονη ματιά ώστε να στέκεται στα 2010s.

21. KIDS SEE GHOSTS – KIDS SEE GHOSTS (2018)

Η περσινή συνεργασία ανάμεσα σε Kanye West και Kid Cudi είναι δίσκος σκοτεινός, που εισήγαγε ένα songwriting αρκετά ανατρεπτικό για τα δεδομένα του είδους.

20. Death Grips – The Money Store (2012)

Ο τραχύς industrial ήχος στο ντεμπούτο των Death Grips τους ανέδειξε ως ένα από τα πιο καινοτόμα ονόματα στο hip hop της δεκαετίας.

19. Run The Jewels – Run The Jewels (2013)

Ο πρώτος δίσκος συνεργασίας του ευρηματικού rapper/producer El-P με τον κορυφαίο Killer Mike ήταν η απαρχή ενός από τα κυρίαρχα σχήματα του σύγχρονου hip hop.

18. Cardi B – Invasion Of Privacy (2018)

Χλευάστηκε πολύ από το μουσικόφιλο κομμάτι του hip hop κοινού, ωστόσο το ντεμπούτο της Cardi B ήταν ένας από τους αρτιότερους εμπορικούς δίσκους των 2010s για το είδος.

17. Danny Brown – XXX (2011)

Ορόσημο για το εναλλακτικό hip hop της δεκαετίας, αλλά και ο καλύτερος δίσκος μίας από τις πιο εκκεντρικές φωνές της σκηνής.

16. Chance The Rapper – Coloring Book (2016)

Hip hop πολύχρωμο και φωτεινό, γεμάτο gospel στοιχεία και αναφορές στο Θείο, ηχηρά features και ώριμο songwriting, από έναν unsigned καλλιτέχνη.

15. Pusha T – DAYTONA (2018)

Με τον Kanye West να κάνει θαύματα στην παραγωγή, το σύντομο –αλλά πυκνό σε ιδέες– DAYTONA εύκολα ξεχώρισε στη δισκογραφία του Pusha T

14. Kanye West – The Life Of Pablo (2016)

Ένα σκορποχώρι ιδεών, πλην όμως αρκετά σπουδαίων για να συνθέσουν έναν απολαυστικό δίσκο, τον οποίον ο χρόνος μάλλον δικαιώνει.

13. Tyler, The Creator – IGOR (2019)

Δεν είναι μόνο το «coolness» που καθιστά τον Tyler, The Creator τόσο επίκαιρο όνομα στη rap σκηνή, είναι και δίσκοι με γνήσια δημιουργική λάμψη, σαν το IGOR.

12. Run The Jewels – Run The Jewels 3 (2016)

Ένας δίσκος απανωτών ηλεκτροσόκ από το εκρηκτικό hip hop δίδυμο, ο οποίος περιέχει ορισμένες από τις καλύτερες παραγωγές που έχουν υπογράψει.

11. A Tribe Called Quest – We Got It From Here… Thank You 4 Your Service (2016)

Σπανίως επιστροφή μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες δισκογραφικής απουσίας ηχεί τόσο ουσιαστική και καλοκουρδισμένη.

10. Earl Sweatshirt – Some Rap Songs (2018)

Με τον τρίτο του δίσκο ο Earl Sweatshirt απέδειξε πως έχει σπουδαίο καλλιτεχνικό αισθητήριο, αλλά και ότι, σε αντίθεση με τη rap νόρμα, δεν φοβάται να φανεί τρωτός.

9. Run The Jewels – Run The Jewels 2 (2014)

Ο ενεργειακός αυτός χείμαρρος είναι και ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος του hip hop ντουέτο, αφού συγκεντρώνει όλα τους τα ατού με συνεκτικό τρόπο.

8. Vince Staples – Summertime ‘06 (2015)

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Vince Staples έχει άψογη μινιμαλιστική παραγωγή, πρωτοκλασάτο songwriting και σχεδόν τίποτα περιττό, αν και διπλός δίσκος.

7. Tyler, The Creator – Flower Boy (2017)

Η προσωπική κορυφή του χαρισματικού rapper βρίθει από ακαταμάχητα beats, συνθετική ποικιλομορφία, στιχουργική ευφυΐα, φαντασία, αλλά και rapping με αιχμές.

6. Kendrick Lamar – DAMN. (2017)

Κάποιοι το υπερτιμήσανε εξαιτίας των δύο προκατόχων του, άλλοι το υποτιμήσανε για τον ίδιο λόγο. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο.

5. Drake – Take Care (2011)

Το υπέροχο Take Care αγαπήθηκε και από το mainstream αλλά και από το πιο ενημερωμένο κοινό, αποτελώντας το breakthrough για τον μεγαλύτερο ίσως μουσικό star της δεκαετίας.

4. Kanye West – Yeezus (2013)

Αν υπάρχει ένας δίσκος ενδεικτικός της επηρμένης, παρανοϊκής διάνοιας του Kanye West, αυτός είναι το Yeezus: ένα τολμηρό (για εμπορικό όνομα) στοίχημα, το οποίο κερδήθηκε.

3. Kendrick Lamar – Good Kid, m.A.A.d. City (2012)

Το West Coast αριστούργημα που έδωσε στον Kendrick Lamar τα σκήπτρα του σύγχρονου hip hop δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους κλασικούς gangsta δίσκους των 1990s.

2. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly (2015)

Η συναρπαστική του πολυπλοκότητα, η μουσική του αριστοτεχνία και το στιχουργικό του βάθος, δίνουν στον δίσκο αυτόν ένα ειδικό βάρος, που έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δεκαετία.

1. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Ο κορυφαίος δίσκος του επιδραστικότερου μουσικού του 21ου αιώνα συνέβαλε καθοριστικά στη μύηση του λευκού μουσικόφιλου κοινού στο hip hop και έδειξε την κατεύθυνση για ολόκληρη τη δεκαετία.

{youtube}Bm5iA4Zupek{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured