Αν θεωρήσουμε τα 1960s ως την περίοδο κατά την οποία το rock αποσχίστηκε ολοκληρωτικά από το rock ‘n’ roll και έθεσε τις βάσεις για τον ήχο που λίγο-πολύ ακολουθεί ακόμα και σήμερα, το είδος μετράει 6 γεμάτες δεκαετίες ζωής.

 

 

 


Η σημερινή στήλη επιχειρεί να αναδείξει τους 25 καλύτερους δίσκους της τελευταίας από τις 6 αυτές δεκαετίες, η οποία κατά κοινή ομολογία υπήρξε και η λιγότερο καρπερή για το είδος.

Για τη δημιουργία της λήφθηκαν υπ’ όψιν κυκλοφορίες από όλο το φάσμα της rock μουσικής, αλλά η έμφαση δόθηκε στις εναλλακτικές και indie εκφάνσεις της, καθώς –όπως συνέβη και στην προηγούμενη δεκαετία– σε αυτούς τους χώρους συνέβησαν οι πιο ενδιαφέρουσες διεργασίες.

 

 

 

 

 


Φυσικά, 25 δίσκοι είναι ελάχιστοι για να περιγράψουν το δεκαετές αποτύπωμα ενός τόσο πλούσιου δισκογραφικά είδους όσο το rock, επομένως αναπόφευκτα έχουν μείνει εκτός λίστας πολλές καλές κυκλοφορίες. Στη συγκεντρωτική όμως 100άδα της δεκαετίας που θα δημοσιευτεί σύντομα στη στήλη, θα βρουν θέση κι αρκετά άλμπουμ που δεν χώρεσαν εδώ.

Παρακάτω οι σύνδεσμοι για τις υπόλοιπες ανασκοπήσεις της δεκαετίας, ανά είδος:

 

 

 

 

 


Folk | Electronic | Pop | R'n'B-Soul

25. Dirty Projectors – Swing Lo Magellan (2012)

Ηλιόλουστη ψυχεδέλεια και ψαγμένες αρμονίες που συχνά πατάνε σε rap beats, με DIY περιτύλιγμα, απολαυστική οργανοπαιξία και αξιομνημόνευτες μελωδίες.

24. The National – Sleep Well Beast (2017)

Ελαφρώς αδικημένος δίσκος, που είχε την ατυχία να φέρει το βάρος της συνέχισης ενός σερί δημιουργικότητας που κρατούσε από το 2005 –και τα κατάφερε.

23. Sharon Van Etten – Are We There (2014)

Μια συλλογή από καταπληκτικές indie rock μπαλάντες, που ανέδειξαν την Sharon Van Etten ως μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες singers-songwriters.

22. Tame Impala – InnerSpeaker (2010)

Η πανέξυπνη οπτική του InnerSpeaker στον ψυχεδελικό rock ήχο ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της αναβίωσης και έθεσε τις βάσεις για τη γνωστή εξέλιξη των Tame Impala.

21. The National – Trouble Will Find Me (2013)

Ο πλέον μελαγχολικός δίσκος των National είναι συγχρόνως ιδιαίτερα στιβαρός, με ορισμένες από τις καλύτερες συνθέσεις που έχει παραδώσει η μπάντα.

20. Arctic Monkeys – AM (2013)

Ο δίσκος που γιγάντωσε εμπορικά τους Arctic Monkeys ακόμα και στην Αμερική, καθιστώντας τους ίσως τη μεγαλύτερη βρετανική rock μπάντα της τελευταίας 20ετίας.

19. Tame Impala – Currents (2015)

Στον τρίτο τους δίσκο οι Αυστραλοί άφησαν στην άκρη τις κιθάρες και πέρασαν στη synth ψυχεδέλεια με τρόπο ευρηματικό και στουντιακά άρτιο.

18. Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow (2019)

Με ανεβασμένους τόνους, εμπλουτισμένη παραγωγή και μελωδίες πιο δουλεμένες από ποτέ, το Remind Me Tomorrow αποτελεί την κορυφαία κατάθεση της Sharon Van Etten.

17. Swans – The Seer (2012)

Το μεγαλεπήβολο και επιβλητικό The Seer ήταν το άλμπουμ που ξεχώρισε στην τελευταία δισκογραφική περίοδο των αναγεννημένων Swans.

16. Vampire Weekend – Contra (2010)

Άξιος συνεχιστής του εκπληκτικού τους ντεμπούτου, το Contra διαθέτει όλα τα στοιχεία που καθιστούν τους Vampire Weekend μια συναρπαστική μπάντα.

15. David Bowie – Blackstar (2016)

Το κύκνειο άσμα του David Bowie ήταν ο καλύτερός του δίσκος από το 1983 και το Let’s Dance· ένας λαμπρός επίλογος, που τίμησε την πορεία του με τον καλύτερο τρόπο.

14. Radiohead – A Moon Shaped Pool (2016)

Η αποτύπωση της κατατονίας με όρους ηχητικής αρτιότητας· δικαίως κατέκτησε εξέχουσα θέση στη δισκογραφία των Radiohead.

13. Japandroids – Celebration Rock (2012)

Μια πραγματική rock γιορτή γεμάτη με noise punk εκρήξεις, ανθεμικές μελωδίες και στίχους που κραυγάζουν δίψα για ζωή.

12. Kurt Vile – Wakin’ On A Pretty Daze (2013)

Η βαθιά εσωτερικότητα του εξαιρετικά υποτιμημένου αυτού δίσκου αποτελεί το δημιουργικό ζενίθ του εσωστρεφή τραγουδοποιού.

11. Father John Misty – I Love You, Honeybear (2015)

Ο κορυφαίος δίσκος του Josh Tillman βρίθει από γκραντιόζες ενορχηστρώσεις, πνευματώδεις στίχους γεμάτους σαρκασμό, αλλά και σπουδαίες μελωδίες.

10. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, Sometimes I Just Sit (2015)

Το εκπληκτικό ντεμπούτο της Αυστραλής indie rocker έφερε έναν φρέσκο αέρα που θύμισε τις καλές εποχές του είδους, ενώ περιείχε και έξοχα singles.

9. Car Seat Headrest – Teens Of Denial (2016)

Το breakthrough άλμπουμ του Will Toledo πάτησε μουσικά στο indie rock των 1990s, αλλά στιχουργικά περιέγραψε με ασύλληπτο ρεαλισμό τα σύγχρονα μετεφηβικά αδιέξοδα.

8. The War On Drugs – Lost In The Dream (2014)

Μια εξερεύνηση στο heartland rock περασμένων δεκαετιών με σύγχρονα δομικά υλικά, ονειροπόλα διάθεση και μουσικές κορυφώσεις που προκαλούν ανατριχίλες.

7. Deerhunter – Halcyon Digest (2010)

Ψυχεδέλεια, shoegaze, dream pop και garage αναμειγνύονται στα έμπειρα χέρια μιας μπάντας που με το υπέροχο Halcyon Digest έπιασε τη δημιουργική της κορυφή.

6. Car Seat Headrest – Twin Fantasy (2018)

Ένα συγκινητικό indie rock διαμάντι, που εάν είχε ηχογραφηθεί στα 1990s, σήμερα θα ήταν κλασικό. Προτιμήστε την επανηχογράφηση του 2018.

5. PJ Harvey – Let England Shake (2011)

Ένα κόσμημα της σύγχρονης βρετανικής δισκογραφίας με συγκλονιστική πολεμική ατμόσφαιρα –σχεδόν μυρίζεις το μπαρούτι– και στίχους στα όρια της ποίησης.

4. The National – High Violet (2010)

Στο High Violet οι National ξεπέρασαν εαυτόν και παρέδωσαν έναν τεράστιο δίσκο, που τους εξασφάλισε μια θέση στο πάνθεον της indie rock γενεαλογίας, σύγχρονης ή μη.

3. Tame Impala – Lonerism (2012)

Ο καλύτερος δίσκος της καλύτερης μπάντας που ξεπήδησε στα 2010s είναι η επιτομή του ψυχεδελικού ρετροφουτουρισμού και διαθέτει συνθέσεις που πολλοί θα ζήλευαν.

2. Arcade Fire – The Suburbs (2010)

Το τρίτο κατά σειρά αριστούργημα των Arcade Fire απογείωσε τη φήμη τους και αποτέλεσε τον μοναδικό indie δίσκο που έχει κερδίσει το Grammy του άλμπουμ της χρονιάς.

1. Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City (2013)

Ο υπέροχος τρίτος δίσκος των Νεοϋορκέζων πάτησε σε ψαγμένες αναφορές, πάντρεψε μοναδικά το κλασικό με το σύγχρονο και χάρισε στοιχειωτικές μελωδίες. Είναι ο πιο 2010s rock δίσκος των 2010s.

{youtube}_mDxcDjg9P4{/youtube} 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured