Γιορτάζουμε τις 150 στήλες Diggin' γράφοντας για έναν εξαιρετικό δίσκο που έκλεισε φέτος τα 50 χρόνια ζωής. Μιλάμε για μια ταινία που και να μην ξέρεις, σίγουρα έχεις δει κάποιο βράδυ στην ταράτσα του Bios να κάνει ατελείωτη λούπα. Μέσω του παγκόσμιου κινηματογράφου έχουν γεννηθεί απίστευτες μουσικές και έχουν κυκλοφορήσει απίθανα albums, τα λεγόμενα score ή O.S.T. Το μουσικό  «ντύσιμο» ενός φιλμ μπορεί να γίνει με επιλογή μουσικής που ήδη υπάρχει ή με πρωτότυπη μουσική που έχει γραφτεί επί τούτου γι’ αυτό ή ακόμη και με τον συνδυασμό και των δύο. Στην περίπτωση της σημερινής στήλης η μουσική είναι πρωτότυπη και γράφτηκε βάσει του κόνσεπτ της ταινίας.

Πενήντα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προβολή του γαλλικού La Planete Sauvage, ενός φοβερού φιλμ επιστημονικής φαντασίας βασισμένου στην τεχνική του cut out stop motion κινούμενου σχεδίου και ακόμα μέχρι σήμερα σφύζει από φρεσκάδα. Μόνο που το συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα κινούμενα σχέδια που ξέρουμε. Από τη μία η φοβερή space art αισθητική του, από την άλλη το far beyond σενάριο του. Πρόκειται για έναν φανταστικό πλανήτη που κατοικούν ανθρωπόμορφοι εξωγήινοι, πολύ μεγάλοι σε μέγεθος σε σχέση με τους κανονικούς ανθρώπους και άγρια εξωγήινα ζώα με τους ανθρώπους να ζουν είτε ως κατοικίδια τους, είτε κρυφά σαν άγρια ζώα σε σπηλιές, κυνηγημένοι. Απίστευτα ψυχεδελικά τοπία με φοβερές μορφές μέσα τους σε μυστήριες τελετές απότελούν το σύνολο της πρωτοποριακής ταινίας La Planete Sauvage, που κατάφερε και πήρε βραβείο στις Κάννες το 1973.

Έχοντας εντρυφήσει πρώτα στην μουσική της ταινίας και μετά στην ίδια την ταινία μπορώ να πω οτι το soundtrack του φανταστικού πλανήτη είναι ίσως στα 5 καλύτερα που έχω ακούσει ποτέ. Ο ταλαντούχος πιανίστας Alain Goraguer πέρα από προσωπικός συνθέτης του Serge Gainsbourg, έχει γράψει δεκάδες κομμάτια για πολλούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες. France Gall, Nana Mouskouri, Adamo και πολλούς άλλους στην δεκαετία του 60. Μέχρι το 73 που έγραψε την μουσική για τον φανταστικό πλανήτη. Μια obscure πανδαισία analogue ήχων με τη συμβολή πολλών μαγικών οργάνων. Ένα όργιο πνευστών, και έγχορδων με τα φλάουτα, το harpsichord, τα heavy τύμπανα, τα rhodes και τις wah κιθάρες να κάνουν θαύματα, δίνοντας ώμα στον ακροατή αυτή την πρωτόγονη και μυστήρια γεύση που επικρατεί στο σύνολο του La Planete Sauvage. Προφανώς και όλα αυτά είδε ο Madlib και ο JDilla αφού «έβαλαν χέρι» παίρνοντας samples για δικές τους παραγωγές στην Stones Throw.

Ένας δίσκος με αρκετές επανεκδόσεις και ακριβή πρώτη έκδοση (βλέπε φωτο στήλης). Μια φοβερή ταινία και ένα αριστουργηματικό score. Η αρχή για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured