Όχι επειδή είναι ο μήνας των γενεθλίων μου, αλλά επειδή είναι ο πιο ωραίος μήνας της Γης, ο πιο αγαπημένος μου. Επειδή όλα αλλάζουν, επειδή τα πάντα προετοιμάζονται για το πολυπόθητο Καλοκαίρι. Απο σήμερα τα λουλούδια και η Άνοιξη θα πάρουν μια άλλη, μαγική τροπή ενώ σαν σήμερα (Πρωτομαγιά) μια σημαντική μάχη κερδήθηκε. Ο Μάης είναι της καρδιάς. Το λένε και τα τραγούδια άλλωστε. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Πάμε να επιλέξουμε έναν δίσκο «κουτί» για το ξεκίνημα του Μάη.

Αυτό που με γοήτευε πάντα στην μουσική του Neil Hannon είναι η καθημερινή ελαφρότητα που κάνει τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που περιγράφει να φαντάζουν τόσο εύκολα και απλά, αν και δεν είναι. Και μετά από τη λιακάδα, έρχεται μια δυνατή «κινηματογραφική καταιγίδα» να τα σαρώσει όλα και να ανατρέψει τα πάντα. Να σκληρύνει και να δυσκολέψει την κατάσταση προς κάθε κατεύθυνση. Συνήθως έτσι ακούγονται οι γιορτινές μουσικές, κάπως αινιγματικές, μυστήριες και λαμπερές. Οι The Divine Comedy πάντα φύλαγαν καλά αυτά τα γλυκά «γκλιν, γκλιν» που θυμίζουν σχέσεις σε εορταστικές φάσεις, πνιγμένες σε θάλασσες αγάπης αλλά και σχέσεις σε παρελθοντικούς χρόνους, γεμάτες νοσταλγία. Όλα αυτά είναι και τα ζητούμενα άλλωστε τις τελευταίες μέρες μιας χρονιάς. Ο απολογισμός που θα μας κάνει να νιώσουμε έτοιμοι γι’ αυτά που θα έρθουν.

Δώδεκα LPs, δύο EPs και πολλά singles στα σχεδόν 33 χρόνια μιας μπάντας είναι πολλά για να δείξουν την αφοσίωση της πρωτίστως στον εαυτό της και μετά στο κοινό. Μπάντα τρόπος του λέγειν. Είναι γεγονός πως ο Ηannon ήταν πάντα όλη η ιστορία πίσω από αυτό το brand name και οι μουσικοί που κατά καιρούς χρησιμοποιούσε, τα tools. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε αυτή την στήλη στο A Short Album About Love του 1996, το μόνο σίγουρο είναι πως μπορώ να εγγυηθώ και με το παραπάνω την ισορροπία του τίτλου με το περιεχόμενο. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ουσιαστικό το «μέσα» με το «έξω». Επτά κομμάτια γεμάτα μεγάλη ορχήστρα από τη μία και pop band attitude από την άλλη, με σκαμπανεβάσματα που κόβουν την ανάσα (βλέπε "In Pursuit of Happiness"). Πνευστά, πλήκτρα, κρουστά, έγχορδα και οι φωνητικές ικανότητες του Neil σε πλήρη αρμονία, δοξάζοντας αυτές τις αγάπες που κάνουν δυνατό κρότο μέσα στη νύχτα αλλά και αυτές που τους λείπει η ουσία.

"In pursuit of happiness", "Everybody knows (except you)", "If…" και η υπέροχη live διασκευή του Hannon στο "Make it Easy to Yourself" αν είστε τυχεροί και πετύχετε την έκδοση που το περιέχει. Ένας ακόμα Μάης θέλει αν μη τι άλλο ενθουσιασμό για να «μπει» σωστά και να φέρει αποτέλεσμα στο σύνολο του. Εδώ ξεκινούν όμορφα πράγματα. A Short Album About Love. Όλα αρχίζουν με μια βροχή. Κρατηθείτε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured