Η φάση με τους εγχώριους δίσκους ήταν πάντα έτσι, αν και υποθέτω πως σε κάθε χώρα θα συμβαίνει το ίδιο: Οι Έλληνες συλλέκτες αντιμετωπίζουν κάθε κυκλοφορία από αυτόν εδώ τον τόπο με τρυφερότητα και αγάπη. Μπορεί πολλές φορές να μην είναι τόσο καλές μουσικά αλλά μόνο και μόνο που είναι από «πατριωτάκια» αρκεί για να γεμίσει με αγάπη (και νοσταλγία, όταν πρόκειται για πράγματα του παρελθόντος) τα αυτιά, το μυαλό και την καρδιά. Έχω δίσκους από Έλληνες του εξωτερικού, δίσκους με αναφορά στην χώρα μας, ακόμα και δίσκους με διασκευές ελληνικών κομματιών από μουσικούς άλλων χωρών, δίσκους με ελληνικά γράμματα στο εξώφυλλο και τα labels και δίσκους ξένου ρεπερτορίου που «κόπηκαν» εδώ. Έχοντας πάντα ως γνώμονα την αγάπη μου για την ελληνική jazz του 60 και του 70 εδώ και αρκετά χρόνια, άφησα την μοίρα να με οδηγήσει σε ένα άκρως ιδιαίτερο album με ελληνικά στοιχεία. Το οποίο όμως δεν είναι καθόλου ελληνικό!

Ο λόγος για τους The New Trier High School Recording Jazz Ensemble, ένα φοβερό σχολικό ανσάμπλ από την Αμερική που επισκέφτηκε την χώρα μας για δύο live εμφανίσεις τη δεκαετία του 70, όπως αναφέρεται στα liner notes στο πίσω μέρος του δίσκου, και που δεν έχω ακούσει ή διαβάσει τίποτα για δαύτους όλα αυτά τα χρόνια που έχω στην κατοχή μου το βινύλιο Pillars of Jazz. Μια συναυλία λοιπόν στην Αθήνα και μια στην Καβάλα (!) αφού επισκέφτηκαν και τα αρχαία στην πρωτεύουσα αλλά και την Θεσσαλονίκη, όπως οι ίδιοι αναφέρουν λεπτομερώς, στο πλαίσιο της περιοδίας-εκδρομής τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι συναυλίες ήταν κανονισμένες εξαρχής. Υποθέτω πως απλά σεταρίστηκαν τελευταία στιγμή. Συμβαίνει συχνά. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του βινυλίου που δείχνει την σχολική μπάντα φωτογραφισμένη στο Σούνιο.

Μουσικά ομολογώ πως το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δίσκου είναι μια αποκάλυψη. Κινείται από την 70s moody jazz με τα παιχνιδιάρικα rhodes ως την spiritual και modal jazz και τον hard bop ηχο με την δύναμη μιας μεγάλης ορχήστρας. Super groovy και άψογα παιγμένα όλα όπως πρέπει κι ας είναι από πιτσιρικάδες. Τύμπανα, πνευστά και πλήκτρα σε άψογη διάταξη. Όπως και ο εκφωνητής που υποστηρίζει στο πρώτο εισαγωγικό track του δίσκου, πως οι The New Trier High School Recording Jazz Ensemble έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία παίζοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου (Αυστραλία, Μεξικό κλπ). Ιστορίες από ένα αρκετά σπάνιο και unknown find private LP με τον φοβερό τίτλο Pillars of Jazz (οι πυλώνες της τζαζ), εμφανώς εμπνευσμένος από τους αγέρωχους κίονες του Παρθενώνα μας. Μεταπασχαλινά, με θέα από το ονειρεμένο Σούνιο.

pillars-of-jazz-zois

Περισσότερες πληροφορίες και ήχος στο nakedsides

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured