Aπό την δημιουργία της Επιτροπής μέχρι σήμερα, μια από τις μπάντες στις οποίες ελάχιστες φορές έχω αναφερθεί (σε σχέση με το μέγεθος της) είναι οι Megadeth. Ίσως γιατί κατέχουν στην καρδιά μου μια ειδική θέση, αρκετά πιο ψηλά από τα υπόλοιπα μεγαθήρια της μουσικής που συνήθως ακούω και ο φανμποης μέσα μου, προσπαθεί να αντισταθεί. Αρκεί το meme του Γαιτάνου για να εξηλεωθούν όλες οι αμαρτίες μου. Μετά από αυτή την εξομολόγηση, πλέον είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να συνοψίσω λόγους που μέσα στο μυαλό μου, οι Megadeth πατάνε στον λαιμό τους Metallica και κάθε metallica αυτού του ντουνιά, χωρίς να χρειαστεί καν να κάνω κάποιο σοβαρό deep dive σε συγκρίσεις και ισχυρά επιχειρήματα. Κοινώς: γνωμούλα μου. Πάμε να δούμε.

Η αγγελική φωνή του Mustaine. Εάν ο άγγελος είχε περάσει μικρός κάποια σοβαρή ιγμορίτιδα και πιθανότατα γούσταρε να τρώει, φουλ στραβωμένος, τις μύξες του, τότε η φωνή του θα ήταν απόλυτα συμβατή με αυτή του Dave Mustaine. Πολλοί λένε τα χειρότερα για αυτή την χροιά που θυμίζει μίξη ντόναλντ ντακ ενώ ξεπατώνει την ντέζι και γκρέμλιν που έχει φάει τον άμπακα μετά τα μεσάνυχτα, όμως δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη φωνή να ταιριάζει σε αυτά τα riff, σε αυτή την top tier χεβιμεταλλική γκρίνια.

Τα εξώφυλλα των δίσκων από τα ‘80s μέχρι και το Youthanasia είναι δείγματα τρομερής αισθητικής, που δύσκολα βρίσκεις αντίστοιχο σερί σε όλο το (θρας) μέταλ. Τα αριστουργήματα του Repka στα Peace Sells και Rust in Peace αλλά κυρίως η ευφυία του Hugh Syme του Countdown to Extinction και Youthanasia, πήγαν την φάση εντελώς αλλού. Και παραμένουν μέχρι και σήμερα από τα αγαπημένα μου artwork.

Κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα 16 γμμνα αλμπουμ, που οκ θα μπορούσαν να είναι 10 και τα υπόλοιπα να λείπουν, όμως αυτά τα 10 είναι παραπάνω από εξαιρετικά. Γενικά, ο Mustaine σε αντίθεση με το δίδυμο Hetfield - Lars παρέμεινε πολύ πιο συνεπής στην προσπάθεια του να δημιουργεί νέα μουσική. Και άλλαζε τα μέλη σαν τρελός, μόνος του και όλοι τους, του το πιστώνω πως είχε μέσα του ψυχούλα να δώσει, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν θα αρέσει ή όχι.

Το Rust in Peace θα μπορούσα να πω και να τελειώσει η συζήτηση. Μεταξύ μας, μάγκες, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο να συγκριθεί με αυτόν τον δίσκο, είτε από τις υπόλοιπες μπάντες του κλασικού χέβι μέταλ είτε από το σύνολο της παγκόσμιας δισκογραφίας. Εδώ μιλάμε για έναν αυτόνομο πλανήτη ή καλύτερα για ένα μικρό πλανητικό σύστημα, όπου υπάρχει ο ήλιος που ακούει στο όνομα "Holy Wars" και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια γυρίζουν γύρω από αυτόν. Τα απόλυτα riff, τα απόλυτα solo, οι χιλιάδες αλλαγές ρυθμών, τα τρισεκατομμύρια σημεία που ο αυχένας σου κρέμεται από μια κλωστή.

Το τραγούδι "A Secret Place". Αρχικά είπαν πως είναι το "Wherever I May Roam" των Megadeth. Το ακούω. Δεν με ενδιαφέρει απολύτως καθόλου όμως γιατί ο κολλητικός ρυθμός σε συνδυασμό με την μαυρίλα των στίχων του Megadave για την πρέζα, είναι απάλευτος συνδυασμός. Προτιμήστε την πρώτη εκδοχή του τραγουδιού και όχι την remixed του 2004 με μια ηλίθια κιθάρα που σκάει πριν το ρεφραίν και χαλάει φουλ το vibe.

O Dave γουστάρει τα video games. Πέρα από την θρυλική διασκευή των Megadeth στο "Duke Nukem Theme" που μπήκε ως bonus track στο Risk album, ο γλυκούλης έχει δώσει άπειρα τραγούδια του να συντροφεύσουν nerds που καίγονται, με τον κατάλογο των videogame να περιλαμβάνει (εκτός από όλες αυτές τις μλκίες που πατάς κουμπάκια αντί για χορδές) τα Grand Theft Auto: Vice City, True Crime: Streets of LA, FlatOut 2, MotorStorm: Pacific Rift, NHL 10, Brütal Legend, Watch Dogs 2, World of Warships και βεβαίως το Gears of War, το οποίο γράφτηκε για την ομώνυμη σειρά παιχνιδιών της Microsoft.

O Dave και η γκρίνια του. Γενικά γουστάρω φουλ την γραφικότητα και ταυτόχρονα την ειλικρίνεια του ξανθού σε σχέση με τον στυγνό επαγγελματισμό των αντίστοιχων metal stars της εποχής του. Εάν το μέταλ κρατούσε λίγο παραπάνω σαν hype, είμαι σίγουρος πως θα τον βλέπαμε πάνελ σε μεσημεριανάδικα να μαλλιοτραβιέται με όποιον του την έμπαινε. Δεν κρατούσε ποτέ το στόμα του κλειστό, ήταν μια εντελώς love or hate περσόνα, που δυστυχώς βρήκε ελάχιστους μιμητές, αφού πλέον όλοι οι φλώροι θέλουν να κρατάνε ισορροπίες μη σπάσει κανένα αυγό.

 

Οι Megadeth θα εμφανιστούν στο Release Athens 2024 την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Blind Guardian & Grand Magus.

Διάθεση εισιτηρίων:
Τηλεφωνικά στο 211770000
Online: releaseathens.grmore.com
Φυσικά σημεία: https://www.more.com/en/physical-spots

Τριήμερο Εισιτήριο / Megadeth, Blind Guardian, Grand Magus (14/6, Πλατεία Νερού) + Judas Priest, Bruce Dickinson, Accept (21/7, Πλατεία Νερού) + Behemoth, Testament, Pestilence (28/7, Πλατεία Νερού) προς 110€ (κέρδος έως 35€)

Διήμερο Εισιτήριο / Megadeth, Blind Guardian, Grand Magus (14/6, Πλατεία Νερού) + Judas Priest, Bruce Dickinson, Accept (21/7, Πλατεία Νερού) προς 95€ (κέρδος 15€)

Διήμερο Εισιτήριο / Megadeth, Blind Guardian, Grand Magus (14/6, Πλατεία Νερού) + Behemoth, Testament, Pestilence (28/7, Πλατεία Νερού) προς 75€ (κέρδος 15€)

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured