Ο χρόνος και η techno αισθητική θα είναι πάντα με το μέρος του Richie Hawtin. Γεννημένος την 4η Ιουνίου του 1970 στο Oxfordshire της Αγγλίας, πριν καν φτάσει στο γυμνάσιο και έχοντας μετακομίσει από τα 9 στο Ontario, ουσιαστικά την πιο γειτονική στο Detroit περιοχή του Καναδά, είχε μάθει από τον πατέρα του να σκαλίζει all things electronic. Aν ακόμα και σήμερα σκεφτείς πως απλά θα σταματήσεις 2 λεπτά από το Instagram του για να δεις τι κάνει, θα κολλήσεις για ένα σεβαστό διάστημα της ημέρας και μοιραία -αν είσαι music nerd- θα οδηγηθείς σε αυτό το επικό YouTube documentary (του ποιος θυμάται άραγε τo Βερολινέζικο DVD περιοδικό Εlectronic Beats) που θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ενδιαφέροντες ηλεκτρονικοί δίσκοι, ο καθένας με ένα διαφορετικό alias,πλην όμως με ξεκάθαρο το ηχητικό σήμα που έχει αφήσει ανεξίτηλο στην χορευτική σκηνή ο τιτάνας Richie που θα βρεθεί στην Αθήνα για το Respublika.

Σημειώστε παρακαλώ, αυτά δεν είναι τα δέκα πιο σημαντικά Richie Hawtin κομμάτια (οκ κάποια ίσως είναι), αλλά είναι δέκα κομμάτια σε αντίστοιχα διαφορετικά alias του γεννημένου Βρετανού, μεγαλωμένου στον Καναδά techno superstar.

F.U.S.E. - (Plus 8)

To 1990 στο Οντάριο, οι Richie Hawtin και John Aquaviva στήνουν την ετικέτα Plus 8 γιατί τόσο ψηλά, hi nrg ή hardcore θέλανε να πιτσάρουν τους δίσκους στα πικάπ τους. Η φήμη της ετικέτας θα απογειωθεί το 1991 όταν το acid fused techno υβρίδιο που είχε ανακαλύψει κάτω από το moniker F.U.S.E. o Hawtin θα έθετε νέα standards στο πόσο μακριά μπορεί να σε πάει το acid όταν το μπλέκεις με τις βιομηχανικές ηλεκτρονικές φόρμες.

Cybersonik - Thrash (Plus 8)

Μέχρι το 1992 και με κομμάτια όπως το "Thrash", των Dan Bell και Richie Hawtin, η Plus 8 συμπλήρωνε την Αγία Τριάδα για το δεύτερο κύμα του Detroit techno δίπλα στην Underground ResistanceUnderground Resistance και την Planet E. Η εκδοχή τους για teenage angst beats τελείωσε άδοξα ένα βράδυ στο Ρόττερνταμ όταν μέρος του κοινού σε club που έπαιζαν τραγουδούσε αντι-σημιτικούς ποδοσφαιρικούς ύμνους πάνω στον ρυθμό του "Τhrash".

Plastikman - Plasticine (Novamute)

Αν θα έπρεπε να υπάρχει και δισκογραφικά ένας λόγος που η μουσική ιδιοφυΐα του Hawtin τρεντάρει ξανά, αυτός αναμφίβολα έχει να κάνει με την 30χρονη επέτειο που επεφύλαξαν σε μέρος από τον κατάλογο του πρόσφατα, ετικέτες όπως η Mute και η Warp. H Mute πέρσι επανακυκλοφόρησε με νέο μάστερινγκ το θρυλικό Sheet One, δηλαδή το δεύτερο solo album του σαν Plastikman από όπου και το "Plasticine" και η Warp το Dimension Intrusion από το πρότζεκτ F.U.S.E.

Jack Master - Bang The Box (Soma)

Mέχρι το 1993 ο Hawtin είχε καταλάβει ότι τον περιμένει λαμπρή καριέρα σαν dj / dance παραγωγό και είχε ξεκινήσει να φλερτάρει με όλα τα χορευτικά είδη που γέννησαν οι μητροπόλεις της Αμερικής. Το "Bang The Box" είναι μια Chicago House άσκηση ύφους που εδώ και λίγους μήνες έχει πάρει δεύτερη ζωή από τα χέρια των θρυλικών Σκωτσέζων Slam.

Robotman - Do Da Doo (Novamute)

Ένα ακόμη alias με τα credits να τον αναφέρουν σαν Richard Michaels και ω, τι σύμπτωση το remix στο 1994 minimal techno classic πλέον επιμελείται ο αγαπητός David Holmes -επίσης στην Αθήνα αυτό το Σάββατο 18 Μαΐου- που πίσω στις αρχές των 90s έτρεχε τo επιδραστικότερo club night στο Belfast, ονόματι Sugar Sweet.

Richie Hawtin - Call It What You Want (Plus8050)

Γράφτηκε με Plastikman φόρα στις αρχές του 1994 και κυκλοφόρησε σαν R. Hawtin τον Οκτώβριο του 1995, το "Call It What You Want" αποθεώνει τις Detroit ρίζες και συναστροφές ενώ θρονιάζεται με άνεση στην δεκάδα με τα must listen αναλογικά acid tracks που πρέπει να ακούσει όποιος παρακολουθεί την επίδραση των arpeggios στην χορευτική μουσική.

Concept 1 - 96:01 (Minus Inc.)

O Hawtin εμπνεύστηκε το πειραματικό και μινιμαλιστικό πρότζεκτ Concept 1 την Πρωτοχρονιά του 1996. Η στροφή του στον ήχο που σύντομα θα όριζε το Βερολινέζικο minimal tech δίπλα σε ονόματα όπως ο Ricardo Villalobos και ο Luciano ξεκινάει περίπου από εδώ. Το 96:01 ήταν η αρχή και με δεδομένο το δικό του pressing plant στον Καναδά θα ξεκινούσε να μοιράζει ένα νέο κομμάτι του Concept 1 παζλ κάθε μήνα. Στα εξηγεί ωραία εδώ.

Le Funk Mob - Let’s Get Phunked Up (Richie Hawtin Electro funk Remix) (Mo’ Wax)

Ακόμα και σήμερα, ο χρόνος παγώνει όταν το snare συναντά το hi hat μετά το kick drum, το μπάσο και ασφαλώς αυτό το χαρακτηριστικό bleep φίλτρο που θα ακούγεται πάντα σαν το καλύτερο ξυπνητήρι που θα μπορούσες να έχεις αν ήσουν μέλος του Fight Club.

R.H.X. - Xtension (Plus8)

Richie Hawtin mixes υπάρχουν πολλά, αλλά αυτό που τον επανέφερε για τα καλά στο παιχνίδι την εποχή που η βιομηχανία γινόταν ψηφιακή, ήταν το περίφημο From My Mind To Yours του 2015. Ουσιαστικά ολόκληρη η μουσική ιστορία του παραγωγού παρελαύνει από εκεί, με σχεδόν όλα τα προαναφερθέντα μουσικά moniker / alias και το βαθύ Xtension στον επίλογο ολοκλήρωνει μελωδικά τα 25 χρόνια πορείας του μέχρι τότε.

Plastikman - Spastik (Plus 8)

Από το 2015 έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια ακόμα και το "Spastik" εξακολουθεί να είναι ότι πιο διορατικό έχει προσφέρει στην αγαπημένη του techno o Hawtin. Αλίμονο αν αυτή η λίστα δεν έκλεινε με αυτό (οριακά πίσω του ακολουθεί το Electrostatik).

 

O Richie Hawtin, καλεσμένος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση εμφανίζεται στο Terra Vibe στη Μαλακάσα το βράδυ του Σαββάτουν 15 Ιουνίου από τις 2 τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί της Κυριακής, για μια ανεπανάληπτη rave εμπειρία χωρίς προηγούμενο στην Μαλακάσα, μετά την παράσταση "Respublika" του Łukasz Twarkowski. Μαζί του η Παλαιστίνια dj φαινόμενο Sama' Abdulhadi. Η προπώληση συνεχίζεται. Κλείστε θέση στην ουτοπία. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured