Οι μουσικές επιλογές της Στέγης, εντός κι εκτός του χώρου της, μας έχουν συνηθίσει σε εκλεκτές προτάσεις, που εναρμονίζουν τον πειραματισμό και την καινοτομία με την παράδοση αλλά και τη μουσική πορεία που έχει προηγηθεί. Από μοναδικές συναυλίες, εμφανίσεις εξαιρετικών καλλιτεχνών, τη συνέχεια των φεστιβάλ της που πλέον αποτελούν σταθερές αξίες, μέχρι events που ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, ας δούμε τι θα απολαύσουμε τη σεζόν 23-24.

Ήδη το πρόγραμμα ξεκίνησε δυναμικά στις 13/10 με το Pytheas Travels.  Μια μουσική κρουαζιέρα με επιβάτες τέσσερις μουσικούς του Ergon Ensemble και φόντο την προβολή ενός βίντεο: ένα compilation από animation, live γυρίσματα σε καράβι και σε διάφορες τοποθεσίες στην Τήνο και στη βόρεια Νορβηγία, καθώς και green screen πλάνα – όλα με έμπνευση από το θαλάσσιο στοιχείο. Η εμβυθιστική εμπειρία του “Pytheas Travels” περιλαμβάνει επίσης πολλές σουρεαλιστικές πινελιές, όπως πολυτελή πάρτυ, μια μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που συναντιούνται στην κοιλιά μιας φάλαινας.

pytheas-b

Το αγαπημένο μας Movement Radio αλλάζει όνομα σε Stegi Radio αλλά συνεχίζει να φέρνει τον νέο ήχο της πόλης. Η πρώτη του εκδήλωση για τη νέα σεζόν γίνεται σε έναν χώρο που έχει καθιερώσει για τα φεστιβάλ του, τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Το Mediterranean Futures μας καλεί στις 21/10 να αναρωτηθούμε για άλλη μια φορά ποιος είναι ο ήχος της Μεσογείου. Αντλώντας έμπνευση από τη διαφορετικότητα και την ποικιλία των ήχων της Μεσογείου, ετοιμάσου να απολαύσεις ένα μουσικό μωσαϊκό με τους φουτουριστικούς, Middle-Eastern club ήχους του ZULI, να ανακαλύψεις την ενέργεια της αφρικανικής διασποράς που μεταφέρει η Shannen SP, να αφεθείς στο αισθησιακό dancehall της Scorpio Qveen και τους φρέσκους, θραυσματικούς ήχους των BUILTONSOIL. Συνεχίζοντας την έρευνά του μέσα από τη σειρά events Mediterranean Futures, το Stegi Radio φτιάχνει έναν χάρτη που ενώνει την Αθήνα με το Κάιρο, τη Μασσαλία και το Λονδίνο. Αναζητά τα σημεία όπου το καινούριο αγκαλιάζει ή έρχεται σε ρήξη με την παράδοση και καλεί τη γειτονιά της Κυψέλης να γιορτάσει με τους νέους ήχους των ηλεκτρονικών σκηνών της Μεσογείου.

mediterranean

Η αγάπη του Ιδρύματος Ωνάση για τον σημαντικό Αλεξανδρινό ποιητή είναι γνωστή και είναι μια αδυναμία που μοιραζόμαστε. Στις 21-26/11, σε περιμένει μια ξεχωριστή εμπειρία: Constantinopoliad | Sister Sylvester – Nadah El Shazly. Η διαδραστική περφόρμανς της visual artist Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly δεν περιγράφεται εύκολα ούτε μπαίνει σε κατηγορίες, αλλά βιώνεται με όλες τις καβαφικές αισθήσεις. Μοιάζοντας με ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση σε ένα ταξίδι στα όρια των φύλων και των διαφορετικών κόσμων, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, σε αυτό που προσδοκάς και αυτό που έχεις ζήσει μέσω του Καβάφη, η “Constantinopoliad”, η πολυπρισματική, διαδραστική περφόρμανς που δημιούργησαν η εικαστική καλλιτέχνιδα Kathryn Hamilton, γνωστή και ως Sister Sylvester, με την Αιγύπτια μουσικό Nadah El Shazly, εικονοποιεί τις κενές και σκισμένες σελίδες της «Κωνσταντινουπολιάδας», του ημερολογίου που είχε κρατήσει ο Καβάφης όταν ο ίδιος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Αλεξάνδρεια για την Κωνσταντινούπολη.

stegi-sezon-b

Μπορεί να μην ανήκει στις μουσικές εκδηλώσεις της, αλλά δεν γίνεται να μην κάνουμε αναφορά στο «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» σε δημιουργία και ερμηνεία των Olivier SaillardTilda Swinton. 11-16 Δεκεμβρίου στο -1 της Στέγης, η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον σε μια τελετουργική περφορμανς, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τη «Μήδεια» και τις «Χίλιες και μία νύχτες» ώς το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα».

Μόνο που εδώ η ίδια η Σουίντον, σαν μια σιωπηλή κούκλα βιτρίνας, φορά ένα ένα τα κοστούμια, για να τα δουν όλοι. Αιχμαλωτισμένη στο ύφασμα, δεν ερμηνεύει τους ρόλους των ηθοποιών εκείνων που τα πρωτοφόρεσαν. Αντιθέτως, ο ρόλος της είναι ακριβώς η απουσία ρόλου, αναδεικνύοντας ένα ορφανό πλέον κοστούμι, αποκομμένο από το σώμα, από τους ηθοποιούς, από τις ταινίες. Ικανό να συγκινήσει, έτσι όπως εμφανίζεται απαστράπτον μέσα στην ιερατική μοναξιά του.

stegi-sezon-g

Αν ανήκεις σε αυτούς που ακολουθούν τον Γιάννη Αγγελάκα φανατικά, τότε μην ξεχάσεις να βάλεις στο πρόγραμμα ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο πρότζεκτ για το οποίο, εγώ προσωπικά αδημονώ (δεν χρειάζεται να είσαι κι τριτοδεσμίτης ή να έχει πτυχίο φιλοσοφικής). 21/12-28/1, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Χρήστος Παπαδόπουλος ζωντανεύουν τη Νέκυια, την ε ραψωδία της Οδύσσειας, με πλήκτρα, φωνές και ηλεκτρικό πριόνι. «Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας» δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται, για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ένα υβριδικό θέαμα που δεν είναι συναυλία ούτε παράσταση. Είναι ηχοτροπική κατάσταση.

Κι αν η παραπάνω εκδήλωση σου ακούγεται περίεργη, η περιέργειά σου θα εκτοξευτεί, 22-30/12, με το Strange, τη νέα σειρά συναυλιών. Άκουσε δυνατά στο -1 της Στέγης το μέλλον της εγχώριας σκηνής. Τέσσερις νέοι μουσικοί επιμελητές και επιμελήτριες, οι Whystine, Βασίλης Παξινός, Saber Rider και KOKETA MC, σε τέσσερις ξεχωριστές ημερομηνίες του Δεκεμβρίου του 2023, επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο αναπάντεχους ήχους που αντανακλούν το μέλλον της εγχώριας σκηνής. Αντλώντας έμπνευση από ένα πλήθος διαφορετικών μουσικών πεδίων, που εκτείνονται από τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική έως τον πειραματισμό αλλά και τη hip hop, προσκαλούν καλλιτέχνες της αθηναϊκής μουσικής σκηνής να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο, ζωντανό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

stegi-radio

Το 13 θα γίνει ξανά ο τυχερός σου αριθμός, καθώς στις 13/1 έρχεται η Laura Jane Grace. Μια κορυφαία μορφή της πανκ ροκ μουσικής σε μια εκρηκτική συναυλία στο –1 της Στέγης, που τη φετινή χρονιά φιλοδοξεί να γίνει η underground μουσική σκηνή της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Αναρχική μουσικός, υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Την ακούσαμε στα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ “Archive of Desire”, να τραγουδά συγκλονιστικά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Η Laura Jane Grace είναι μια ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, τόσο με την προσωπική της καριέρα όσο και ως επικεφαλής της μπάντας Against Me! την οποία ίδρυσε στην πόλη Νέιπλς της Φλόριντα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Stegi Radio Takeover, 2-4/2, τo web ραδιόφωνο της Στέγης κλείνει 3 χρόνια, μεγαλώνει και εξελίσσεται. Φέτος, το Stegi Radio συνεχίζει τις εκπομπές του ακόμη πιο δυνατά. Το Stegi Radio καταλαμβάνει τους χώρους της Στέγης για τρεις ημέρες, καλώντας το κοινό σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό event που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, από την avantgarde και την πειραματική ηλεκτρονική έως την digital pop, το dancehall και το hip hop, με μια σειρά από live dj-sets, καθώς και συναυλίες, ομιλίες, συζητήσεις και προβολές.

Δεν είναι μόνο ημέρες χορού. Δεν είναι μόνο ημέρες μουσικής. Είναι ημέρες αδρεναλίνης. Το φετινό φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης θέλει χορογράφους, περφόρμερ, συνθέτες και μουσικούς με τις μπάντες τους να τα σπάνε live on stage. Οι επόμενες Onassis Dance Days 2024 θα πραγματοποιηθούν 23-25/2.

stegi-sezon-k

Την άνοιξη αναμένεται να φέρει η μία και μοναδική Λένα Πλάτωνος, 1-2/3, με «Τα παραδοξιακά | Λένα Πλάτωνος και Stergios T». Η Λένα Πλάτωνος και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια με τη δική τους οπτική, η οποία στοχεύει στο μυστηριακό στοιχείο της μουσικής μας παράδοσης: από το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Μακεδονίας και της Θράκης έως τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης και την αδυσώπητη κρητική φωνή. Απόλαυσε ένα ταξίδι αισθησιακό και συναισθηματικό, αγκαλιά με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα, αλλά και συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σύγχρονα μέσα.

Για τη νέα χρονιά το ιδιαίτερο πρότζεκτ Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 9 πραγματοποιείται 7-8/3. Δρόμοι της θάλασσας, δρόμοι μουσικής. Στις φετινές συναυλίες ακούμε ψήγματα από αρχέγονες μουσικές, σε έργα των τελευταίων δεκαετιών, που διηγούνται ταξίδια και ιστορίες της εποχής μας. Για ένατη χρονιά, η συνεργασία της Στέγης και του Παντείου Πανεπιστημίου δημιουργεί μια «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική του πρωτοπόρου συνθέτη Maurice Ohana.

stegi-a

Δύο ημερομηνίες που πρέπει από τώρα να βάλεις στην ατζέντα σου είναι οι 14-15/3 με το «Correspondences | Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith». Η θρυλική ποιήτρια Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το "Correspondences" είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και την Πάτι Σμιθ. Έχοντας ήδη διανύσει περισσότερα από 10 χρόνια, διατρέχει μια πληθώρα γεωγραφιών και του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπου οι καλλιτέχνες έχουν αποκαλύψει ηχητικά χνάρια που άφησαν εκεί ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Το πιο πρωτότυπο μουσικό τριήμερο επιστρέφει με το Borderline Festival, 26-28/4, το Stegi Radio συνεχίζει να εξερευνά τις συνδέσεις μεταξύ ποπ, πειραματισμού και ηλεκτρονικής μουσικής, αυτή τη φορά μέσα από το πρίσμα της οριακότητας. Ήχος μόνο στα όρια. Ένα φεστιβάλ για το μέλλον της σύγχρονης μουσικής, με νέους Έλληνες δημιουργούς και ανερχόμενους διεθνείς καλλιτέχνες.

stegi-sezon-j

Κι αν σου έμεινε αξέχαστο το περσινό Γιατί είναι μαύρα τα βουνά, ή κλαις ακόμα που το έχασες, 28-30/6 έχεις ξανά την ευκαιρία να πας στην Κόνιτσα, για το Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά II: Οι μουσικές κουλτούρες των Βαλκανίων. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ο βραβευμένος με Γκράμι παραγωγός Christopher King επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά. Το δεύτερο ετήσιο φεστιβάλ θα υποδεχτεί μουσικούς από την Κροατία, την Κορυτσά, το Μεσολόγγι, τη Βόρεια Μακεδονία, τις Πρέσπες, τη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο. Τις πρώτες δύο βραδιές συναυλιών θα διαδεχτεί η προβολή δύο ταινιών.

Η μυσταγωγία συνεχίζεται.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured