Διαβάζοντας κανείς για την περίπτωση των Βέλγων SONS εύλογα θα σκεφτεί «από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;»: μία αναβιωτική garage-rock μπάντα έρχεται να δώσει ανάσα ζωής στη σκηνή και να φτιάξει όνομα μέσα από τις εκρηκτικές συναυλίες της. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα σύνηθες μοτίβο στη meta μουσική πραγματικότητα που ζούμε, μιας και κάθε 5ετία εμφανίζονται 2-3 μπάντες (συνήθως από τις Η.Π.Α) που έρχονται να δώσουν μία νέα φρεσκάδα στον garage rock ήχο μέσα από τη χημεία και την ενέργεια τους.   

Αυτή τη φορά, όμως, η υπόθεση είναι άκρως ευρωπαϊκή, μιας και το next big thing (μέχρι το επόμενο) έρχεται από μία άσημη κωμόπολη του Βελγίου ονόματι Melsele. Αυτός είναι ο τόπος που μεγάλωσαν και γνωρίστηκαν τα μέλη των SONS, 4 φίλοι που έπαιζαν από την εφηβεία τους σε διάφορες μπάντες της τοπικής σκηνής μέχρι που παρακολούθησαν από κοινού ένα live των Meatbodies - μία φοβερή garage μπάντα από τη μάνα σκηνή της California - και αποφάσισαν να δοκιμάσουν πως «βρίσκονται» παιχτικά μεταξύ τους. Γρήγορα συνειδητοποίησαν πως η συνταγή δουλεύει και  ηχογράφησαν το πρώτο τους demo το 2017, παίζοντας παράλληλα διάφορα mini shows σε τοπικά bars. Την επόμενη χρονιά είδαν την ευκαιρία και την άρπαξαν: έπαιξαν στο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας τους και κέρδισαν το βραβείο “De Nieuwe lichting”, δηλαδή αυτό της καλύτερης νέας μπάντας. Ορμώμενοι από το γεγονός, άρχισαν να αλώνουν τα live stages σε όλη την Ευρώπη χτίζοντας τη φήμη ενός εκ των πιο must see κιθαριστικών συγκροτημάτων.

Η μπάντα άρχισε να ηχογραφεί το ντεμπούτο της Family Dinner σε συνεργασία με τον Αυστραλό παραγωγό, των King Gizzard & the Lizard Wizard, Michael Badger-Taweel και τον Reinhard Vanbergen, καταφέρνοντας να κερδίσουν το δυσκολότερο των στοιχημάτων σε αυτές τις περιπτώσεις: να συλλάβουν στην ηχογράφηση το άγριο και αδάμαστο πνεύμα των live εμφανίσεων τους. Σε μία από τις στάσεις τους στην περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία, στο Iceland Airwaves 2019, βιντεοσκόπησαν την εμφάνιση τους στο πλαίσιο των KEXP lives, καταγράφοντας ένα αδιάσειστο επιχείρημα υπέρ της απίστευτης ενέργειας που εκλύεται στις συναυλίες τους.

 Η ταχύτατη πορεία τους ανατράπηκε από την πανδημία, κατά την οποία, όπως και οι περισσότεροι, μπήκαν σε σκοτεινά μονοπάτια σκέψεων, κάτι που αποτυπώθηκε στο πιο βαρύ, μα και πιο ώριμο, δεύτερο δίσκο τους που κυκλοφόρησε πέρυσι με τίτλο Sweet Boy. Η κρίση υπαρξιακής ταυτότητας και οι αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου ξορκίζονται μέσα από τις σκληρές κιθάρες, τους motorik ρυθμούς και την πυκνή, κιθαριστική ατμόσφαιρα

Σε αυτό το mood αυτεπίγνωσης, αυτοπεποίθησης και τρομερής όρεξης για απελευθέρωση της συσσωρευμένης έντασης που μάζεψαν τα δύο τελευταία χρόνια, οι SONS εξορμούν ξανά στην Ευρώπη για να κηρύξουν εκ νέου το garage punk μύθο τους. Στον κατακερματισμένο κόσμο που ζούμε πλέον κάθε μπάντα διεκδικεί την ευκαιρία να γράψει τη δική της ιστορία και οι SONS ξέρουν πολύ καλά πως στο garage rock σημασία έχει να τα κάνεις όλα δυνατά και έντονα όσο ακόμη βρίσκεσαι στην κορυφή του παιχνιδιού σου. 

 

Οι SONS εμφανίζονται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στο six d.o.g.s. με opening act τους ανερχόμενους Commuter. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured