Βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές της μουσικής χρονιάς, αλλά ήδη έχει ξεχωρίσει ένα δισκογραφικό μοτίβο. Μουσικοί που λίγο-πολύ γνωρίζουμε καλά από τα κύρια συγκροτήματα ή τις προσωπικές τους δουλειές είχαν όλοι την ίδια ιδέα για το 2023: να μας κάνουν να ξεχάσουμε για λίγο από που τους έχουμε μάθει (και ίσως αγαπήσει) και να μας συστηθούν ξανά, λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά. Είτε πρόκειται για νέα εντελώς σχήματα, είτε για supergroups, είτε για solo περιπέτειες, τα side projects ζουν και βασιλεύουν σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου. Σας παρουσιάζουμε 10 που έχουμε ξεχωρίσει μέχρι στιγμής, αλλά μην εκπλαγείτε αν μέχρι το τέλος του μουσικού έτους έχουν ξεπεταχτεί άλλα τόσα. 

 

The WAEVE 

attachment-the-waeve-

Ο νεκρός χρόνος της πανδημίας έφερε μαζί στη ζωή τους Graham Coxon (κιθαρίστα των Blur) και την Rose Ellinor Dougal (πρώην μέλος των Pipettes), τόσο προσωπικά όσο και δημιουργικά, αποκτώντας ένα μωρό και κυκλοφορώντας νωρίτερα  μέσα στο μήνα το εξαιρετικό ντεμπούτο τους ως WAEVE. Αν ψάχνετε γνώριμα στοιχεία από τις παλαιότερες δουλειές των δύο μουσικών τότε μάλλον θα απογοητευτείτε, καθώς το βρετανικό ντούο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις κιθάρες, για να προκρίνει έναν ήχο που κινείται  από synths, σαξόφωνα και παραδοσιακά έγχορδα, με τις φωνές των δύο να μπλέκονται γλυκά πάνω από kraut ρυθμούς και μελωδίες βουκολικής folk-rock. Αν ήταν στη ζωή η Trish Keenan των Broadcast θα χαμογελούσε με νόημα.

 

The Arcs

the_arcs_2015

Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια από το θάνατο του φίλου και συμπαίκτη τους Richard Swift, έτσι ώστε οι Dan Auerbach και Leon Michels να συγκεντρώσουν το υλικό που είχαν ηχογραφήσει όλοι μαζί για το δεύτερο άλμπουμ του αναβιωτικού, neo soul supergroup με το όνομα Arcs. Γεμάτο από τρυφερές, soul μπαλάντες και γκαραζοκιθάρες, το Electrophonic Chronic είναι μία τρανή απόδειξη του ταλέντου του Richard Swift, όπως και μία υπενθύμιση πως ο Dan Auerbach, εκτός Black Keys, εξακολουθεί να γράφει καλή μουσική.

 

Complete Mountain Almanac

complete-mountain-almanac

Τα δίδυμα αδέρφια Dessner είναι γνωστά για το συνεργατικό τους πνεύμα, έχοντας συμμετάσχει σε πολυάριθμα projects εκτός National, αλλά αυτή τη φορά χρειάστηκε η συνεισφορά τους σε μία άκρως οικογενειακή υπόθεση. Βοήθησαν την αδερφή τους, Jessica - ποιήτρια και χορεύτρια παρακαλώ - και τη Νορβηγίδα συνθέτρια και φίλη της Rebekka Karijord, να δώσουν ζωή στη ποιητική συλλογή της πρώτης και τις μουσικές ιδέες της δεύτερης. Το project ονομάστηκε Complete Mountain Almanac και τα τραγούδια του ομότιτλου άλμπουμ αντιστοιχούν στους 12 μήνες του έτους - μάλιστα ηχογραφήθηκαν με χρονική σειρά με τη βοήθεια της συμφωνικής ορχήστρας του Μάλμε! Το αποτέλεσμα είναι ένα ονειρώδες άκουσμα, που συνδυάζει folk και κλασική μουσική, και υμνεί την κυκλικότητα της ζωής.

 

The C.I.A.

the-cia

Δεν είναι απόρρητη πληροφορία (pun intended), πως πίσω από τους C.I.A βρίσκεται ο γκαραζόγατος Ty Segall μαζί με τη σύζυγο Denée Segall και τον Emmet Kelly των Cairo Gang. Τα cool φωνητικά της Denée πάνω στις βρώμικες μπασογραμμές και τα επίμονα drum machines των άλλων δύο, κάνουν το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, Surgery Channel, να ακούγεται ως ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει τελευταία με την υπογραφή του ταλαντούχου Καλιφορνέζου.

 

The Bad Ends

the_bad_ebds

Και τώρα ήρθε η στιγμή για λίγη, τίμια, υπαρξιακή κρίση μεσήλικων, αποτυχημένων stars. Οι Bad Ends είναι ένα παραλίγο supergroup από την Αθήνα της Georgia με ηγέτη τον Bill Berry που άφησε τους R.E.M. πριν από 25 χρόνια και αυτό είναι το πρώτο μουσικό σχήμα που συμμετέχει από τότε. Το ντεμπούτο τους The Power And The Glory είναι γεμάτο από υπέροχες jangle rock μελωδίες και ανεπιτήδευτες σοφίες που έρχονται με τα χρόνια. Και ποιος ξέρει, μπορεί ο δρόμος προς τη δόξα να είναι ακόμη ανοιχτός.

 

Dave Rowntree

daverowntre

Ένας ακόμη Blur πρόλαβε να κυκλοφορήσει δίσκο μέσα στο 2023, και δεν είναι ο Damon Albarn (έρχεται βέβαια και η δική του σειρά με το νέο άλμπουμ των Gorillaz). Είναι ο drummer του προσφάτως επανενωμένου γκρουπ, Dave Rowntree, και το άλμπουμ του Radio Songs, το οποίο συνδυάζει γλυκόπικρη electronica με την γνωστή, britpop, μελωδική αύρα του γκρουπ με το οποίο έγινε γνωστός. 

 

Boygenius

boy-genius

Όταν είχαν κυκλοφορήσει το ομώνυμο EP ντεμπούτο τους πίσω στο 2018, το project των Phoebe Bridgers, Lucy Dacus και Julien Baker, θεωρούταν ένα supergroup μόνο στους στενούς indie κύκλους. Εντάξει όχι ότι έχουν αλλάξει πλέον και τόσα πολλά, αλλά μετά το crossover της Bridgers σε ευρύτερα εναλλακτικά κοινά και την μουσική ωρίμανση των άλλων δύο κοριτσιών, περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στο επικείμενο, πρώτο LP της μπάντας που κυκλοφορεί 31 Μαρτίου. Τα πρώτα δείγματα είναι λίγο από τα ίδια, αλλά φαντάζομαι παραδίδουν τα προσδοκώμενα.

 

Phil Selway

phil-selway

Ένας ακόμη drummer βρετανικού γκρουπ που γιγαντώθηκε στη δεκαετία του 1990 ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δίσκο του μέσα στο μήνα. Ο Phil Selway των Radiohead επανέρχεται στη solo δισκογραφία του με το τρίτο του άλμπουμ Strange Dance, το οποίο αν κρίνουμε από το πρώτο single θα κινηθεί σε παρόμοια folk-rock μονοπάτια όπως τους προηγούμενους. Να δώσουμε και τα εύσημα μας στον κύριο Selway για το PR ταλέντο του, μιας και πριν από δύο εβδομάδες τράβηξε τα βλέμματα πάνω του με ωραίο επικοινωνιακό τρικ, αποκαλύπτοντας σε συνέντευξή του στο NME ενόψει τις κυκλοφορίας του, πως τα μέλη των Radiohead συναντήθηκαν ξανά μετά από καιρό και έχουν τη συλλογική επιθυμία να κυκλοφορήσουν ξανά μουσική μαζί. 

 

Avey Tare

avey-tare

Μετά την περσινή επιστροφή των Animal Collective, ο συνιδρυτής του γκρουπ επανέρχεται στις προσωπικες του αναζητήσεις με τη τέταρτη, solo κυκλοφορία του με τίτλο 7s. Σε αυτή ακούμε τον προσιτό και πρόσχαρο Avey Tare των τελευταίων χρόνων, μιας και τα τραγούδια ψυχεδελικής pop μοιράζονται μία κοινή ευφορία που φέρνει ο πρώτος ζεστός ήλιος της Άνοιξης. 

 

David Brewis

david-brewis

Ο έτερος αδελφός Brewis των Field Music επανέρχεται για ακόμη μία δουλειά κάτω από τη στέγη ενός άλλου project, αλλά αυτή η φορά οχι με τους School Of Language, μα το δικό του όνομα. Στο The Soft Struggles μετατρέπει καθημερινές δυσκολίες σε διδακτικές εμπειρίες μέσα από έναν απελευθερωμένο ήχο που θυμίζει ως προσέγγιση αυτή του Van Morrison.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured