Οι Messa από την Ιταλία εμφανίζονται διπλής στην χώρα μας στο Kyttaro Live, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και στο Eightball Club, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στον απόηχο των διθυραμβικών κριτικών που έλαβε το περσινό album τους, με τίτλο Closer (Νο1 στη λίστα του Avopolis με τους καλύτερους μέταλ δίσκους του 2022). Όχι άδικα, θεωρήθηκε ως ένα μοναδικό αριστούργημα occult doom metal που περιλάμβανε αρκετές αναφορές από άλλα είδη (blues, folk, prog) και κυρίως στηριζόταν στις εξαιρετικές ερμηνείες της Sara Bianchin. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να αναλύσουμε τον ήχο των Messa, μέσα από κάποιες προφανείς και κάποιες όχι τόσο επιλογές.

 

Οι Βρετανοί προπάτορες του occult rock, Black Widow, στον δίσκο Sacrifice του 1970 δίνουν μαθήματα στο πως παίζεται το folk/prog rock «the evil way» και μάλιστα επιτυγχάνουν να μπουν στο νούμερο 32 του UK Chart.

 

Ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του Sacrifice, οι Black Sabbath κυκλοφορούν τον ομώνυμο πρώτο δίσκο τους και δημιουργούν έναν νέο ήχο, που αρκετά αργότερα θα εξελιχθεί σε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως heavy metal.

 

Το 1977 οι Blue Öyster Cult κυκλοφορούν το πέμπτο album τους, με τίτλο Spectres και με την soulful προσέγγιση του "I Love the Night", δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες και ατμοσφαιρικές επιτυχίες τους, χωρίς να χάσουν τον σκοτεινό χαρακτήρα της μουσικής τους.

 

Ένα από τα group που συνδύασε με εντελώς μοναδικό τρόπο την σκοτεινή φύση του metal με την low tempo ρυθμολογία, οι θρυλικοί Pentagram ήδη από το ντεμπούτο τους, με τίτλο Relentless είχαν τα τραγούδια και την γκρούβα για να υμνήσουν την ροπή προς την αμαρτία.

 

Οι συμπατριώτες, cult heavy metallers Death SS, το 1997 με τον δίσκο Do What Thou Wilt έγραψαν την ιστορία στην σκηνή της χώρας τους, απομακρύνοντας το ιταλικό heavy metal από το power και το epic.

 

Εάν υπάρχει ένα group που θα μπορούσε να έρθει δίπλα στην ποιοτική στάθμη των Messa, αυτό θα ήταν οι αδικοχαμένοι occult metallers The Devil’s Blood. Μας συστήθηκαν με το υπέροχο ντεμπούτο τους, The Time of No Time Evermore, όμως δυστυχώς διαλύθηκαν μετά την αυτοκτονία του Selim Lemouchi, τον Μάρτιο του 2014.

 

Η Chelsea Wolfe είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της σκοτεινής, πειραματικής folk σκηνής, με μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικές υφές να ζουν ταυτόχρονα στην μουσική της. To magnum opus της, Abyss, κυκλοφόρησε το 2015 και η σκοτεινή, αργόσυρτη, ατμοσφαιρική μουσική δεν ήταν ποτέ η ίδια. 

 

Οι Messa εμφανίζονται στην Αθήνα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 στο Κύτταρο, με opening act τους Church of the Sea και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη στο Eightball Club, με opening act τους The Temple. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured