“Efterklang” στη δανική γλώσσα σημαίνει μνήμη αλλά και αντήχηση. Είναι ένα ιδανικό όνομα για ένα μουσικό τρίο που παρότι συχνά καταγράφεται ως «ηλεκτρονικό σχήμα», διαθέτει στον πυρήνα του μια ισχυρή συναισθηματική συνιστώσα κι ένα δυναμικό ανθρώπινο στοιχείο, που κάθε φορά μοιάζουν να λειτουργούν και να επεκτείνουν μια γέφυρα επικοινωνίας με τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Εδώ και 20 χρόνια και επτά albums οι Efterklang καταφέρνουν να μένουν μαζί και να εξελίσσονται, αντηχώντας σε κάθε τους βήμα το προηγούμενο αλλά και το επόμενο, ένας συνδυασμός που τους βοήθησε να διευρύνουν τα όρια του ήχου τους και τους προσέδωσε τον χαρακτηρισμό των «πειραματιστών» της indie σκηνής της Κοπεγχάγης.

01-efterklang_bydennis-morton-print

Ο Mads Brauer, ο Casper Clausen και ο Rasmus Stolberg, μεγάλωσαν στο ύπαιθρο, μαθημένοι στον ανοιχτό ουρανό και στη φύση, σχολιαρόπαιδια που έφτιαξαν ένα εφηβικό γκρουπ όταν ήταν ακόμα στο σχολείο,  παιδιά που δεν είχαν ιδέα για όλη αυτή τη μουσική που υπάρχει εκεί έξω. Μια ιδέα που ξεκίνησαν να σχηματίζουν σιγά σιγά όταν μετακόμισαν στην Κοπεγχάγη στα 18 τους χρόνια , ανακαλύπτοντας τους εαυτούς τους και διαμορφώνοντας τον ήχο τους, στο οποίο η ανάμνηση της φύσης παίζει τον σημαντικό ρόλο του ισορροπιστή. Η θερμή υποδοχή του ντεμπούτο album τους Tripper το 2004 εδραιώθηκε σε πλήθος θετικών κριτικών για το δεύτερο album τους Parades τρία χρόνια μετά, με τους Efterklang να φιγουράρουν πια στα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά, από το Mojo και το Uncut μέχρι το Clash. Και το 2012 γιορτάζουν άτυπα τα δέκα χρόνια πορείας της μπάντας με το τέταρτο και καλύτερο album τους μέχρι τότε, το μνημειώδες Piramida, το οποίο παρουσίασαν σε μια αξέχαστη περιοδεία, με εξίσου αξέχαστο τρόπο, με πλήρη ορχήστρα και τον Peter Edward Clarke, ντράμερ των Siouxsie and the Banshees, ευρύτερα γνωστό ως Budgie.

Οι Efterklang αστειεύονται στις συνεντεύξεις τους ότι δεν είναι καλοί στο να βρίσκουν ονόματα, ωστόσο η πραγματικότητα μοιάζει να τους διαψεύδει ευχάριστα. Το τελευταίο τους album Windflowers πήρε το όνομά του από τις ανεμώνες, ένα λουλούδι που συναντά κανείς εύκολα στα δάση της Δανίας. «Οι ανεμώνες σημαίνουν ότι έρχεται η άνοιξη. Αυτό σημαίνει για εμένα, μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία, να είμαι με την οικογένεια μου στο δάσος και να νιώθω ότι κάτι νέο έρχεται», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Mads Brauer, συμπληρώνοντας ότι κάπως έτσι οι Efterklang σκέφτηκαν ότι οι ανεμώνες θα ήταν μια ωραία μεταφορά για την ελπίδα, την αλλαγή και τα όνειρα που έχουν φτιάχνοντας ένα νέο album. Το έβδομο album των Efterklang, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ένα πολύ καλό timing για τη μπάντα, η οποία είχε έτσι κι αλλιώς προγραμματίσει να μπει στο studio εκείνη την περίοδο είναι ένα concept album φωτεινής indie pop που κρατάει την υπόσχεση της ανεμώνας, γεμίζοντας τον ακροατή με καταπραϋντικές  υποσχέσεις για ένα ευάερο και ευήλιο μέλλον.

Αυτό το ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο album έρχονται να παρουσιάσουν στο Temple οι Efterklang στις 30 Απριλίου στο Temple, σε μια πολυαναμενόμενη επιστροφή, μετά την πρώτη τους εμφάνιση στις πρώιμες δόξες τους τον χειμώνα του 2008. Την εμφάνιση αυτή θα πλαισιώσουν οι αγαπημένοι, «δικοί μας» πολυσχιδείς No Clear Mind, που βρίσκονται μετά από μια τετραετία ξανά σε φάση δισκογραφικής παραγωγής, προετοιμάζοντας το τέταρτο κατά σειρά album τους, και ταιριάζουν υπέροχα με τους Efterklang, καθώς μοιράζονται το πάθος της αεικίνητης εξερεύνησης του ήχου τους. Αλλά και ο Ελληνοσουηδός singer – songwriter, Mikael Bitzarakis aka Plàsi,  με τα άκρως εντυπωσιακά νούμερα που καταγράφει «αθόρυβα» στις streaming πλατφόρμες, στις στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του αθηναϊκού κοινού.

Οι ανεμώνες φέρνουν την άνοιξη και αυτή η άνοιξη φέρνει ξανά τους Efterklang στην Αθήνα. Είκοσι και κάτι χρόνια μετά η μουσική των Δανών εξακολουθεί να  ευωδιάζει, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα σε έναν καλύτερο κόσμο, που τόσο έχουμε ανάγκη.

 unnamed-9

 

 

Για εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured