Γιατί ο
Max Cooper είναι από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρονικούς μουσικούς παραγωγούς της εποχής μας

Είναι τόσοι πολλοί οι παραγωγοί που έχουν ασχοληθεί με επιτυχία με την ηλεκτρονική μουσική τις τελευταίες δύο δεκαετίες αλλά είναι τόσοι λίγοι εκείνοι που πραγματικά κατάφεραν να κάνουν μια δική τους πραγματική διαφορά. O Max Cooper, σημαίνων παραγωγός ήδη από το 2010 και με πλήθος θρυλικών συνεργασιών στο ενεργητικό του, διέσχισε από τους πρώτους της γενιάς του το λεπτό πλην δύσβατο σύνορο που χωρίζει τη μουσική από την επιστήμη, βοηθώντας στη διαμόρφωση ενός ηχητικού πεδίου που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «ακαδημαϊκή electronica».  Η οπτικοακουστική extravaganza του Max Cooper είναι βασισμένη στα πιο γερά θεμέλια που θα μπορούσε να έχει όποιος διάλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και το σημείο τομής μουσικής και εικαστικών τεχνών, επιστήμης και τεχνολογίας που πατάει γερά ο βρετανός παραγωγός τον καθιστούν αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο ταλαντούχους και σημαντικότερους ηλεκτρονικούς καλλιτέχνες της εποχής του.

 

Για μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία στον καμβά του Ηρωδείου

Όσοι βρέθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Max Cooper στη χώρα μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Δεκέμβριο του 2019 πήραν μια πολύ καλή γεύση της μοναδικής εικαστικής εμπειρίας που προσφέρει μια τέτοια εμφάνιση. Η επένδυση της μουσικής και δη της ηλεκτρονικής με visual arts είναι πια με τετριμμένη πεπατημένη μέχρι να παρακολουθήσεις ένα live σαν αυτό του Max Cooper και να φας μια γροθιά στο στομάχι της βαρεμάρας σου. Ο τρόπος που εμπλέκει την οπτική εμπειρία στην ηχητική ραχοκοκκαλιά της μουσικής του ο Max Cooper, αξιοποιώντας στο έπακρο τον εκάστοτε χώρο και καταφέρνοντας να διηγηθεί την αρχέγονη ανθρώπινη ιστορία είναι κάτι το ανεπανάληπτο και αν συνυπολογίσει κανείς και το τεράστιο ενεργειακό πλεονέκτημα του Ηρωδείου μπορεί να σχηματίσει μια ιδέα για το πόσο συναρπαστικό θα είναι αυτό που θα δει. Μάλιστα στη συγκεκριμένη εμφάνιση θα κάνουν πρεμιέρα 2 AI sculptures (αλγοριθμικά, δηλαδή, γλυπτά) που με ένα URL και Geolocation θα μπορεί κανείς να δει δύο τρισδιάστατα κινούμενα γλυπτά: ένα  πάνω στο μνημείο του Ηρωδείου κατά την διάρκεια της παράστασης και ένα άλλο έξω στο φουαγιέ (τα επόμενα θα τοποθετηθούν στο Bank of England).

 

Για ένα ραντεβού εκεί που η τέχνη συναντάει την επιστήμη

Με διδακτορικό στη βιοπληροφορική και επαγγελματική εμπειρία γενετιστή στο University College του Λονδίνου, ο Max Cooper χρησιμοποίησε στο έπακρο το επιστημονικό του υπόβαθρο για να δημιουργήσει έναν ήχο επικό και ταυτόχρονα ανθρώπινο, εξαιρετικά πολύπλοκο τεχνικά αλλά και πλήρως προσβάσιμο στο ανθρώπινο αισθητήριο, γήινο και διαστημικό την ίδια στιγμή. Η αρχιτεκτονική των οπτικοακουστικών του εγκαταστάσεων, ο τρόπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να τονίσει την αφηγηματική του ιδέα και όχι για εύκολο εντυπωσιασμό, η διάνοια πίσω από το συναίσθημα του ήχου του κάνουν τον Max Cooper ένα είδος homo universalis της ηλεκτρονικής μουσικής που αξίζει να δεις και να ακούσεις έστω και για μια φορά στη ζωή σου.

 

Γιατί αφού δεν μπορεί να χορέψει ακόμη το κορμί, ας χορέψει το μυαλό

Αν δεν έχει γίνει έως τώρα προφανές να πούμε εδώ ότι η μουσική του Max Cooper είναι μια μουσική που κάνει τον νου να χορεύει. Οι εκλεπτυσμένες techno δομές πάνω στις οποίες αναπτύσσεται ο ήχος του αντλούν από την παράδοση του παρεξηγημένου όρου της IDM και την εξελίσσουν σε πίστες που δεν άφηναν ασυγκίνητους ούτε τους σκληροπυρηνικούς ηλεκτρονικούς  πιονέρους των ‘90s. Σε μια εποχή που η σωματική επαφή περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και τα σωματικά μας ένστικτα έχουν εκφοβισθεί για περισσότερους μήνες από όσους θα φανταζόμασταν ποτέ, το ξεμούδιασμα, η διαστολή και η χορευτική εκτόνωση του μυαλού είναι ένα προπύργιο που θα χρειαστεί να διαφυλάξουμε με νύχια και με δόντια και o Max Cooper θα βοηθήσει σε αυτό με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

 

Για μια κραυγή στο άπειρο κάτω απ’ την Ακρόπολη

Όσοι δεν έχουν πειστεί μέχρι τώρα για το άχαστο της συναυλιακής εμπειρίας του Max Cooper στο Ηρώδειο ας δανειστούν τον τίτλο του τελευταίου του άλμπουμ Yearning for the Infinite και ας το κάνουν εικόνα κάτω απ’ τα αστέρια και με φόντο την σχεδόν θεραπευτική καρτ ποστάλ της νυχτερινής Ακρόπολης. Μοτίβα εικαστικής επαναληπτικότητας και συνεχόμενα καρέ ανθρώπινης κατάδυσης και ανάδυσης σε αναζήτηση ταυτότητας να σκαρφαλώνουν στα σκαλιά και στα τόξα του Ηρωδείου. κουβαλώντας μια ηλεκτρονική κραυγή γεμάτη συσσωρευμένη ένταση και συμπυκνωμένη ελπίδα στο άπειρο απευθείας από το αρχαίο κέντρο ενός άπειρου χωροχρόνου. Κάπως έτσι οραματιζόμαστε την εμφάνιση του Max Cooper στο Ηρώδειο αυτό το βράδυ του Ιουλίου, και κάπως έτσι ελπίζουμε να ουρλιάξουμε σιωπηλά μαζί του.

O Max Cooper θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 6 Ιουλίου στις 21:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured