Το Billboard είχε την Κυριακή ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Radiohead, πουλώντας οι ίδιοι online τη μουσική τους έναντι ενός καθορισμένου ή μη αντιτίμου. Προφανώς δεν είναι οι Oasis (ο Liam δήλωσε πρόσφατα ότι πάνω από το νεκρό πτώμα του θα συμβεί αυτό), αλλά η λίστα είναι αρκετά ακριβής. Παρακάτω θα δούμε τους καλλιτέχνες αυτούς, με facts και δηλώσεις που βρήκαμε στο άρθρο του Billboard και μερικά δικά μας σχόλια...

PRINCE

 

Μπορεί να έδωσε δωρεάν το τελευταίο του άλμπουμ από τη Daily Mail, αλλά ταυτόχρονα ήρθε και σε νομική αντιπαράθεσή του με θαυμαστές του, μέσω ενός νέου τραγουδιού που ανέβασε στην ιστοσελίδα www.princefansunited.com. Η ονομασία της ιστοσελίδας καθώς και ο τίτλος του νέου κομματιού, «PFUnk» αναφέρονται στο «Prince Fans United», έναν οργανισμό webmasters των οποίων τα sites πρόσφατα έλαβαν καταγγελία από τους δικηγόρους του καλλιτέχνη για παραβίαση δικαιωμάτων. Σε έναν από τους στίχους ο Prince λέει: «I love all y’all, but don’t you ever mess with me no more». Πάντως ακόμα κι αυτό δείχνει ότι θέλει να έχει ο ίδιος τον έλεγχο για την πώληση της μουσικής του. Έτσι κι αλλιώς, μουσική έχει πουλήσει μέσω του site του, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές δομές των εταιριών.

NINE INCH NAILS

 

Ο Trent Reznor ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι έληξε το πολύχρονο συμβόλαιο των Nine Inch Nails με την Interscope/Universal και πλέον ήταν ανεξάρτητοι. Ο Reznor έγραψε ότι περίμενε πάρα πολύ καιρό για να βρεθεί ο ίδιος και η μπάντα του εκτός δισκογραφικού συμβολαίου με οποιαδήποτε εταιρεία κι ότι θα ήθελε το επόμενο album να πωληθεί από το site τους έναντι 5 δολαρίων. Έπειτα από 18 χρόνια δεσμεύσεων, τώρα θα μπορεί να έχει μια όσο πιο άμεση και σωστή σχέση με το κοινό. Παρόλα αυτά, το remix άλμπουμ των Nine Inch Nails με τίτλο «Y34RZ3R0R3MIX3D» κυκλοφόρησε στην Αμερική από την Interscope.

DAFT PUNK

Αν και ανήκουν στη Virgin ακόμα, ο Thomas Bangalter είπε ότι είναι ανοικτός σε πειραματισμούς τέτοιου είδους. "Προσωπικά αγοράζουμε ακόμα μουσική, αλλά δεν αγοράζουμε πλέον μουσική σε φυσικό format. Έχουμε απόλυτα αλλάξει τις συνήθειές μας", συμπλήρωσε.

COURTNEY LOVE

 

Στο blog της στο MySpace, η Courtney Love επικρότησε την πρόσφατη κίνηση των Radiohead όσον αφορά στη ‘δωρεάν’ διάθεση του άλμπουμ τους και δήλωσε ότι σκέπτεται σοβαρά να κάνει κι αυτή κάτι παρόμοιο. «Είμαι ευγνώμων που οι Radiohead έκαναν το πρώτο βήμα. Θα έκανα και εγώ κάτι ανάλογο, αλλά διαφορετικά. Μου αρέσει το ρίσκο και φράσεις όπως ‘risk management’ μου ταιριάζουν» ανέφερε μεταξύ άλλων. Το τελευταίο της άλμπουμ θα κυκλοφορούσε υποτίθεται πέρσι, αλλά δεν έκανε την εμφάνισή του, ενώ η ίδια δεν ανήκει πλέον σε κανένα label.

...AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD

Αποχώρησαν από την Interscope μέσα στη χρονιά. Το Billboard αναφέρει φήμες περί digital-only κυκλοφορία, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο ψηφιακό διανομέα IRIS. Το νέο τους άλμπουμ μάλιστα αναμένεται τον Αύγουστο.

CHUCK D/PUBLIC ENEMY

Αν δεν το κάνει ο Chuck D, ποιος θα το κάνει; Ο Chuck κυκλοφορεί το υλικό τόσο του ιδίου, όσο και των Public Enemy από το δικό του label SLAMjamz, το οποίο διανέμεται μόνο ψηφιακά.

SUFJAN STEVENS

 

O Sufjan διοργάνωσε πρόσφατα τον πρωτότυπο διαγωνισμό "Great Sufjan Xmas Xchange" προτρέποντας τους θαυμαστές του να γράψουν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, να το ηχογραφήσουν και να το στείλουν στην δισκογραφική του, Asthmatic Kitty. Η δισκογραφική στη συνέχεια θα επιλέξει το καλύτερο και ο νικητής θα ανταλλάξει τα δικαιώματα του τραγουδιού του με τα δικαιώματα ενός τραγουδιού του Stevens. Παράλληλα, το Billboard σημειώνει ότι ο ίδιος έχει μάθει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της δουλειάς του.

DEPECHE MODE

Ξεπέρασαν τη δεκάδα studio album και πλέον νιώθουν ότι δεν έχουν ανάγκη το μεγάλο label...

UNDERWORLD

 

Μετά το τέλος του συμβολαίο τους με τη V2 το 2005, oι Underworld έφτιαξαν ένα online store με τίτλο Riverrun Project, για one-off κυκλοφορίες κομματιών, μαζί με ψηφιακές φωτογραφίες. Αν και πλέον ανήκουν στην Side One Recordings, έχουν το δικαίωμα να πωλούν μουσική από το Riverrun, όποτε το επιλέξουν.

PEARL JAM

Οι Σηατλέζοι πουλάνε απευθείας τις live ηχογραφήσεις τους από το web. Το έχουν κάνει στο παρελθόν λοιπόν κι επιπλέον το συμβόλαιό τους με την Sony-BMG έχει να κάνει κάθε φορά μόνο με το επόμενο album...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured