Ο Kevin Rowland θα μπορούσε να είναι ο ήρωας ενός λαϊκού μελοδράματος. Ίσως μια γυναίκα στο σώμα ενός άνδρα ή ένα παιδί που παράτησε το σχολείο για να γίνει αλητάκι του δρόμου, να δουλέψει σε κομμωτήριο, αναζητώντας τη μοίρα του στη μουσική με διάφορα σχήματα.

Το μελόδραμα πήρε άλλη τροπή όταν δημιούργησε τους Dexys Midnight Runners που του πρόσφεραν -με το πρώτο τους, κλασικό πια, άλμπουμ- την αποδοχή, την επιτυχία και την αναγνώριση.

Όμως η συνέχεια του μελοδράματος δεν είχε happy end…

Αν και το ταλέντο του είναι -κατά τη γνώμη μου- μεγάλο, ο Kevin Rowland δεν φαίνεται να είναι ένας εύκολος άνθρωπος. Στο γκρουπ οι μουσικοί άλλαζαν συνεχώς, με τον ίδιο να είναι πάντα το μοναδικό σημείο αναφοράς. O δεύτερος δίσκος που ήρθε το 1982 ενίσχυσε τη φήμη και την αποδοχή του, αλλά ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια. Το γκρουπ διαλύθηκε κι ο ίδιος άρχισε να έχει θέματα με τα ναρκωτικά, τα οποία σταδιακά έγιναν περισσότερα από όσα μπορεί να διαχειριστεί ακόμη κι ένας ποπ σταρ.

Οι όμορφες μέρες άρχισαν να ξεμακραίνουν, οι φίλοι να περιορίζονται, τα προβλήματα να μεγαλώνουν και ο αγγλικός τύπος που μπορεί να γίνει πολύ κακός και ανελέητος- από την αποθέωση πέρασε στην σκληρή κριτική.

Το 1988 κατόρθωσε να κυκλοφορήσει το σόλο άλμπουμ The Wanderer επιβεβαιώνοντας το μεγάλο του ταλέντο, την ικανότητα στις μελωδίες και στο soul μελόδραμα. Ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του ’80.

Και μετά πάλι σιωπή και προβλήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο στο Gatwick, για το ετήσιο OD με δίσκους και συναυλίες, τον είδα μπροστά μου. Ήταν παντού. Σε αφίσες στο αεροδρόμιο, στο μετρό, στα λεωφορεία, σε γιγαντοαφίσες στο κέντρο της πόλης. Το πρόσωπο του έντονα μακιγιαρισμένο, γυναικεία ρούχα, ανδρικά χαρακτηριστικά, αποτρίχωση, γυναικείες κάλτσες, όπως ακριβώς ήταν και στο εξώφυλλο του καινούργιου του δίσκου My Beauty που κυκλοφορούσε εκείνες τις μέρες από την Creation και περιλάμβανε 11 διασκευές τραγουδιών.

 

Κι αν στις μέρες μας η Arca (ας πούμε) ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να κάνει -χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση- κάτι παρόμοιο στο εξώφυλλο του δίσκου του, τότε, αυτή η φωτογράφηση και η διαφημιστική καμπάνια φάνηκε πολύ προκλητική και ανορθόδοξη. Μάλιστα, σε κάποιες παλιότερες συνεντεύξεις του και ο ίδιος «αποκήρυξε» το όλο concept ως αχρείαστο, αντιαισθητικό και κάτι που αποπροσανατόλισε τον κόσμο από το περιεχόμενο του δίσκου. Αντίθετα, τώρα υποστηρίζει πως ήταν καλλιτεχνική άποψη και όχι κρίση μέσης ηλικίας.  

Αγόρασα το cd αμέσως κι άρχισα να το ακούω στο φορητό cd player (τα θυμάσαι;) σε επανάληψη. O Kevin Rowlan ήθελε το My Beauty να είναι το «ξεγύμνωμα» του. Στο εξώφυλλο, η εξωτερική του εικόνα και στις διασκευές -αφού είχε παραλλάξει ελαφρώς και τους στίχους- το μέσα του. Αυτή η αλλόκοτη ομορφιά όμως δεν ήταν αποδεκτή. Ο δίσκος απέτυχε παταγωδώς, οι κριτικές ήταν -κυρίως- αρνητικές, τον Kevin Rowland, που εμφανίστηκε στο Reading με την ίδια εμφάνιση του εξωφύλλου, τον υποδέχτηκαν με μπουκάλια νερού και ποτήρια μπύρας (αν και ίδιος το υποβαθμίζει) και οι πωλήσεις ήταν ελάχιστες. Οι φήμες λένε πως στην Αγγλία τότε δεν πούλησε πάνω από 500(!) αντίτυπα και δεν έφτασε ούτε τις 20.000 παγκοσμίως. Όμως δεν είναι η μόνη φήμη που συνόδευε τα επόμενα χρόνια αυτό το «καταραμένο» άλμπουμ.

Το My Beauty έγινε κάτι σαν αστικός μύθος.

Είχε ανακοινωθεί πως θα περιλαμβάνει 12 τραγούδια αλλά την τελευταία στιγμή βγήκε με 11, γιατί ο Bruce Springsteen δεν έδωσε άδεια να μπει το “Thunder Road”, λόγω των αλλαγών στους στίχους. Το σπαρακτικό γράμμα του Kevin Rowland με το οποίο τον παρακαλούσε να επιτρέψει την χρήση του τραγουδιού, έπεσε στο κενό.

Είναι ο δίσκος που υποτίθεται πως κατέστρεψε την Creation και την οδήγησε στο κλείσιμο  μιας και ο Alan McGee δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το κόστος της διαφημιστικής καμπάνιας και των ηχογραφήσεων με τους πολλούς μουσικούς και τις ορχήστρες εγχόρδων, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών πωλήσεων. Δεν υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι το 1999 να αντικρίσουν την ομορφιά του, για την οποία ο ίδιος ο Kevin Rowland σημείωνε στο οπισθόφυλλο του δίσκου:

«Αφού υπήρξα για πολύ καιρό χαμένος, βλέποντας μόνο την ασχήμια του κόσμου, αυτά τα τραγούδια άρχισαν να εισβάλουν στον τρομοκρατημένο κόσμο μου. Επανατροφοδότησαν κάτι το οποίο και παλιότερα μόνο φευγαλέα είχα αισθανθεί και είχα χάσει πριν από πολύ καιρό. Ήταν όμως αρκετό για να με κάνει να το αρπάξω.

Ήταν η ομορφιά. Είχα ξεχάσει τα πάντα για την ομορφιά. Καλώς ήρθες πίσω, Kevin.

Αυτά τα τραγούδια με βοήθησαν να ορίσω τη δική μου ομορφιά…».

Τώρα, ακριβώς 21 χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία αυτού του δίσκου που ατύχησε και οδήγησε και τον Kevin Rowland στην απόλυτη απαξίωση, το My Beauty επανακυκλοφόρησε από την Cherry Red στις 25/9, περιλαμβάνοντας το τραγούδι του Bruce Springsteen, ο οποίος τελικά έδωσε την συγκατάθεση του, αφού ο Rowland κατόρθωσε να τον συναντήσει και να του εξηγήσει. Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, ποτέ δεν διάβασε το γράμμα του, το οποίο «σταμάτησε» πριν φτάσει σ’ αυτόν. Άλλοι ήταν που αποφάσισαν να πουν όχι.

Όσο για το αν φαλίρισε την Creation… Ο ίδιος λέει ότι κάποιο άλλο συγκρότημα της Creation διέδωσε τη φήμη πως μετά από το My Beauty δεν υπήρχαν χρήματα για να ηχογραφήσει το άλμπουμ του. Ψέματα κι αυτό λοιπόν…

Πέρα από αστικούς μύθους, παραφιλολογίες, φήμες και… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, η αλήθεια είναι πως ο Kevin Rowland είναι ένας σπουδαίος δημιουργός, ένας αυθεντικός soulful μελοδραματικός κρούνερ με μερικά εξαιρετικά άλμπουμ στο ενεργητικό του είτε μόνος είτε με τους Dexys. Και σίγουρα το My Beauty θα μπορούσε να έχει από την αρχή μια καλύτερη τύχη. Ίσως να την έχει τώρα, γιατί όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Το My Beauty του Kevin Rowland επανακυκλοφορεί σε CD και βινύλιο από την Cherry Red.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured