Κάθε φορά που στους τίτλους αρχής μιας ταινίας «πέφτει» το όνομα του Ennio Morricone στο credit της μουσικής, ξέρεις πως αυτό που θα ακούσεις θα είναι το ίδιο δυνατό με αυτό που θα δεις, τα δύο θα συνομιλήσουν σε έναν ιδανικό συντονισμό. Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι ο Sergio Leone του ζητούσε να γράψει την μουσική πριν καν οργανώσει τα γυρίσματα των ταινιών του και σχεδίαζε τις σκηνές πάνω στις συνθέσεις του.

Ο Ennio Morricone υπήρξε ο αρχετυπικός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Με μια διαδρομή που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και έφτασε μέχρι και τα τελευταία χρόνια, ο συνθέτης έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες αλλά και για την τηλεόραση. Έκανε τα western spaghetti σχεδόν συνώνυμα με το όνομα του Sergio Leone και το κοφτό βλέμμα του Clint Eastwood, συνεργάστηκε με μεγάλους αμερικανούς σκηνοθέτες από τον John Carpenter και τον Brian De Palma μέχρι τον Quentin Tarantino για τον οποίο έγραψε το 2015 τη μουσική του The Hateful Eight.

Με λίγα λόγια, ο Ennio Morricone ήταν ο «Μαέστρος» του σινεμά. Πέθανε πλήρης ημερών, στα 91 του χρόνια, στην πατρίδα του, τη Ρώμη, ύστερα από κάταγμα στο μηριαίο οστό που προήλθε από πτώση. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι ανεκτίμητη. Ως αντίο, επιλέγουμε 10 εμβληματικά soundtracks του τα οποία θα ζουν αιώνια.

 

A Fistful of Dollars
(Sergio Leone, 1964)

 

For A Few Dollars More
(Sergio Leone, 1965)

 

The Good, the Bad and the Ugly
(Sergio Leone, 1968)

 

Teorama
(Pier Paolo Pasolini, 1968)

 

Investigation of a Citizen Above Suspicion
(Elio Petri, 1970)

 

1900
(Bernardo Bertolucci, 1976)

 

The Thing
(John Carpenter, 1982)

 

Once Upon A Time In America
(Sergio Leone, 1984)

 

The Untouchables
(Brian De Palma, 1987)

 

Cinema Paradiso
(Giuseppe Tornatore, 1988)

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured