View More

Η Αμερική δεν μπορεί ν’ ανασάνει (πάλι)

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του George Floyd που έκανε τη Μινεάπολις το δυναμίτη μιας φλεγόμενη Αμερικής, ο Μάκης Μηλάτος ξεκινάει από αυτό το ματωμένο "I Can't Breathe" και περπατάει την αμερικάνικη πόλη υπό την υπόκρουση της μουσικής που η ίδια γέννησε.

Μάκης Μηλάτος
Μάκης Μηλάτος

Αν δεν μπορείς να ανασάνεις, κάποιος σε πατάει στο λαιμό. Μερικές φορές το κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, αλλά εδώ δεν είναι αυτή η περίπτωση. Η «Αμέρικα» ζει πάλι καταστάσεις που μας πάνε πίσω στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 με τις φοιτητικές εξεγέρσεις, την «μαύρη υπερηφάνεια», τις φυλετικές διακρίσεις που δεν λένε να εξαφανιστούν και αντιστέκονται στο χρόνο, με την (αμαρτωλή) εθνοφρουρά στους δρόμους σε 15 πολιτείες.

Εδώ και ημέρες σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ γίνονται διαδηλώσεις με αφορμή (πάλι) έναν νεκρό αφροαμερικάνο από έναν λευκό αστυνομικό. Στη Μινεάπολις ο ήδη ακινητοποιημένος από την αστυνομία George Floyd φωνάζει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όσο οι αστυνομικοί τον πιέζουν άσκοπα. Μετά από λίγο θα ξεψυχήσει και το φιτίλι θα ανάψει ξανά. Η Μινεάπολις φλέγεται. Στο Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια και την Ατλάντα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ακολουθούν 25 ακόμη πολιτείες. Ο Trump απειλεί με σφαίρες και σκυλιά όσους τολμήσουν να πλησιάσουν τον Λευκό Οίκο ενώ καλεί τους υποστηρικτές του σε αντιδιαδηλώσεις. Υπάρχουν ήδη 4 ή 5 νεκροί διαδηλωτές και η κατάσταση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι πληροφορίες λένε πως ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τον πιο διχαστικό πρόεδρο των ΗΠΑ  να θερίσει ό,τι έσπειρε.

Ο Killer Mike, η Billie Eilish, η Taylor Swift, η Cardi B, η Rihanna, η Lady Gaga, η Beyonce, ενώνουν τις φωνές τους (με τη η δημοφιλία τους να τις κάνει πολύ ισχυρές) με όσους φωνάζουν στους δρόμους: «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε: «Αρκετά με όλα αυτά. Ήρθε ώρα για αλλαγή».

Η Nike που και στο παρελθόν έχει πάρει πολιτική θέση όταν υποστήριξε τον παίκτη του αμερικάνικου φούτμπολ Colin Kaepernick, κυκλοφόρησε ένα νέο σπότ, μετατρέποντας το βασικό της σλόγκαν από “Just Do It” σε “Don’t Do It” και στο οποίο γράφει: «Για μια φορά, μην το κάνεις. Μην υποκριθείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική. Μην γυρίσεις την πλάτη σου στον ρατσισμό. Μην αποδεχθείς την απώλεια αθώων ζωών. Μην σκεφτείς άλλες δικαιολογίες. Μην πεις ότι αυτό δεν σε επηρεάζει. Μην μείνεις σιωπηλός στην άκρη. Μην σκεφτείς ότι δεν μπορείς να είσαι μέρος της αλλαγής. Γίνε κομμάτι της αλλαγής. Ας γίνουμε όλοι κομμάτι της αλλαγής».

MOVIEWORLD

Ανδρέας Κύρκος

Ο Ανδρέας Κύρκος γράφει για τη σειρά του HBO που προσπαθεί να πει μια απογυμνωμένη μα και εξαιρετικά μεγεθυμένη αλληγορική ιστορία που παίζει με τους ...

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, ασχολείται ενδελεχώς με το ...

Η χρήση και η σημασία του όρου από τη δεκαετία του ‘30 ως τα τέλη των 70s.

HOT STORIES

Μιας και το καπέλο που φορούσε ο αρχηγός των Radiohead στο βίντεο του κομματιού βγαίνει σε δημοπρασία και μάλιστα, για καλό σκοπό.

Top