Όπως πολύ σωστά το θέτει το ίδιο του δελτίο τύπου του Φεστιβάλ, μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές ξέρουμε καλά ότι ακολουθεί μια έξτρα κινηματογραφική απόλαυση διάρκειας 12 ημερών. Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι για 13η και γουρλίδικη χρονιά παρούσες και μάλιστα με το δημοφιλέστερο τμήμα του προγράμματός του, το section «ΜΟΥΣΙΚΗ & ΦΙΛΜ» να αναβαθμίζεται σε διαγωνιστικο τμήμα –παίρνοντας έτσι τη θέση που του ανήκε δικαιωματικά τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, οπότε και οι ταινίες που παρουσίασε στο εν λόγω τμήμα του ήταν ισάξιες –αν όχι καλύτερες- από πολλές άλλες «συμβατικές». Στο πλαίσιο του θα προβληθούν οι σημαντικότερες ταινίες της φετινής χρονιάς με μουσικό περιεχόμενο, οι οποίες και θα αξιολογηθούν από μια διεθνή Κριτική Επιτροπή καλλιτεχνών, επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας και μουσικοκριτικών.

Επίσης οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ θα διοργανώσουν και μια σειρά από συναυλίες και πάρτι με ονόματα και χώρους που θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ το αδιαφιλονίκητα γερό χαρτί της φετινής διοργάνωσης δεν είναι άλλο από την άφιξη στην Αθήνα του 54χρονου αιρετικού, όσο και τραγικά υποτιμημένου σκηνοθέτη Τζούλιεν Τεμπλ («The Great Rock And Roll Swindle», «Absolute Beginners», «The Filth and the Fury»), ο οποίος και θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Joe Strummer: The Future is Unwritten».

 

Στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος σ’ έναν κορυφαίο σκηνοθέτη του παρελθόντος, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», θα συστήσει φέτος στο κοινό του τον Μαξ Οφίλς (1902 – 1957). Ο δημιουργός που χαρακτηρίζεται από τα εγκυρότερα κινηματογραφικά περιοδικά και βιβλία ως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, αλλά παραμένει λίγο γνωστός στο κοινό, θα δώσει στους θεατές την ευκαιρία να τον ανακαλύψουν. Ο, γεννημένος στη Γερμανία, Μαξιμίλιαν Οπενχάιμερ, μπήκε στον κινηματογράφο μετά από πρόσκληση του Ουκρανού σκηνοθέτη της «Αναστασίας» Ανατόλ Λίτβακ, ενώ το 1941, εξαιτίας της εβραϊκής του καταγωγής μετανάστευσε στην Αμερική, όπου και δούλεψε για μια δεκαετία, προστατευόμενος του σπουδαίου Πρέστον Στάρτζες. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 1950 και με το σκηνοθετικό του ύφος ενέπνευσε σκηνοθέτες όπως ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Τοντ Χέινς, αλλά και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα προβληθούν οι ταινίες του Λιμπελάι (1933), Το Γράμμα μιας Άγνωστης (1948), Παγιδευμένη (1949), Μια Λάθος Στιγμή (1949), Το Γαϊτανάκι του Ερωτα (1950), Ηδονή (1952), Τα Σκουλαρίκια της Μαντάμ ντε… (1953) και Λόλα Μοντές (1955).

Τελος, το Φεστιβάλ προκυρήσσει Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών Μικρού Μήκους για νέους δημιουργούς, διαλέγοντας ως θέμα την ψηφιακή εποχή και τη σχέση του ανθρώπου με αυτή. Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε απόφοιτους δημοσίων ή ιδιωτικών σχολών Κινηματογράφου της Ελλάδας & του Εξωτερικού, οι οποίοι έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μία μικρού μήκους ταινία. Θα διαγωνιστούν ταινίες διάρκειας 5’ γυρισμένες με ψηφιακή κάμερα (mini dv ή hd cam). Τις ταινίες θα κρίνει μία ειδική Κριτική Επιτροπή, η οποία και θα απονείμει το βραβείο στο νικητή του Διαγωνισμού. Ο νικητής θα ταξιδέψει στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της 58ης Berlinale (7-17 Φεβρουαρίου 2008), με όλα τα έξοδα πληρωμένα, και θα λάβει ειδική διαπίστευση η οποία θα του εξασφαλίσει ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απ’όλο τον κόσμο.



Για τους φανατικούς του θεατές επίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας λανσάρει τη νέα ΚΑΡΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, μια ειδική κάρτα πολλαπλών προβολών, η αγορά της οποίας εξασφαλίζει συμμετοχή στις καλύτερες στιγμές της 13ης διοργάνωσης, πλεονεκτήματα στην κράτηση θέσεων σε όλες τις αίθουσες, γνωριμία με προσκεκλημένους του Φεστιβάλ και άλλες ειδικές παροχές. Οι κάρτες που θα εκδοθούν θα είναι προσωπικές και ο αριθμός τους περιορισμένος, γι’ αυτό αναμείνατε σύντομα αναλυτικές πληροφορίες στο website του Φεστιβάλ και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, www.cinemag.gr.

Το Avopolis Music Network θα είναι για πολλοστή φορά παρόν, καλύπτοντας όλες τις μουσικές ταινίες του Φεστιβάλ καθώς και φυσικά όσες άλλες περισσότερες μπορεί, μέχρι τα μάτια μας να πάρουν το σχήμα της οθόνης. Stay tuned για περαιτέρω λεπτομερείς ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου…

Στέγη στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x θα προσφέρουν, για μια ακόμη χρονιά, οι κινηματογραφικές αίθουσες ΑΤΤΙΚΟΝ Cinemax και ΑΠΟΛΛΩΝ Cinemax –πλήρως ανακαινισμένες μετά τις εργασίες αυτού του καλοκαιριού– και Δαναός 1 & 2.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured