Τα νέα για τις περικοπές της «Ελευθεροτυπίας» και του θύματος αυτών, του ένθετου "Schooligans", μπορεί να μην ήταν και τόσο ευχάριστα, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι ο θεσμός του Schoolwave θα διεξαχθεί κανονικά, από 23 ως και 25 Ιουνίου στην Τεχνόπολη, ως συνέχεια της Γιορτής της Μουσικής (άλλωστε μια γιορτή είναι κι αυτή) που τις δύο προηγούμενες ημέρες θα έχει "καταλάβει" το χώρο. "Αντίθετα απ’ ό,τι πίστευε πολύς κόσμος, η «Ελευθεροτυπία» δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το φεστιβάλ", μας είπαν πριν λίγες ημέρες οι διοργανωτές, κι έτσι τίποτα δεν επηρεάζει την τρίτη ετήσια διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ μαθητικών συγκροτημάτων.

Ποιο είναι το concept;

To Schoolwave είναι μια ιδέα των Schooligans: ένα φεστιβάλ μαθητικών συγκροτημάτων που, σε αντίθεση με το σχολείο, τα reality, τη σωρεία "νεανικών" διαγωνισμών από προϊόντα, δεν έχει βραβεύσεις και ανταγωνισμούς. Πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο, λίγο μετά τις εξετάσεις, "σαν ένα τεράστιο ομαδικό ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ στη σχολική χρονιά που έφυγε", όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του.

Η ιστορία.

 

Το 1o Schoolwave έγινε τον Ιούνιο του 2005 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Η διοργάνωση έγινε από τους Schooligans σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Στη διάρκεια των τριών ημερών του φεστιβάλ γίνονταν παράλληλες εκδηλώσεις από μαθητές (hip-hop dance, graffiti, bmx), ενώ τη συναυλία έκλειναν κάθε μέρα γνωστοί καλλιτέχνες που είχαν προσκληθεί για να στηρίξουν τον θεσμό: Raining Pleasure, Active Member, Παύλος Παυλίδης με τους B-Movies. Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρώτο φεστιβάλ ήταν αναπάντεχη: 10.000 άνθρωποι -κυρίως μαθητές- ήρθαν να δουν τους συνομηλίκους τους να παίζουν κάθε είδος μουσικής: rock, metal, pop, hip-hop, punk, ska-punk κλπ. Τον Οκτώβριο του 2005 διανεμήθηκε δωρεάν με την Κυρ. Ελευθεροτυπία σε 200.000 αντίτυπα του cd “Schoolwave live”. Το επόμενο βήμα για το Schoolwave ήταν να γίνει πανελλήνιο.

Στο 2o Schoolwave (Ιούνιος 2006) δήλωσαν συμμετοχή 180 μαθητικά συγκροτήματα. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: 20.000 κόσμος σε τρεις μέρες -οι υπεύθυνοι της Τεχνόπολης μιλούσαν για ρεκόρ προσέλευσης. Ο κόσμος δε μαζευόταν μόνο μπροστά στη σκηνή, αλλά απλωνόταν σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολης: στη ράμπα του bmx, μπροστά από τα graffiti, γύρω από τον χώρο του breakdance, στο γρασίδι... Οι τρεις βραδιές του Schoolwave έκλεισαν με συναυλίες των: Γιάννη Αγγελάκα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, και των συγκροτημάτων Ρόδες και Raining Pleasure.

Η φετινή διοργάνωση.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος έχουν επιλεχθεί (από μια μεγαλύτερη πλέον ομάδα που περιλαμάνει το Γιάννη Πετρίδη, τους Raining Pleasure, τους συνθέτες Νίκο Κυπουργό και Γιώργο Κουμεντάκη και τον Χρήστο Ιωαννίδη, τον άνθρωπο-εμπνευστή και καθοδηγητή όλης αυτής της προσπάθειας) να παίξουν 21 μαθητικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Φέτος, έχει προσκληθεί και ένα μαθητικό συγκρότημα από την Αγγλία και συγκεκριμένα από το Summerhill (το γνωστό σχολείο αντιαυταρχικής εκπαίδευσης).

Ο διεθνής χαρακτήρας.



Τα φιλόδοξα σχέδια είναι και τα αγαπημένα μας, και αν κρίνουμε από την πορεία του φεστιβάλ, δεν αποκλείεται σύντομα να πραγματοποιηθούν. Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να αποκτήσει σιγά-σιγά διεθνή χαρακτήρα και να γίνει ένας τόπος συνάντησης νέων ανθρώπων με αφορμή τη μουσική. Από τη λήξη του φετινού Schoolwave χρειάζεται και φανταζόμαστε θα υπάρχει αρκετή δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλες εκδηλώσεις.

Graffiti, breakdance, επίδειξη δεξιοτεχνίας με skate και ποδήλατα bmx σε ειδική ράμπα είναι τα standard. Σ' αυτά συμπληρώστε μία επίδειξη free running σε ειδική εγκατάσταση που θα στηθεί. Επίσης, σε μεγάλη αίθουσα της Τεχνόπολης δίπλα στον συναυλιακό χώρο, θα διεξαχθεί ο τελικός του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος video games από το οποίο θα αναδειχθεί η εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ηλεκτρονικού Αθλητισμού (E.S.W.C.), το οποίο θα γίνει τον Ιούλιο στο Παρίσι. Θα υπάρχουν και υπολογιστές με παιχνίδια ελεύθεροι για το κοινό.

Εμφανίσεις από γνωστά ονόματα.



Οι Mary & the Boy και η Μόνικα, δυο ονόματα αρκετά προβεβλημένα και αγαπημένα τουλάχιστον από αυτό το διαδικτυακό τόπο, θα εμφανιστούν τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ. Την πρώτη ημέρα (στο τέλος της, πάντα) θα παίξει ο Γιάννης Αγγελάκας με τους Επισκέπτες του.

Να είστε εκεί!

INFO: Schoolwave 2007, 23-24-25 Ιουνίου - "Τεχνόπολις", Γκάζι (Πειραιώς 100) Στάση Μετρό "Κεραμεικός"
Διοργάνωση: Schooligans και "Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων", με την υποστήριξη του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι συμμετοχές.

260 μαθητικά συγκροτήματα (1200 μαθητές) έστειλαν demo για το SCHOOLWAVE 2007.
Τα συγκροτήματα προέρχονται και από τα 9 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας:
• 168 από τη Στερεά Ελλάδα (144 από Αθήνα-Πειραιά και τα υπόλοιπα από Αγρίνιο, Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Μέγαρα, Κάρυστο, Ναύπακτο, Ορχομενό)
• 36 από τη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αριδαία, Σέρρες, Δράμα, Καστοριά, Βέροια, Καβάλα, Κατερίνη, Πτολεμαϊδα)
• 19 από την Πελοπόννησο (Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργος, Σπάρτη, Αμαλιάδα, Ναύπλιο, Τρίπολη, Άργος, Τολό, Άστρος Κυνουρίας, Νέα Κίος)
• 14 από τη Θεσσαλία (Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα)
• 9 από τα Νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Σάμος, Μύκονος, Λήμνος)
• 7 από την Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία)
• 3 από τα Νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθος)
• 2 από τη Θράκη (Ορεστιάδα, Ξάνθη)
• 2 από την Ήπειρο (Ιωάννινα)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured