Τολμηρό εγχείρημα που με διοργανωτική σοβαρότητα και υπομονή κατάφερε να καθιερωθεί ως το κορυφαίο γεγονός ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας, το Synch Festival (22, 23 και 24 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι) εντάσσεται φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών, προσπαθώντας όχι μόνο να αντλήσει από την αίγλη και το κύρος του σε άλλους κύκλους (πλην των εναλλακτικών), αλλά και ουσιαστικά να εξελιχθεί σε όλους τους τομείς.

Το Synch festival φέτος άλλαξε χώρο κι έτσι τα ταξίδια στον (όντως) πανέμορφο industrial χώρο του Λαυρίου και οι αναζητήσεις για διαμονή σε κάποιο φίλο ή οι "σκοτωμένες" επιστροφές τα ξημερώματα, ευτυχώς μας αφήνουν. Ιδανικός αντικαταστάτης (εμφανές και από το Athens Video Art Festival) είναι η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με όλα βέβαια τα καλά και τα άσχημα του χώρου (προηγούμενες απόπειρες συναυλιών εκεί έχουν αποτύχει στο θέμα της περίφραξης), τα οποία μένει να τα δούμε ζωντανά, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στους διοργανωτές του Synch που τα έχουν βγάλει πέρα και σε πιο δύσκολους χώρους και με σαφώς λιγότερες υποδομές (βλ. προηγούμενος).

Θα γεμίσει φέτος το Synch;

Ερώτημα που κατά ένα (φαινομενικά) περίεργο λόγο απασχολεί ομοίως διοργανωτές και κοινό. Από την αρχή ο θεσμός ήταν ένα κοινό στοίχημα, λόγω του πρωτοποριακού του χαρακτήρα για τα ποσοτικά δεδομένα της χώρας μας -στοίχημα που κερδίζεται κάθε χρόνο όλο και πιο εύκολα, σε σχέση με την μάλλον απογοητευτική -σε προσέλευση- πρώτη χρονιά. Φέτος, και με τα τρία χρόνια στην πλάτη και με το line-up, αλλά και το νέο χώρο που σου επιτρέπει να βγεις για όσο διάστημα θέλεις και να μην έχεις ως εναλλακτική επιλογή το σκυλάδικο του Λαυρίου, το Synch μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να γεμίσει το χώρο του.

Το φετινό concept

Όπως όλα δείχνουν, στο Synch φέτος κυριαρχεί η λέξη innovative. Το μουσικό του μέρος δεν είναι απλώς μια παράθεση καλλιτεχνών, ένα line-up. Ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να έχουν κατά νου οι διοργανωτές. "Στα επαναπροσδιορισμένα πλαίσια του, τόσο η μουσική όσο και οι υπόλοιπες μορφές ψηφιακής τέχνης, αποκτούν τον χαρακτήρα ενός “work in progress”, δηλαδή ενός έργου υπό εξέλιξη, που διαφεύγει της λογικής της αναπαράστασης της πραγματικότητας, αντιπροτείνοντας την υπέρβαση της", αναφέρουν, συμπληρώνοντας: "Η σύγχρονη μουσική σύνθεση και ερμηνεία όχι μόνο αποδέχεται τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία, αλλά εμπλουτίζει με κάθε δυνατό τρόπο έναν πλουραλιστικό κόσμο όπου κατακερματισμένες εικόνες και αποδομημένοι ήχοι προσπαθούν να ανασυσταθούν δίνοντας ζωή σε μια νέα πολυμορφική οντότητα. Το Synch επιχειρεί να αποδώσει την πολυδιάστατη αυτή πραγματικότητα, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό line-up καλλιτεχνών, εικαστικές δράσεις, workshops και διαλέξεις που εκφράζουν διαφορετικoύς τρόπους αντίληψης της μουσικής, καινοτόμες αισθητικές φόρμες και διερευνούν τα νέα μέσα και τον ρόλο τους στη δημιουργική διαδικασία. Μέσα από τις θεματικές ενότητες Innovative Music, New Media και Μoving Image θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει τις σχέσεις συγγένειας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις διαφορετικές πλατφόρμες έκφρασης, λίγο πριν αυτές ενοποιηθούν προς μια ενιαία οντότητα".

Η μουσική

Αν χρειάζεστε λεξικό για να αποκωδικοποιήσετε το παραπάνω κείμενο, τότε σαφώς δεν έχετε εκπαιδευτεί σωστά τόσα χρόνια από το δικό μας βερμπαλισμό (υπάρχει δρόμος και χρόνος), αλλά μην ανησυχείτε. Η μουσική και οι μουσικοί έχουν όνομα και το line-up, όπως κάθε χρονιά, είναι αρκετά πλούσιο και πολυσυλλεκτικό. Έχουμε, λοιπόν, καταξιωμένους καλλιτέχνες πρωτοποριακής μουσικής, του χθες (Front 242, Bill Laswell) αλλά και του σήμερα (Múm, !!!, Fischerspooner). Το Synch εξερευνά τα όρια και τη γεωμετρία του ήχου καλώντας καλλιτέχνες που αντιμετωπίζουν τον θόρυβο ως υπόστρωμα της διαδικασίας της σκέψης (FM3, Signal, Francisco López, AGF), αφήνοντας παράλληλα χώρο και για τις χορευτικές επιτάσεις του σώματος με εκπροσώπους της dance σκηνής (Wighnomy Brothers, Onur Özer, Château Flight, Thomas Brinkmann). Παρά τον κατά κύριο λόγο ψηφιακό του χαρακτήρα, δεν παραλείπει να προβάλει τη δυναμική μιας live μπάντας (Blend Sextet, Bugge Wesseltoft feat. The Mungolian Jetset) ή της ανθρώπινης φωνής (Bauchklang). Τέλος, τo Synch παρουσιάζει showcases της εταιρείας του καναδικού ηλεκτρονικού φεστιβάλ Mutek, των πολλά υποσχόμενων ελληνικών δισκογραφικών Poeta Negra και Low Impedance, καθώς και της αβάν γκαρντ εταιρείας Max Ernst η οποία κλείνει φέτος 10 χρόνια από την ίδρυση της.

New Media

Η φετινή θεματική ενότητα New Media του Synch φέρει τον τίτλο Invisible Systems και θα έχει ως βασικό στόχο την παρουσίαση καλλιτεχνών και ομάδων που αποδίδουν την ενσωμάτωση των new media στρατηγικών σε ποίκιλα πολιτισμικά επίπεδα. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Moving Image

To φετινό Synch Moving Image με τίτλο Digital Cinema, επικεντρώνεται στη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή που χρησιμοποιεί computer animation (CGI Computer Generated Imaging) και ειδικά ψηφιακά εφέ (VFX-Visual Effects). Πέρα από τις προβολές ανεξάρτητων και εμπορικών ψηφιακών έργων, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τον Έλληνα computer animator Δημήτρη Λιάτσο και τον Αυστραλό Tim Baier, ο οποίος έχει εργαστεί ως compositor σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως το Lord of the Rings και το Fantastic Four.

Workshops

Τα workshops του Synch Festival θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Μουσείο Μπενάκη και θα προηγούνται του μουσικού προγράμματος του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει workskops σχετικά με τη χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας, σύνθεσης και εκτέλεσης μουσικής, τη λειτουργία μιας δισκογραφικής εταιρείας αλλά και την κατασκευή οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων.

Διαλέξεις

Οι διαλέξεις του φετινού Synch θα διαπραγματευτούν θέματα όπως τη σχέση ήχου και μουσικής, τον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό και την πολιτιστική βιομηχανία σε συνάρτηση με τον ρόλο του διαδικτύου στη λειτουργία και ανάπτυξη της. Όλες οι διαλέξεις θα διεξαχθούν από καθηγητές και διδάκτορες Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο χώρο του Νέου Μουσείου Μπενάκη.

Merchandise

Όπως τις προηγούμενες δύο χρονιές, έτσι και φέτος, η λογική σχεδιασμού της καινούργιας τσάντας του Synch βασίζεται στη μεταμόρφωση ενός αντικειμένου σε τσάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταύτιση της τσάντας με τον χαρακτήρα και τον συμβολισμό του πραγματικού αντικειμένου. Πολύ πριν το iPod, τα mp3 players γνωστών εταιρειών ή τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, το transistor ήταν η πρώτη φορητή μουσική συσκευή. Συνδυάζοντας τα δύο αντικείμενα σε μία κατασκευή με μια ειρωνική-παιχνιδιάρικη διάθεση, η ιστορία και το μέλλον συγχρονίζονται σε ένα αντικείμενο. Ολόκληρη η σειρά του Synch Mechanise θα βρίσκεται προς πώληση στον χώρο της Τεχνόπολις (Sampler Bag, Bass Bag, Transistor Bag).

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές ενότητες του Synch 2007, το πρόγραμμα, τους χώρους διεξαγωγής και τις τιμές των εισιτηρίων μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα, www.synch.gr

Διαβάστε επίσης τα live reviews των προηγούμενων διοργανώσεων:

Synch Festival 2006


-
Synch Festival 2006: Μέρα 3η @ Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 08/07/2006
- Synch Festival 2006: Μέρα 2η - τα υπόλοιπα @ Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 07/07/2006
- Synch Festival Μέρα 2η: Animal Collective, Expert Medicine @ Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 07/07/2006
- Synch Festival Μέρα 2η: Εισαγωγή & Audio Bullys @ Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 07/07/2006
- Synch Festival 2006: Μέρα 1η @ Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα στις 06/07/2006

Synch Festival 2005



- Synch Festival 2005: Εντυπώσεις, spots και... βραβεία! @ Τεχνολογικό Πάρκο, Λαύριο στις 01/07/2005
- Synch Festival 2005 @ Τεχνολογικό Πάρκο, Λαύριο στις 01/07/2005

Synch Festival 2004


- Synch Festival 2004 - 1η μέρα @ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 03/06/2004
 -Synch Festival 2004 - 2η μέρα @ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 04/06/2004
- Synch Festival 2004 - 3η μέρα @ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 05/06/2004

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured