O Alan Lomax, ένας απ' τους διασημότερους παραγωγούς και μελετητές της μουσικής του 20ου αιώνα, είπε κάποτε ότι «η folk είναι ο χάρτης του τραγουδιού».

Βασική λοιπόν επιδίωξη του άρθρου, είναι μια μικρή διαδρομή σε αυτόν τον χάρτη όπως έχει διαμορφωθεί στην εποχή μας, τώρα που τα folk ακούσματα έχουν μπλεχτεί με την indie rock μουσική. Και η γνωριμία με 3 νεότερα συγκροτήματα, τα οποία κρατούν ζωντανή την κληρονομιά δημιουργών όπως ο Bob Dylan, ο Bob Harper, ο Don Henley, ο Leonard Cohen ή η Emmylou Harris.

Αν είστε τύποι που χαλαρώνετε με μουσική, που ηρεμείτε τις σκέψεις σας με μουσική, που τρέχετε και αθλείστε με μουσική σε ήσυχα μέρη, που κοιμάστε με μουσική, οι μπάντες που ακολουθούν θα σας εξασφαλίσουν όλα τα παραπάνω, προσφέροντας μια καλή συντροφιά για το φετινό φθινόπωρο...

BlIND PILOT

1.000.000 μηνιαίοι ακόλουθοι στο Spotify επιβεβαιώνουν την ποιότητα αυτού του συγκροτήματος από το Όρεγκον των Η.Π.Α.

98zArth_2.jpg

Οι Blind Pilot ξεκίνησαν την επαγγελματική τους πορεία το 2005, αλλά από τα 5 αρχικά μέλη συνεχίζει σήμερα μόνο ο ντράμερ Ryan Dobrowski. Τραγουδιστής, πάντως, σταθερά από το 2008 όταν και μπήκαν στη δισκογραφία με το άλμπουμ 3 Rounds And A Sound (Η.Π.Α. #149), παραμένει ο Israel Nebeker, ο οποίος παίζει και κιθάρα.

{youtube}juvwlEO-x2o{/youtube}

Τα περισσότερα κομμάτια τους απηχούν το folk rock της δεκαετίας του 1970 ιδωμένο μέσα από ένα indie '00s φίλτρο. Το περιεχόμενο των στίχων είναι ερωτικό, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι συνήθως οι μελωδίες που χτίζονται από έναν συνδυασμό κιθάρας, μπάσου, κρουστών, τρομπέτας, βιμπράφωνου και μπάντζου, στις οποίες το σχήμα διαθέτει έφεση.

Μέχρι στιγμής έχουν βγάλει 3 δίσκους και 1 ζωντανά ηχογραφημένο ΕΡ, με τελευταία δουλειά να είναι το And Then Like Lions του 2016 (Η.Π.Α. #79).

{youtube}OxgQDXMN1Fw{/youtube}

DAWES

Οι Dawes συνδυάζουν κυρίως κιθάρα με ντραμς, οπότε οι διαφορές με τους Blind Pilot είναι αισθητές, μιας και πλησιάζουν περισσότερο στο rock. Αν πήρατε λοιπόν ήδη μια γεύση απ' τους τελευταίους, ώρα να ακούσετε και κάτι πιο εναλλακτικό.

98zArth_3.jpg

Το συγκρότημα απ' την Καλιφόρνια είναι ενεργό από το 2009 και αποτελείται από 4 μέλη, τα δύο εξ' αυτών αδέρφια: ο Taylor Goldsmith τραγουδάει και παίζει κιθάρα, ενώ ο Griffin Godsmith βρίσκεται στα ντραμς –τους περιστοιχίζουν ο Wylie Gelber (μπάσο) με τον Lee Pardini (πλήκτρα).

Στο ρεπερτόριό τους θα βρεις και ορισμένες μπαλάντες που θα «ζεστάνουν» ικανοποιητικά το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το "Crack Τhe Case" από το φετινό άλμπουμ Passwords (Η.Π.Α. #52), το οποίο μετρά 2.500.000 streams στο Spotify. Ορισμένα άλλα κομμάτια τους, εντωμεταξύ, αγγίζουν μέχρι και 20.000.000 plays.

{youtube}NlSsg7mK9cw{/youtube}

THE AVETT BROTHERS

Το καλύτερο, λένε, το κρατάμε για το τέλος. Με την ελπίδα λοιπόν ότι κατάφερα ήδη να σας εντυπωσιάσω με τις προηγούμενες επιλογές, θα κλείσω με τους Avett Brothers. Ένα συγκρότημα το οποίο ξεκίνησε ερασιτεχνικά από δύο αδέρφια στη Βόρεια Καρολίνα (Scott & Seth Avett) και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα στον χώρο της ανεξάρτητης folk μουσικής.

98zArth_4.jpg

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μπάντας είναι ότι μπορεί με μεγάλη ευχέρεια να συνδυάσει καταθληπτικούς και χαρούμενους τόνους, ακόμη και μέσα στο ίδιο τραγούδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "I Wish I Was", από το 9ο στούντιο (και μέχρι στιγμής πιο πρόσφατο) άλμπουμ True Sadness (2016).

{youtube}Buga_CduDv4{/youtube}

Με μια πρόχειρη ακρόαση στους δίσκους τους, θα ακούσεις ενορχηστρώσεις που αξιοποιούν διάφορα όργανα –από ηλεκτρονικό μπάσο, έως βιολί και τσέλο. Η παραγωγή επιμελείται συνήθως από το δίδυμο Joe Kwon & Bob Crawford, οι οποίοι συνοδεύουν τους αδερφούς Avett (αντίστοιχα) σε τσέλο και μπάσο.

Απολαύστε τους επίσης και στα "Ain't No Man" και "No Hard Feelings", επίσης από το True Sadness, δίσκο που τους έστειλε στο #3 των αμερικάνικων charts.

{youtube}zz0JXbwNUk8{/youtube}

Αν λοιπόν είσαι και συ από τα άτομα που προτιμούν τη ζεστασιά του σπιτιού έπειτα από μια κουραστική μέρα –με έναν ζεστό καφέ στον καναπέ– βάλε τα ακουστικά σου, πάτα το play και απόλαυσε αυτά τα κομμάτια και τα πολύ περισσότερα ανάλογα βέβαια τα οποία μπορείς να βρεις είτε στο Spotify, είτε σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

{youtube}tFGs7HP15d4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured