Παραμυθένια ατμόσφαιρα, σύγχρονη αρχιτεκτονική, δανέζικο design και γαστρονομική πρωτοπορία. Κοσμοπολίτικη, αισιόδοξη και δυναμική, η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μια πόλη που ξεχειλίζει νεανική ζωντάνια και γνήσιο joie de vivre, και με έως και 7 πτήσεις την εβδομάδα της Aegean από την Αθήνα, μπορείτε να την επισκεφτείτε όποτε εσείς επιθυμείτε.

Πετάλι παντού

Όταν φτάσετε, δεν έχετε παρά να νοικιάσετε ένα ποδήλατο! Πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιούν 9 στους 10 ενήλικες της πόλης, επομένως κάτι ξέρουν παραπάνω. Αξιοθέατα, μαγαζιά, καφέ και όμορφα σημεία, σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε με ορθοπεταλίες, πάνω στους φαρδείς ποδηλατόδρομους που κατακλύζονται από κόσμο. Προτεινόμενη διαδρομή για βόλτα, αυτή από την trendy περιοχή Vesterbro μέχρι το παλάτι Amalienborg, την έδρα της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, χαζεύοντας τα αξιοθέατα κατά μήκος της προκυμαίας.

pain.jpg
H Αegean έχει έως και 7 πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα προς Κοπεγχάγη

Στάση για καφέ

Mε το ποδήλατό σας, περάστε από το Central Hotel og Cafe (Tullinsgade 1). Πρόκειται για το μικρότερο καφέ της πόλης που στεγάζεται στο μικρότερο ξενοδοχείο του κόσμου. Τραπέζι μπορεί να μη βρείτε, αλλά σίγουρα αξίζει μερικά κλικ ο χώρος. Αν θέλετε να καθίσετε, μια πολύ καλή επιλογή είναι το Kent Kaffe Laboratorium (Norre Farimagsgade 70) το οποίο, όπως φαίνεται και από το όνομα του, μοιάζει αρκετά με εργαστήριο. Στο ποτήρι σας θα φτάσει γεύση που θα προέρχεται από 100% οργανικούς κόκους καφέ. Υπάρχουν χαρμάνια από όλο τον κόσμο για να διαλέξετε και να δοκιμάσετε. Για απογευματινούς καφέδες, αξίζει να επισκεφτείτε το Log Lady Café (Studiestræde 27). Βρίσκεται πίσω από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο, είναι γεμάτο με βαλσαμωμένα πουλιά, πολυελαίους, κόκκινο χρώμα, κάδρα και πολλά χρυσά αντικείμενα. Μπορείτε να ακούσετε διάφορους Dj που ειδικεύονται σε είδη όπως disco, funk και γενικά… περίεργη μουσική.

Οι must κήποι του Tivoli

Το θεματικό πάρκο Tivoli Gardens (Vesterbrogade 3), κοντά στην Πλατεία Δημαρχείου, αποτελεί must αξιοθέατο της πόλης. Άνοιξε το 1843 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Εδώ υπάρχει κάτι για όλους. Το σκηνικό είναι νοσταλγικό, με ωραία αρχιτεκτονική, ιστορικά κτίρια και πανέμορφους κήπους, ενώ τα πολύχρωμα φώτα δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα το βράδυ. Ένα vintage ξύλινο roller coaster (από το 1914), καρουζέλ, σιντριβάνια, εστιατόρια και υπαίθριες συναυλίες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης. Στην καρδιά του χειμώνα ανοίγει μόνο τα Χριστούγεννα, ενώ σε πλήρη λειτουργία είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, κάθε Πέμπτη στο πλαίσιο του Lillefredag, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μουσικούς της Δανίας σε pop αλλά και underground είδη μουσικής. Αν θέλετε κάτι πιο "μεγάλο", τότε προγραμματίστε το ταξίδι σας τον Ιούλιο, καθώς στις 15 του μήνα, η Norah Jones θα εμφανιστεί στο Τivoli Concert Hall, ενώ οι λάτρες της hip-hop θα μπορέσουν στις 11/8 να απολαύσουν τον Lil Wayne, στο πλαίσιο των Fredagsrock.

podilatoins.jpg
Οι φανταστικοί ποδηλατόδρομοι της πόλης, θα σας πείσουν να κάνετε ορθοπεταλιές

Ποτό και χορός μέχρι το πρωί

Στην πρωτεύουσα της χώρας που έχει διακριθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τον δείκτη ευτυχίας της, είναι λογικό να υπάρχουν άφθονοι τρόποι διασκέδασης. Bar, club και φεστιβάλ, δίνουν τον παλμό στην Κοπεγχάγη και με την ιδιαιτερότητα τους, καταφέρνουν να γεμίσουν το πρόγραμμα του κάθε τουρίστα, ασφυκτικά. Η Jazz ζει εδώ και δίνει ρυθμό στην πόλη με το Jazz Festival (7-16 Ιουλίου). Στο πλαίσιο του, το Røde Roses Kaffebar (Baldersgade 65) βάζει σκηνή στην πλατεία και ο κόσμος χορεύει tango, swing blues και New Orleans funk. Με αντίστοιχο κέφι αλλά άλλους ρυθμούς, πλημμυρίζει το Vega, ένα από τα καλύτερα μέρη για συναυλίες στην Ευρώπη, που έχει τρία διαφορετικά venues. Στο φετινό του πρόγραμμα, ξεχωρίζουν Paramore στις 12 Ιουλίου, Megadeth στις 2 Αυγούστου και Mogwai στις 14 Οκτωβρίου.

Για εσάς που αγαπάτε τα club, δεν πρέπει να αμελήσετε να περάσετε ένα (ή και δύο ή και τρία) βράδια σας, στο Chateau Motel (Knabrostræde 3). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα club της πόλης και το μοναδικό που έχει 4 ορόφους με διαφορετικές μουσικές στον κάθε ένα. Έχετε όρεξη να ακούσετε ηλεκτρονική μουσική; Έχετε όρεξη για ήρεμα κοκτέιλ; Θα τολμούσατε καραόκε; Ή μήπως μπύρα; Όλα θα τα βρείτε εδώ και μάλιστα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

statens1.jpg
Brueghel, Rembrandt, Picasso και Vilhelm Hammershoi κ.ά. στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας

Εκτός από το Chateau Motel, όμως, must είναι και το Jane (Gråbrødretorv 8) το οποίο έχει έκταση 340 τετραγωνικά μέτρα. Τζάκι, καναπέδες, μεγάλο μπαρ και βιβλιοθήκες οι οποίες μετατρέπονται σε πόρτες που οδηγούν σε άλλα μπαρ, είναι λίγα μόνο από αυτά που θα σας κερδίσουν στο συγκεκριμένο μαγαζί. Για τους καπνιστές, ιδανικό μέρος είναι το Simpelt V (Istedgade 96). Mπύρα, δυνατή μουσική και ελεύθερο κάπνισμα στους χώρους του που έχουν τζαμαρία η οποία κοιτάει το δρόμο. Τέλος, Κοπεγχάγη χωρίς bodega δεν είναι Κοπεγχάγη. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε μια αυθεντική δανέζικη παμπ, δηλαδή μια bodega. Η Hviids Vinstue, για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολη στην προφορά αλλά θα σας κερδίσει εύκολα. Υπάρχει στο ίδιο σημείο πάνω από 300 χρόνια και σερβίρει νόστιμα σάντουιτς, κρασί και μπύρα.

Χαλάρωση στην προκυμαία

Το Nyhavn, το ιστορικό Νέο Λιμάνι της Κοπεγχάγης με το γραφικό κανάλι, τα πολύχρωμα σπίτια του 17ου αιώνα και μια περατζάδα γεμάτη από εστιατόρια, cafe και μπαρ, θυμίζει σκηνικό από παλιά ταινία και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση μετά από μια μέρα περιηγήσεων στην πόλη. Εδώ (στο νούμερο 20 και αργότερα στο 67) έζησε για αρκετά χρόνια ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γράφοντας μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια του. Φωτογραφίστε τα αραγμένα ξύλινα πλοία, δοκιμάστε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα εστιατόρια ή βολευτείτε στις προβλήτες με την μπύρα σας και απολαύστε την καρτποσταλική ομορφιά.

nyhavn.jpg
Το πολύχρωμο Nyhavn

Τουρ στα κανάλια

Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καραβάκια που ξεκινούν από το Nyhavn για μια βαρκάδα στα ιστορικά κανάλια που θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε μερικά από τα σημαντικότερα- παλιά και νέα- αξιοθέατα της πόλης: από το κτίριο της Βασιλικής Όπερας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Henning Larsen, και το Playhouse που στεγάζει τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις (Sankt Annæ Plads 36) μέχρι τα παλάτια Amalienborg (Slotsplads 5) και Christiansborg (Prins Jørgens Gård). Φυσικά, θα δείτε και τη διάσημη Μικρή Γοργόνα, το αξιοθέατο-έμβλημα της πόλης, έργο του γλύπτη Edward Eriksen, που καλωσορίζει τους επισκέπτες από το 1913 πάνω στον γνωστό βράχο στο λιμάνι.

Η εναλλακτική Christiania

Επισκεφτείτε την Christiania, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1971 από χίπις που κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο για να δημιουργήσουν μια εναλλακτική κοινότητα, αυτοδιοικούμενη και τελείως ανεξάρτητη. Η ελεύθερη πόλη της Christiania βρίσκεται στην περιοχή Christianshavn, κοντά στο κέντρο της πόλης, έχει περίπου 1.000 κατοίκους και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πολύ πράσινο, χειροποίητες κατοικίες, γκράφιτι, εργαστήρια, παζάρια ρούχων, cafe, χορτοφαγικά εστιατόρια και μουσικές σκηνές συνθέτουν το εναλλακτικό σκηνικό.

christiania.jpg
Η Christiania είναι επιλογή ιδανική για τους εναλλακτικούς

To στέκι των hipsters

Κατοικήθηκε διαδοχικά από την εργατική τάξη της πρωτεύουσας, από Βορειοαφρικανούς μετανάστες και από φοιτητές και έγινε γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Σήμερα, η γειτονιά Vesterbro, που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό, κατοικείται από νέους επαγγελματίες, fashion designers και καλλιτέχνες, που την έχουν μετατρέψει σε κέντρο δημιουργικότητας και διασκέδασης. Από τα ντιζαϊνάτα καταστήματα (όπου θα δεις όλες τις τάσεις της μόδας που κυριαρχούν σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία), τα deli και τα wine bar στην οδό Værnedamsvej με τον γαλλικό αέρα μέχρι τα νέα εστιατόρια και το ψαγμένο nightlife της αναπτυσσόμενης Meatpacking District, το Vesterbro προσφέρει μια μοναδική urban εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

 

beat1.jpg
Βινύλια, dvd και cd σε ένα από τα πιο φρέσκα δισκάδικα της Κοπεγχάγης. Credit: Facebook/Beatkbh

Στο Norrebro για φαγητό!

Το Nοrrebro, μία από τις πιο πολυπολιτισμικές και ζωντανές συνοικίες της πόλης, έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό γαστρονομικό παράδεισο, ενώ προσφέρει πολλές επιλογές και για νυχτερινή διασκέδαση. Εδώ θα ανακαλύψετε πού τρώνε οι καλύτεροι σεφ της πόλης τα μεταμεσονύχτια σνακ τους και θα πιείτε τον καλύτερο φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ αλλά και εξαιρετική μπύρα. Ο δρόμος Jægersborggade είναι ένας από τους ωραιότερους της πόλης, γεμάτος vintage μπουτίκ, γκαλερί, μικρά pastry shops και καλόγουστα στέκια για φαγητό και ποτό που θα σας κρατήσουν σίγουρα απασχολημένους για αρκετή ώρα. Αν αποφασίσετε να μείνετε για δείπνο στην περιοχή, θα βρείτε από εστιατόρια με Michelin αστέρια μέχρι μοδάτα μπεργκεράδικα και προσιτά μπιστρό. Αν έχει καλό καιρό μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πράσινο νεκροταφείο Assistens Kirkegaard (τόπο ταφής του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), όπου οι Δανοί κάνουν πικνίκ όταν βγαίνει ο ήλιος (Kapelvej 2).

Η Κοπεγχάγη της τέχνης και του design

Οι λάτρεις της τέχνης δε θα μπορέσουν να αντισταθούν σε μια επίσκεψη στο Statens Museum for Kunst, την Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας όπου εκτίθενται έργα των Brueghel, Rembrandt, Picasso και Vilhelm Hammershoi μεταξύ άλλων (Solvgade 48-50, ), αλλά και στο Ny Calsberg Glyptotek που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές γλυπτικής, ζωγραφικής και αρχαιοτήτων στην Ευρώπη (Plads 7). Σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη με το τρένο, το γοητευτικό Louisiana Museum of Modern Art είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο με περισσότερα από 3.000 έργα (Gammel Strandvej 13, Humlebæk). Στο Designmuseum (Bredgade 68) θα γνωρίσετε το δανέζικο design μέσα από τα έργα κλασικών σχεδιαστών (Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Henningsen κ.ά.). Must είναι και η επίσκεψη στα νέα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης: το καινούριο κτίριο της Όπερας, σχεδιασμένο από τον Henning Larsen (Ekvipagemestervej 10), αλλά και το εντυπωσιακό «Μαύρο Διαμάντι», φτιαγμένο από μαύρο γρανίτη και γυαλί, που αποτελεί προέκταση στο κτίριο της Βασιλικής Βιβλιοθήκης (Søren Kierkegaards Plads 1).

chateaumotelin.jpg
Το Chateu Motel είναι μια μόνο  από τις εκπλήξεις που κρύβει η νυχτερινή ζωή της πόλης

Gourmet City

Τα τελευταία χρόνια η Κοπεγχάγη έχει εξελιχθεί σε έναν καυτό γαστρονομικό προορισμό, με πολλούς ταλαντούχους σεφ να ξανα-ανακαλύπτουν την σκανδιναβική κουζίνα. Δεκαοχτώ αστέρια Michelin λάμπουν φέτος πάνω από τη γαστρονομική σκηνή της πόλης, η οποία προσφέρει μερικά από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά εστιατόρια στον κόσμο. Εποχιακά, βιολογικά υλικά και καινοτομία είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη «New Nordic Cuisine» που θριαμβεύει στη χώρα. Αν πάλι η μοντέρνα gourmet σκηνή της Κοπεγχάγης δεν είναι του στυλ σας και ψάχνετε κάτι πιο παραδοσιακό και οικονομικό, αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στην αγορά Copenhagen Food Street, δίπλα στην προκυμαία της πόλης, για αυθεντικές τοπικές γεύσεις αλλά και νοστιμιές του δρόμου απ' όλον τον κόσμο (Papirøen, Trangravsvej 14). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα smοrrebrοd (ανοιχτά σάντουιτς σε διάφορες εκδοχές).

cophigj.jpg
H πόλη από ψηλά

Shopping με άποψη

Μια βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης αρκεί για να καταλάβεις πως το design βρίσκεται παντού και αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ζωής. Στο κέντρο της πόλης και στη διάσημη οδό Stroget θα χαζέψετε στους ναούς του εγχώριου design. Πολύχρωμα έπιπλα, μοντέρνα κεραμικά, εξαιρετικές πορσελάνες, ασημικά και κοσμήματα θα σας βάλουν σε καταναλωτικό πειρασμό. Ο πεζόδρομος Stroget, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς πεζόδρομους στην Ευρώπη, φιλοξενεί όλες τις γνωστές αλυσίδες και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Πιο εναλλακτικές και ψαγμένες διευθύνσεις, από μικρές μπουτίκ μέχρι αντικερί, θα βρείτε στις γειτονιές Norrebrο, Osterbro και Vesterbro. Στην τελευταία, υπάρχει και το Beat (Enghave Plads 13), ένα καινούργιο δισκάδικοτο οποίο έχει γίνει ήδη must για όσους αγαπούν τη μουσική. Στους χόρους του, εκτός από νέες κυκλοφορίες σε βινύλια jazz, ηλεκτρονικής, pop, hip hop, country, μπορείτε να βρείτε και βιβλιοπωλείο με βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και ιστορία της μουσικής. Αν πάλι, ψάχνετε για πραγματικούς θησαυρούς, τότε κατευθυνθείτε στην ίδια γειτονιά, στο Μint Records (Gammel Kongevej 140 A). Μετράει λίγα χρόνια ζωής, όμως στους χώρους του συγκεντρώνει βινύλια πολλών δεκαετιών, μαζί με CD και DVD! Στον πάνω όροφο θα βρείτε μεγάλη συλλογή Jazz, Soul καθώς και νέες κυκλοφορίες. Στον κάτω όροφο, γίνεται πραγματικό πάρτι χαμηλών τιμών. Μπείτε με όρεξη να ψάξετε πολύ!

streetf1.jpg
Αυθεντικές τοπικές γεύσεις αλλά και διεθνή κουζίνα στο Copenhagen Food Street

Ταξιδέψτε τώρα

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείτε την Κοπεγχάγη! Βρείτε σήμερα ποιά από τις πτήσεις της Aegean προς το αεροδρόμιο Copenhagen - Kastrup Airport σας εξυπηρετεί και κλείστε σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σας στο aegeanair.com με κάρτα πιστωτική ή χρεωστική, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχετε τη δυνατότητα να οργανώσετε το ταξίδι σας, μιας και μπορείτε να κάνετε έως και 11 μήνες μπροστά αναζήτηση σε εισιτήρια!

Βρείτε ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείτε ταυτόχρονα να οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας και να κερδίσετε επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη

Με τη γραμμή Μ2 του μέτρο, από το σταθμό του αεροδρομίου θα φτάσετε σε 15 λεπτά στο σταθμό Norreport στο κέντρο της πόλης. Η Copenhagen Card θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αφού συνδυάζει δωρεάν μετακινήσεις και δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης (€48 για 1 μέρα, €67 για 2 μέρες & €79 για 3 μέρες). Περισσότερες πληροφορίες: www.visitcopenhagen.com

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured