Νεανική, πολυπολιτισμική, χαλαρή και ταυτόχρονα σοφιστικέ, η ολλανδική πρωτεύουσα δεν είναι τυχαία ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Γύρω από τα αμέτρητα υδάτινα κανάλια της, συνδυάζει αρμονικά γραφικότητα, ξεχωριστή αρχιτεκτονική, τέχνες, πρωτοτυπία και έντονο nightlife. Ενημερωθείτε για τα απαραίτητα και φροντίστε σήμερα κιόλας να κλείσετε τα εισιτήρια σας, με μια από τις πτήσεις που έχει καθημερινά η Aegean από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο Schiphol.

Mια πόλη γεμάτη μουσική

Μπορεί η Ολλανδία να φημίζεται για το γεγονός ότι μαζί με την Κίνα, ανακάλυψε το πρώτο CD, όμως αυτό δε σημαίνει ότι από την πρωτεύουσα της λείπουν τα προγενέστερα των CD, βινύλια. Πάνω από 20 δισκάδικα σας καλούν να ανακαλύψετε μοναδικές συλλογές! Αν αναζητάτε μεγάλη γκάμα, τότε το Concerto (Utrechtsestraat 60) είναι η καλύτερη επιλογή. Αποτελεί το μεγαλύτερο δισκάδικο και μάλιστα έχει και καφέ στους χώρους του, για να βοηθήσει τους αναποφάσιστους να πάρουν το χρόνο τους, να σκεφτούν τι θα αγοράσουν τελικά από όλα αυτά τα κομμάτια. Για τους λάτρεις της μαύρης μουσικής, ο προορισμός είναι ένας και ακούει στο όνομα Waxwell Records (Gasthuismolensteeg 6), ενώ αν προτιμάτε την ηλεκτρονική, κατευθυνθείτε προς το Redlight Records (Oudekerksplein 26), το οποίο στεγάζεται στο χώρο που κάποτε χρησιμοποιούταν από τις ιερόδουλες της περιοχής. Φιλοξενεί και ομόνυμο διαδικτυακό ραδιόφωνο!

Φεστιβάλ non-stop

Με δεδομένο ότι ο χρόνος έχει 365 ημέρες, θα λέγαμε ότι οι πιθανότητες να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ και να μην πετύχετε κάποιο φεστιβάλ είναι ελάχιστες. Υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περισσότερα από 300 το χρόνο, για κάθε γούστο. Από τα πιο διάσημα, είναι το Lowlands Festival που φέτος πραγματοποιείται μεταξύ 18 και 20 Αυγούστου. Mumford & Sons, The XX, Editors, alt-J, Iggy Pop, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, στο πρόγραμμα του. Για εσάς που αγαπάτε τη τζαζ, κλείστε εισιτήρια για το Νοrth Sea Festival (7-8-9 Ιουλίου), ενώ αν είστε λάτρης της ηλεκτρονικής μουσικής τότε το ραντεβού σας με το Άμστερνταμ πρέπει να το οργανώσετε 18-22 Οκτωβρίου, οπότε και πραγματοποιείται το Amsterdam Dance Event, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους του στον κόσμο. Απλώνεται σε 52 venues της πόλης και αποτελείται όχι μόνο από μουσικά δρώμενα αλλά και διαδραστικά εργαστήρια και συζητήσεις.

amsin.jpg
Η Aegean έχει καθημερινές πτήσεις από Αθήνα προς Άμστερνταμ

Η χαρά του φιλότεχνου

Το Άμστερνταμ έρχεται πρώτο σε αναλογία συγκέντρωσης μουσείων στον κόσμο αφού διαθέτει περισσότερα από 60! Νότια της πλατείας Dam, η Πλατεία των Μουσείων (Museumplein) φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά. Πρώτη στάση το διάσημο Rijksmuseum, ένα μουσείο-ορόσημο του Άμστερνταμ. Έπειτα από μία δεκαετία ανακαίνισης, άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό το 2013. Θα θαυμάσετε τη «Νυχτερινή Περιπολία» του Ρέμπραντ και αριστουργήματα των Βερμέερ, Χαλς καθώς κι όλων των Φλαμανδών ζωγράφων (Museumstraat 1). Συνεχίστε με επίσκεψη στο Van Gogh Museum, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου στον κόσμο (Museumplein 6). Οι λάτρεις της μοντέρνας τέχνης αξίζει να βάλουν στο πρόγραμμα και ένα πέρασμα από το Stedelijk, για να δουν έργα καλλιτεχνών όπως οι Μονέ και Ματίς (Museumplein 10). Κανονίστε το ταξίδι σας τον Νοέμβριο, αν θέλετε να δείτε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, νυχτερινές ώρες. Το πρώτο Σαββατόβραδο του μήνα, 42 μουσεία μένουν ανοικτά ως τις 2 το πρωί και προσφέρουν ατμοσφαιρικές ξεναγήσεις. Η Νύχτα των Μουσείων, είναι μαγική!

Ποδηλατάδες

Αν θέλετε να νιώσετε πραγματικά σαν ντόπιος, τότε εξερευνήστε την πόλη πάνω σε ένα ποδήλατο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το Άμστερνταμ. Οι ποδηλάτες είναι η πλειοψηφία στην πόλη, ενώ παντού υπάρχουν σηματοδοτημένοι ποδηλατόδρομοι, καθώς και ειδικοί χώροι πάρκινγκ. Νοικιάστε ένα ποδήλατο από κάποιο από τα πολλά καταστήματα του κέντρου και απολαύστε μια διαδρομή ανάμεσα σε κανάλια, ρομαντικές γεφυρούλες, σπιτάκια με τριγωνικές στέγες, πολύχρωμες αγορές και πολυσύχναστες προκυμαίες. Ιδανική αφετηρία κάθε βόλτας, η κεντρική πλατεία Dam. Φωτογραφίστε τα διάσημα αξιοθέατά της- το εντυπωσιακό Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis), τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Neuwe Kerk και το Εθνικό Μνημείο (αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου)- και κάντε μια στάση στο παράρτημα του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds.

Χαθείτε στα στενά του Jordaan

Η πρώην φτωχική συνοικία εργατικών κατοικιών έχει σήμερα μετατραπεί σε μια όμορφη γειτονιά με χαλαρή και μποέμ ατμόσφαιρα, γεμάτη εστιατόρια, μπουτίκ, ενδιαφέρουσες γκαλερί και φοιτητικά στέκια. Ό,τι καλύτερο για απογευματινό καφέ ή χαλαρό ποτό με φόντο τα ξύλινα σπιτάκια στα κανάλια. Τα στενά δρομάκια θα σας οδηγήσουν σε υπέροχους κήπους, καθώς και στην αγορά Noordermarkt, όπου θα βρείτε από vintage ρούχα (κάθε Δευτέρα) μέχρι και βιολογικά προϊόντα (τα Σάββατα). Διάσημο αξιοθέατο εδώ είναι το σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ, με το κρησφύγετο όπου έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της (Prinsengracht 267). Πολύ κοντά, αξίζει να κάνετε μια στάση στην εκκλησία Westerkerk (Prinsengracht 281) για να ανεβείτε στον ψηλότερο πύργο του Άμστερνταμ, στα 85 μέτρα, και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την περιοχή 9 Straatjes («9 δρόμοι») που είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα και ανεξάρτητα καταστήματα για ξεχωριστά ψώνια.

amsterdaminbike.jpg
Δεν μπορείτε να νιώσετε τον παλμό της πόλης, αν δεν ανέβετε σε ένα ποδήλατο

Κρουαζιέρα στα κανάλια

Δεν γίνεται να επισκεφθείτε τη «Βενετία του Βορρά» με τα 165 κανάλια και να μην τα εξερευνήσετε. Η περιήγηση στους υδάτινους δρόμους των καναλιών της πόλης θα σας δώσει μια άλλη εικόνα της πόλης, απαραίτητη για κάθε επισκέπτη της. Μπείτε σε ένα τουριστικό πλοιάριο (υπάρχουν ανοιχτού και κλειστού τύπου), ιδανικά το απόγευμα, για μια ρομαντική βόλτα στα νερά του ποταμού Άμστελ και απολαύστε τις φωτισμένες γέφυρες, τα αναπαλαιωμένα σπίτια με τις όμορφες προσόψεις και τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Οι διάφορες εταιρείες προσφέρουν από απλές περιηγήσεις μέχρι βόλτες με δείπνο στα καραβάκια, οι οποίες διαρκούν συνήθως από 1 έως 2 ώρες.

Βόλτα στο μοδάτο De Pijp

Νότια του κέντρου, θα συναντήσετε αυτή την πολυπολιτισμική γειτονιά- μία από τις πιο ενδιαφέρουσες του Άμστερνταμ- που είναι γεμάτη με γουστόζικα café, εστιατόρια και μπαρ, τα οποία θα σας κρατήσουν για πολλές ώρες απασχολημένους. Οι αμέτρητες επιλογές για φαγητό την καθιστούν ένα από τα καλύτερα μέρη  στην πόλη για να δοκιμάσετε την ολλανδική κουζίνα που παντρεύει αρμονικά ανατολίτικες και δυτικές γεύσεις. Μην πείτε όχι στο φαγητό του δρόμου- είτε πρόκειται για ολλανδικά pancakes είτε για απλές πατάτες τηγανητές με μαγιονέζα. Εδώ θα βρείτε και τη μεγαλύτερη αγορά του Άμστερνταμ, την Albert Cuypmarkt, όπου ψωνίζουν περισσότερο ντόπιοι παρά τουρίστες, καθώς και καλόγουστα art shops όπου θα ξετρυπώσετε μοναδικά κομμάτια σε καλές τιμές. Οι λάτρεις της μπύρας δεν θα παραλείψουν να επισκεφθούν το Heineken Experience, όπου στεγαζόταν ως το 1988 η ζυθοποιεία και που πλέον αποτελεί μουσείο και κέντρο ενημέρωσης αφιερωμένο στην αγαπημένη pilsner της Ολλανδίας (Stadhouderskade 78).

 

lowlandin.jpg
Από τα πιο διάσημα μουσικά φεστιβάλ, είναι το Lowlands Festival /Credits: Facebook/LowlandsFest

Άμστερνταμ by night

Η νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ έχει κάτι για όλα τα γούστα. Έντονο nightlife και πολλά πάρτι θα βρείτε γύρω από τις πλατείες Rembrandtplein και Leidseplein. Από τις πιο ενδιαφέρουσες εξόδους σας θα είναι αυτή στο Canvas (Wibautstraat 150), που για να το επισκεφτείτε πρέπει να ανέβετε 7 ορόφους αλλά αξίζει τον κόπο! Πρόκειται για ένα κοκτέιλ μπαρ, club και art-gallery, που έχει πανοραμική θέα όλης της πόλης. Hip-hop, reggae και dancehall είναι τα είδη που πιθανότατα θα ακούσετε εδώ. Για πιο underground καταστάσεις, house και techno, κατευθυνθείτε στο Shelter (Overhoeksplein 3), το οποίο είναι υπόγειο, αρκετά σκοτεινό και ιδανικό για ατέλειωτο χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Aν θέλετε κάτι πιο ήσυχο, κινηθείτε στην περιοχή Jordaan. Όσοι αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία θα επιλέξουν ένα από τα brown cafés, δηλαδή τις αυθεντικές ολλανδικές παμπ, όπως η Arendsnest (Herengracht 90) η οποία σερβίρει πάνω από 100 Ολλανδικές μπύρες. Στον κάτω όροφο, υπάρχει και tasting room, στο οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την παραγωγή και την ιστορία της μπύρας και φυσικά - αν είστε τυχεροί και βρείτε κάποιο γκρουπ, να δοκιμάσετε διάφορα labels.

 

jordaanin.jpg
Τα στενά του Jordaan είναι γεμάτα φοιτητικά στέκια

Χαλαρώστε με τους ντόπιους στα πάρκα

Η αγαπημένη απόδραση των ντόπιων γίνεται στο Vondelpark, το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο πάρκο της πόλης. Το σκηνικό περιλαμβάνει κήπους, λιμνούλες, γεφυράκια, φιδογυριστά μονοπάτια, γλυπτά (όπως το «Ψάρι» του Πικάσο), ένα υπαίθριο θέατρο και αρκετά εστιατόρια και cafes. Αν βρεθείτε εδώ την άνοιξη ή το καλοκαίρι, προμηθευτείτε από τα γύρω μαγαζιά τα απαραίτητα για ένα πικνίκ. Άλλα αγαπημένα πάρκα είναι το Sarphatipark και το Westerpark, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που πλέον αποτελεί χώρο πολιτισμού. Μια όαση, με 8.000 διαφορετικά είδη λουλουδιών και δέντρων, είναι και ο Βοτανικός Κήπος (Hortus Botanicus)- ένας από τους παλαιότερους του κόσμου- στη συνοικία Plantage.

Ψώνια στις υπαίθριες αγορές

Ακολουθήστε τους ντόπιους στις υπαίθριες αγορές, όπως τη Noordermarkt στην περιοχή Jordaan ή τη μεγαλύτερη αγορά της πόλης, την Albert Cuypmarkt στο De Pijp. Από εκεί θα προμηθευτείτε τα διάσημα ολλανδικά τυριά αλλά και οτιδήποτε άλλο βάζει ο νους σας- από ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα μέχρι περίτεχνα βάζα και vintage κεντήματα. Αν πεινάσετε, τσιμπήστε τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, ρέγγες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά και stroopwafels, ένα ολλανδικό γλύκισμα που μοιάζει με μπισκότο βάφλας γεμιστό με καραμέλα. Ιδανικός προορισμός για όσους ψάχνουν second hand ρούχα και αντίκες σε τιμή ευκαιρίας είναι η Waterlooplein. Ειδική μνεία αξίζει η Bloemenmarkt, η πλωτή αγορά λουλουδιών όπου θα βρείτε πολύχρωμα και μυρωδάτα μπουκέτα λουλουδιών, καθώς και μια τεράστια ποικιλία σε βολβούς και σπόρους που θα φέρουν την Ολλανδία στο μπαλκόνι σας.

redlight.jpg
Η πόλη έχει πάνω από 20 δισκάδικα. Το Redlight Records είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τους ηλεκτρονικούς ήχους

Ταξίδεψε τώρα!

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείς το Άμστερνταμ με την Aegean! Οι καθημερινές πτήσεις δε σε περιορίζουν! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχετε τη δυνατότητα να οργανώσετε το ταξίδι σας, μιας και μπορείτε να κάνετε αναζήτηση έως και 11 μήνες μπροστά σε εισιτήρια!

Βρείτε ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το λεωφορείο  197 (γραμμή εξπρές), που αναχωρεί κάθε 15 λεπτά από τη στάση B9, θα σας μεταφέρει στο κέντρο μέσα σε 30 λεπτά, ενώ το γρήγορο τρένο Intercity Direct συνδέει το Schiphol με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, μπορείτε να προμηθευτείτε την I Amsterdam City Card, που εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις και ελεύθερη είσοδο και εκπτώσεις σε μουσεία και αξιοθέατα. Έχει διάρκεια 24, 48 και 72 ωρών και κοστίζει €55, €65 και €71 αντίστοιχα (Περισσότερες πληροφορίες: www.iamsterdam.com).


 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured