Το Βελιγράδι δεν πλασάρεται τυχαία ως το Βερολίνο των Βαλκανίων από τα διεθνή μέσα: Απόλυτα γοητευτικό μέσα στις αντιθέσεις του, γεμάτο πάρκα, με έντονη νυχτερινή ζωή και πολιτιστική κίνηση, όπως το διάσημο φεστιβάλ Exit, το καθιστούν ένα σημαντικό νεανικό προορισμό. Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξετε προς τα εκεί, με μια από τις 6 πτήσεις που έχει εβδομαδιαίως η Aegean;

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο!

Όταν οι ντόπιοι λένε «ραντεβού στο άλογο» εννοούν το άγαλμα του Mihailo Obrenovic που κυριαρχεί έφιππος στην Πλατεία Δημοκρατίας (Trg Republike) μπροστά από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου. Το σημείο αυτό είναι η καρδιά του ιστορικού κέντρου και αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για τις βόλτες σας στην πόλη. Στο Βελιγράδι είναι δύσκολο να χάσετε τον προσανατολισμό σας. Είναι χτισμένο στις όχθες του Σάβα, λίγο πριν από την ένωσή του με τον Δούναβη. Το ποτάμι είναι ουσιαστικά το φυσικό σύνορο ανάμεσα στο παλιό και το νέο Βελιγράδι. Η Παλιά Πόλη είναι από τις παλιότερες της Ευρώπης, χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ.

Η Knez Mihailova είναι ο αγαπημένος πεζόδρομος ντόπιων και επισκεπτών για βόλτα όλες τις ώρες της ημέρας. Τα εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα στεγάζουν όλες τις γνωστές εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, πολλές γκαλερί αλλά και πανέμορφα μέρη για καφέ, φαγητό και ποτό. Αξίζει να αφιερώσετε μια μέρα για βόλτα στο Οχυρό του Βελιγραδίου (Κalemegdan), το οποίο περιλαμβάνει και ένα τεράστιο πάρκο και βρίσκεται ανάμεσα από τους 2 ποταμούς της πόλης, το Δούναβη και το Σάβα. Από την κομβική του τοποθεσία πέρασαν Κέλτες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άβαροι, Ούνοι, Σλάβοι, Ούγγροι,Τούρκοι και Αυστριακοί, ενώ σήμερα είναι ο δημοφιλέστερος τόπος αναψυχής της πόλης και ιδανικό μέρος για πικνίκ και βόλτα! Στην απέναντι πλευρά του Δούναβη περνούν συνήθως οι ντόπιοι για να φάνε στα πλωτά εστιατόρια και να διασκεδάσουν στα cafes και τα clubs, ενώ σχεδόν όλο το χρόνο γίνονται κρουαζιέρες στο ποτάμι.

 

beligradi1.jpg
Η Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου με 6 πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα



Η Kneza Milos είναι η λεωφόρος που διανοίχτηκε το 1830 για να ενώσει την καινούργια κατοικία του πρίγκιπα Milos με το κέντρο της πόλης. Τα υπέροχα μπαρόκ παλάτια στις άκρες της στεγάζουν πλέον υπουργεία και πρεσβείες και ανάμεσά τους το κατεστραμμένο υπουργείο Άμυνας να θυμίζει για πάντα τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 – ένα θέαμα που εντυπωσιάζει. Η πλατιά λεωφόρος Κralja Aleksandra, ή και σκέτη Boulevard για τους ντόπιους, ξεκινά από την πολύ κεντρική πλατεία Terazije. Περπατήστε το πιο όμορφο αρχικό της κομμάτι με τα επιβλητικά κτίρια του Δημαρχείου και της Βουλής και τα εμπορικά καταστήματα. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα αποτελεί ίσως την πιο τρανή απόδειξη του ισχυρού θρησκευτικού πνεύματος που χαρακτηρίζει τους Σέρβους, αφού η ανοικοδόμησή του έγινε στα  πρότυπα της Αγια-Σοφιάς.

Ανερχόμενη coffee & bar culture

Πολύ κοντινή στην αθηναϊκή διασκέδαση, η πόλη είναι γεμάτη υπέροχα all-day spots. Αναζητήστε το βιομηχανικού ύφους Love Café (Kralja Aleksandra 98) και το καταπληκτικό Leila με έναν τοίχο γεμάτο από βινύλια προς πώληση και πικάπ με ακουστικά για ακρόαση (Kralja Petra 41). Το Kvaka 22 (Ruzveltova 39) είναι ένας εναλλακτικός χώρος τέχνης και πολιτισμού που δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα ανήσυχων καλλιτεχνών σε ένα εγκαταλελειμμένο διώροφο κτίριο. Θα συναντήσετε νέους καλλιτέχνες να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Συχνά οργανώνουν κινηματογραφικές προβολές και live με ελεύθερη είσοδο! Από τις hot πιάτσες για ποτό είναι τα μπαράκια που απλώνονται κατά μήκος της κεντρικότατης Strahinjica Bana. Επισκεφθείτε το πανέμορφο Pastis, ένα vintage μπιστρό με ωραίες μουσικές και χαλαρή ατμόσφαιρα παρά την κοσμοσυρροή. Για ακόμη πιο νεανική ατμόσφαιρα επισκεφθείτε την πρώην υποβαθμισμένη γειτονιά του Savamala, στους πρόποδες του Kalemegdan πάνω στον Σάβα. Στα εξαιρετικά δημοφιλή στέκια ανήκουν το εκκεντρικής αισθητικής Jazz Kafinica - Bajloni (Cetinjska 15), το λευκό και μίνιμαλ Iguana και το πολύχρωμο Cantina de Frida, αμφότερα bar restaurants με πολύ συχνά live, στο 2-4 της Karadordeva με θέα στην υπέροχα φωτισμένη γέφυρα Brankov. Για τις πιο προχωρημένες ώρες της βραδιάς, τα μπαρ Ludost και Mladost βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, στη Karadordeva 44, ενώ το Bank ξεχωρίζει όχι μόνο για την «ψαγμένη» μοντέρνα αρχιτεκτονική του αλλά και επειδή είναι το πρώτο και μοναδικό urban/hip-hop club στο Βελιγράδι.

Οικείες γεύσεις

Η σερβική κουζίνα έχει πολλές επιρροές από την ελληνική και την τουρκική. Στο Βελιγράδι θα ανακαλύψετε ότι συνώνυμο της διασκέδασης για τους Σέρβους είναι οι «καφάνες», ταβέρνες με ντόπιες σπεσιαλιτέ. Η μποέμ συνοικία Skadarska των ποιητών και των καλλιτεχνών προσφέρεται για να δοκιμάσετε τη σέρβικη κουζίνα. Μία από τις καλύτερες είναι η μοντέρνας αισθητικής Zaplet (Kajmakcalanska 2). Δοκιμάστε βεσάλικα (μοσχαρίσιο ρολό), γκιμπάνικα (τυρόπιτα), μουσκάλιτσα (καυτερό χοιρινό με πάπρικα και πιπεριές), και καλή ντόπια ρακή. Κανείς δεν φεύγει από την πόλη αν δεν δοκιμάσει μπουρέκ γεμισμένα με τυρί, κρέας, σπανάκι ή κρέμα. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε στην καφάνα που θα επιλέξετε για φαγητό, αλλά και στις περίφημες πέκαρα (φούρνοι).

beligradi3.jpg
Το Βελιγράδι φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή και την πολυποίκιλη διασκέδαση που προσφέρει

Πάμε φεστιβάλ;

Στο κουκλίστικο Novi Sad κάθε καλοκαίρι δίνουν ραντεβού δεκάδες χιλιάδες μουσικόφιλοι για το Exit Festival, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Φέτος θα διεξαχθεί 5-9 Ιουλίου, με ένα εντυπωσιακό line-up: Killers, Roisin Murphy, Liam Gallagher, Rag’n’Bone Man, Jake Bugg κ.α. Το BEMUS είναι το παλαιότερο μουσικό φεστιβάλ στο Βελιγράδι (Οκτώβριος-Νοέμβριος), μια τεράστια και διεθνής γιορτή της κλασικής μουσικής. Μεγάλος χαμός το καλοκαίρι γίνεται επίσης στο Φεστιβάλ Κρουστών ή αλλιώς Guca Festival που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Εάν επιλέξετε να επισκεφθείτε το Βελιγράδι την Άνοιξη, γνωρίζετε πως το Belgrade Dance Festival ανήκει στα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Ευρώπης, ενώ το Belgrade International Film Festival αναδεικνύεται χρόνο με το χρόνο ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ

Μετακίνηση στην πόλη

Το κέντρο της πόλης είναι μικρό, συνεπώς θα πάτε σχεδόν παντού με τα πόδια. Θα χρειαστείτε συγκοινωνία για κάποια πιο μακρινά αξιοθέατα, όπως ο ναός και τα μουσεία. Στην πόλη κυκλοφορούν λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ. Εισιτήρια θα βρείτε στα κιόσκια- που μοιάζουν κάπως με τα δικά μας περίπτερα. Μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα, η οποία στοιχίζει 40din και η κάθε διαδρομή 73DIN (0.60 λεπτά του ευρώ), που μπορείτε να «φορτίζετε» ανάλογα με τις διαδρομές σας. Μπαίνοντας σε ένα μέσο, περνάτε την κάρτα από το σημείο ανάγνωσης και αυτόματα αφαιρείται το ανάλογο ποσό. Με την ίδια κάρτα μπορείτε να ξαναφορτίσετε για όσες διαδρομές θέλετε. Επίσης, τα ταξί είναι αρκετά οικονομικά (η σημαία ξεκινά από 1,12 ευρώ) και απαραίτητα για περιπτώσεις που τα άλλα μέσα είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο!

beligradi4.jpg
Tο Exit Festival διεξάγεται κάθε καλοκαίρι και είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης!

Ταξίδεψε τώρα!

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείς το Βελιγράδι με την Aegean! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το αεροδρόμιο Nicola Tesla βρίσκεται 18 χλμ έξω από την πόλη. Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο που κοστίζει περίπου 3,20 ευρώ (300DIN) ή καλύτερα ταξί, ειδικά αν έχετε αρκετές αποσκευές, που θα σας πάει κατευθείαν στο ξενοδοχείο σας, με στάνταρ κόστος 15 ευρώ. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, αποφύγετε τα τυχαία ταξί και επιλέξτε το Taxi Info, όπου θα πείτε που ακριβώς πηγαίνετε και θα σας κατευθύνουν λέγοντάς σας και το ποσό πληρωμής που θα δώσετε στον οδηγό. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured