Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορoύν για πρώτη φορά στην Ελλάδα βιβλία τσέπης με την αυθεντική έννοια του όρου: Βιβλία δηλαδή γνωστών συγγραφέων που έκαναν ήδη μια πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με την κανονική τους έκδοση και αρκετό χρόνο μετά την έκδοση αυτή επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, με πολύ χαμηλή τιμή. Παράλληλα με τη σειρά αυτή κυκλοφορούν, σε μικρό σχήμα και με πολύ χαμηλή τιμή επίσης, κλασικά έργα της ξένης λογοτεχνίας σε νέες μεταφράσεις. Πιο συγκεκριμένα, η νέα σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, που φιλοδοξεί να ανανεώσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον των Ελλήνων, ονομάζεται 4,5,6, γιατί τα βιβλία αυτά στοιχίζουν από 4 έως 6 ευρώ, ανάλογα με τον όγκο των σελίδων του καθενός, όπως δηλώνεται και από το σήμα κατατεθέν στα εξώφυλλα των βιβλίων. Η χαμηλή τους τιμή δεν σημαίνει όμως ότι υστερούν σε εκδοτική επιμέλεια και σε αισθητική σε σχέση με τις κανονικές εκδόσεις. Κυκλοφορούν σε άρτιες μεταφράσεις με εντυπωσιακά μοντέρνα εξώφυλλα.

Στη σειρά των επανεκδόσεων, που έχει τίτλο Κλέφτες κι Αστυνόμοι και περιλαμβάνει σπουδαία αστυνομικά βιβλία, κυκλοφορούν:

1. Το γεράκι της Μάλτας του Ντάσιελ Χάμετ
2. Αυτή η γλυκιά αρρώστια της Πατρίτσια Χάισμιθ
3. Οι αναστημένοι του Ίαν Ράνκιν
4. Οι βατσιμάνηδες της Μασσαλίας του Ζαν-Κλωντ Ιζζό

Στη σειρά με τα έργα ξένων κλασικών συγγραφέων που έχει τίτλο Ξένοι κλασικοί κυκλοφορούν:

1. Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι του Ντ. Χ. Λόρενς
2. Νανά του Εμίλ Ζολά
3. Η γεροντοκόρη του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ
4. Το άλικο γράμμα του Ναθάνιελ Χόθορν

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

1. Η λογοτεχνία στο τσεπάκι μας
Εδραιωμένη στη Δύση εδώ και έναν αιώνα, η παράλληλη αγορά βιβλίων τσέπης κάνει στην Ελλάδα τα πρώτα της βήματα
Βιβλία σε μέγεθος τσέπης κυκλοφορούν άφθονα στην Ελλάδα – από φιλοσοφικά δοκίμια και θρίλερ μέχρι παραμύθια. Βιβλία τσέπης, όμως, «με την αυθεντική έννοια του όρου» [...] δεν υπάρχουν ακόμα. [...] έργα γνωστών συγγραφέων που έχουν ήδη διαγράψει έναν κύκλο ζωής στα βιβλιοπωλεία και τα οποία, δύο χρόνια περίπου μετά την κανονική τους έκδοση, επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα παντού, έναντι πολύ χαμηλότερου αντιτίμου. Πράγματι, τέτοια παράλληλη βιβλιοαγορά στη χώρα μας δεν υφίσταται. Να όμως που αποφάσισε κάποιος να πάρει το ρίσκο, εισάγοντας μια εκδοτική τακτική εδραιωμένη στη Δύση εδώ και δεκαετίες. [...]
Οι πρώτοι τίτλοι που θα διοχετευτούν «σ’ οποιοδήποτε σημείο πωλούνται βιβλία» -άρα και σε περίπτερα, σουπερμάρκετ, πρακτορεία τύπου- ανήκουν στη σειρά «Κλέφτες κι Αστυνόμοι», φέρουν ξένες υπογραφές και είναι: το κλασικό νουάρ του Ντάσιελ Χάμετ «Το γεράκι της Μάλτας», το πλημμυρισμένο από ανεξέλεγκτα συναισθήματα «Αυτή η γλυκιά αρρώστια» της Πατρίτσια Χάισμιθ, οι «Αναστημένοι» του δημοφιλούς Σκοτσέζου Ίαν Ράνκιν και οι «Βατσιμάνηδες της Μασσαλίας» του ευαίσθητου όσο και ρεαλιστή Γάλλου Ζαν-Κλωντ Ιζζό.

Το εγχείρημα, ωστόσο, συνοδεύεται κι από μια επιπλέον σειρά όπου συστεγάζονται σπουδαία και ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας [...]. Ο λόγος για τη σειρά «Ξένοι κλασικοί», η παρθενική φουρνιά της οποίας περιλαμβάνει τη «Νανά» του Ζολά, τη «Γεροντοκόρη» του Μπαλζάκ, τον «Εραστή της λαίδης Τσάτερλι» του Ντ. Χ. Λόρενς, και το «Άλικο γράμμα» του Ν. Χόθορν. Όσο για τους αριθμούς 4, 5 ή 6 που κοσμούν όλα τα εξώφυλλα ως σήμα κατατεθέν, σε ευρώ αντιστοιχούν, με τον όγκο του κάθε βιβλίου να καθορίζει και την τιμή του.
Σταυρούλα Παπασπύρου, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Επτά), 30/10/2005

2. Στη λογοτεχνία το μέγεθος δεν μετράει. Αυτό θα αποδείξει και η πανέξυπνη σειρά με τα αριστουργήματα τσέπης των εκδόσεων Μεταίχμιο που φιλοδοξούν, παρά το ρίσκο που κρύβει η μικρή ελληνική αγορά, να κάνουν μόδα και στη χώρα μας αυτό που στο εξωτερικό είναι κοινός τόπος εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για βιβλία αυθεντικά, εύχρηστα, καλαίσθητα, αλλά με πολύ μικρό αντίτιμο. Εμπλουτίστε τη βιβλιοθήκη σας με τους πολυδιαβασμένους, πολυβραβευμένους Χάμετ, Χάισμιθ, Ράνκιν και Ιζζό για αρχή, αλλά και ξένους κλασικούς. Και έπεται καταιγίδα. Θα βρίσκονται παντού, σε βιβλιοπωλεία, περίπτερα, σούπερ μάρκετ και στην τσέπη μας. Για διάβασμα παντού και σε όλες τις ώρες.
Αγγελική Μπιρμπίλη, ATHENS VOICE, 3/11/2005

3. Ζητήστε τα παντού
[...] δύο καινούργιες σειρές βιβλίων «τσέπης», με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Με μικρό σχήμα – υψηλή ποιότητα – μεγάλο τιράζ – χαμηλή τιμή – τακτική κυκλοφορία νέων τίτλων – πολλαπλάσια σημεία πώλησης. Δεν πρόκειται για μια εκδοχή των Bell, των Plaza ή των Best in pocket, αλλά για μια διαφορετική συνταγή με λογοτεχνικά κείμενα απαιτήσεων και ευρύτερης θεματικής γκάμας, σε «ψαγμένες» μεταφράσεις και με ποπ, νεανικά, εξώφυλλα [...] που θυμίζουν τα αγγλικά Penguin ή τα γαλλικά Folio, τα 10Χ18 κ.ο.κ. καθώς έχουν κάνει μια πρώτη, πετυχημένη, εμπορική καριέρα σε καλύτερο χαρτί με πιο σοφιστικέ σελιδοποίηση. Είναι οι «Κλέφτες κι Αστυνόμοι» και οι «Ξένοι κλασικοί», με 8 τίτλους σε πρώτη φάση, ευρέως αναγνωρίσιμους, που φέρουν τις εκλεκτές υπογραφές των Ντάσιελ Χάμετ, Πατρίτσια Χάισμιθ, Ίαν Ράνκιν, Ζαν-Κλωντ Ιζζό και Ντ. Χ. Λόρενς, Εμίλ Ζολά, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Ναθάνιελ Χόθορν, αντίστοιχα. Ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων τους (από 300 ως 600) θα κοστίζουν 4, 5 ή 6 ευρώ [...]
Μικέλα Χαρτουλάρη, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο), 5-6/11/2005

4. Σε μέγεθος τσέπης
Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», σε μια αξιέπαινη προσπάθεια να κάνουν το βιβλίο πιο προσιτό στο αναγνωστικό κοινό, με γνώμονα, ωστόσο, πάντα την ποιότητα, κυκλοφόρησαν τη νέα σειρά 4,5,6, που θα πει βιβλία τσέπης γνωστών συγγραφέων με επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά αλλά και ξένων κλασικών, σε νέες μεταφράσεις, σε τιμές που κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ, αναλόγως του όγκου των σελίδων.

Σκοτεινές υποθέσεις
[...] συναρπαστικές αστυνομικές ιστορίες σε μέγεθος τσέπης κυκλοφόρησαν από τη νέα σειρά 4-5-6 των εκδόσεων «Μεταίχμιο», δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικά λογοτεχνικά έργα σε χαμηλές τιμές.
Κρίστυ Κουνινιώτη, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, 26/11/2005

5. Αστυνομικές ιστορίες και κλασικά έργα σε βιβλία τσέπης
Όσοι προβληματίζονται με τις τιμές των βιβλίων μάλλον θα ενθουσιαστούν με τη νέα σειρά των βιβλίων τσέπης. Με μοντέρνα αισθητική, κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό. Η ιδέα ανήκει στις εκδόσεις Μεταίχμιο, που επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα και πολύ προσιτή τιμή βιβλία γνωστών συγγραφέων και κλασικά έργα. Η σειρά ονομάζεται «4, 5, 6» (γιατί τα βιβλία στοιχίζουν από 4 μέχρι 6 €) ανάλογα με τον όγκο των σελίδων τους.
Ντίνα Πετροπούλου, EXODOS, 1/12/2005

6. Βιβλία τσέπης
Δολοφονίες τσέπης
Η σειρά «Κλέφτες κι Αστυνόμοι». Με αυτό τον γενικό τίτλο οι Εκδόσεις Μεταίχμιο ξεκίνησαν μια αστυνομική σειρά βιβλίων τσέπης που έχουν το πλεονέκτημα να είναι εύχρηστα (χωράνε άνετα στην τσέπη των μπουφάν σας) και σε προσιτή τιμή. Αυτή την περίοδο, που το αστυνομικό μυθιστόρημα προσπαθεί να επιβληθεί στον Έλληνα αναγνώστη ως αξιόλογο είδος, η σειρά είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.
Πέτρος Μάρκαρης, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο), 10/12/2005

7. Σειρά βιβλίων τσέπης εγκαινιάζει ο εκδοτικός οίκος «Μεταίχμιο», η οποία φέρει τίτλο «Ξένοι κλασικοί» και περιλαμβάνει κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε νέες μεταφράσεις. Εκτός από το μικροσκοπικό εύχρηστο σχήμα των βιβλίων, στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται και η εξαιρετικά προσιτή τιμή τους: τα βιβλία στοιχίζουν 4-6 €, ανάλογα με τον όγκο των σελίδων τους.

Ρεγγίνα Π., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Βιβλιοθήκη), 9/12/2005
8. Ένα βιβλίο δυο πακέτα τσιγάρα...
Από τις καλύτερες κινήσεις των τελευταίων ετών αυτή του εκδοτικού οίκου «Μεταίχμιο» να κυκλοφορήσει οκτώ εξαιρετικά βιβλία με έργα σημαντικών κλασικών συγγραφέων σε μικρό σχήμα και κυρίως με ελάχιστα χρήματα...
Με τέσσερα ή πέντε ή έξι ευρώ, όσο δηλαδή ένα ή δυο πακέτα τσιγάρα, ο σημερινός αναγνώστης, που βιώνει την αφόρητη οικονομική κρίση των ημερών μας, μπορεί να αγοράσει αξιαγάπητα βιβλία για τα οποία μπορεί μεν να έχει ακούσει, οι υψηλές τιμές που έχουν τα βιβλία όμως σήμερα τον απέτρεπαν... Γιατί και οι αναγνώστες είναι κοινοί θνητοί και οι ανάγκες της επιβίωσης προηγούνται...
Το απρόοπτο όμως δώρο του εκδοτικού οίκου «Μεταίχμιο» έχει ιδιαίτερη αξία γιατί με δεκαοκτώ ευρώ κάποιος αγοράζει συνολικά τέσσερα βιβλία κι αν δεν έχει τόσα μπορεί να επιλέξει κι ένα μόνον βιβλίο των τεσσάρων, των πέντε ή των έξι ευρώ...Και πρέπει να αγοράσει γιατί μπορεί σήμερα να διαβάσει οικονομικά τη «Νανά» του Ζολά που έγραψε τη δική της ιστορία στα χρόνια της νεότητάς μας ή ακόμη «Τον εραστή της λαίδης Τσάτερλι» που συναρμόστηκε καλύτερα μ’ αυτά... Γιατί αν ο Ζολά, δια των βίαιων εικόνων του νατουραλισμού του, επιχειρούσε να χειραγωγήσει τον εφηβικό μας αισθησιασμό, ωθώντας μας προς τα χρηστά ήθη, ο Λόρενς πολύ καλύτερα μας διαπαιδαγωγούσε διδάσκοντάς μας με «Τον εραστή του» πώς γόνιμα να τον διαχειριστούμε...
Από τα οκτώ κατωτέρω βιβλία επιλέξτε όμως κατά τις ανάγκες σας... Γιατί από ονόματα όσοι τα υπογράφουν είναι ένας κι ένας: Χάισμιθ, Μπαλζάκ, Χόθορν, Ιζζό, Ράνκιν, Λόρενς, Χάμετ, Ζολά σε μεταφράσεις μάλιστα όχι τυχαίες... Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, 18/1/2006

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured