Synch: Ένα μεγάλο ηλεκτρονικό φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα

Στο άκουσμα, πέρσι, της διοργάνωσης ενός μεγάλου ηλεκτρονικού φεστιβάλ στη χώρα μας, του Synch festival στην πόλη του Λαυρίου, νιώσαμε σαν εξωγήινοι. Όταν δε μάθαμε την εταιρία που θα αναλάμβανε τη διοργάνωσή του, τη διαφημιστική εταιρία Stefi δηλαδή, ήταν ευνόητο να είμαστε και συγκρατημένοι (λόγω έλλειψης σημαντικής εμπειρίας), αλλά και παράλληλα να έχουμε και αυξημένες προσδοκίες λόγω του επαγγελματισμού με τον οποίο μια τέτοια εταιρία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Το τελικό αποτέλεσμα -οργανωτικά τουλάχιστον- ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Ένα φεστιβάλ που μας θύμισε αντίστοιχες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε ένα απίστευτο χώρο, με παράλληλα events, installations κτλ.



Η περσινή χρονιά ήταν η αρχή, η έναρξη, η "δοκιμαστική περίοδος" ενός φεστιβάλ που επιθυμεί κάθε χρόνο να μεγαλώνει και να αφορά περισσότερο κόσμο. Είναι αλήθεια ότι πέρσι η έλλειψη των μεγάλων ονομάτων δεν επέτρεψε σε πολλούς να μεταβούν ως το Λαύριο και να χαρούν αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα. Η προώθησή του άργησε -επίσης- αισθητά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η προσέλευση που θα δημιουργούσε ακόμα καλύτερη ατμόσφαιρα. Φέτος, όμως, τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Το φεστιβάλ είναι ήδη ενός έτους, οι άνθρωποί του εξακολουθούν να το οργανώνουν στις ίδιες -στέρεες- βάσεις, αλλά παράλληλα οι λόγοι που θα μας κάνουν να βρεθούμε εκεί τις τρεις μέρες (1, 2, 3 Ιουλίου) είναι πολύ πολύ περισσότεροι. 60 μουσικοί και Djs, 4 μουσικές σκηνές, 5 οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, 200 πειραματικές μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο, 1 ατμοσφαιρικός βιομηχανικός χώρος και ...ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ.

Synchronization

Όπως αναφέρει και το δελτίο Τύπου, "για 3 ημέρες το 2ο Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής και Ψηφιακών Τεχνών Synch (<synchronization=συγχρονισμός) σε προσκαλεί να βιώσεις ασυνήθιστες ηχητικές περιπέτειες, να αφουγκραστείς καινούργιους ήχους, να παίξεις με νέα ψηφιακά μέσα, να πειραματιστείς με κινούμενες εικόνες και να… ηλεκτριστείς στον πιο όμορφο και ατμοσφαιρικό χώρο της Αττικής".



Οι φετινές εκδηλώσεις του Synch Festival περιστρέφονται γύρω από την έννοια του συγχρονισμού, όπως φανερώνει και το όνομά του. Στη δεύτερη διοργάνωσή του, το Synch συγχρονίζεται με τις νέες τάσεις και τα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και διευρύνεται φιλοξενώντας αντιπροσωπευτικά δείγματα των ψηφιακών τεχνών και του πειραματικού κινηματογράφου. Η καρδιά του Synch θα χτυπήσει και φέτος στον ιστορικό βιομηχανικό χώρο όπου λειτούργησε η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Εκεί, από 1 έως 3 Ιουλίου, θα ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα διάσημα αλλά και ανερχόμενα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, πολλά από τα οποία θα επισκεφτούν για πρώτη φορά τη χώρα μας.

Η μουσική

Open Theater, Archive, Machine Room και Tent είναι τα ονόματα των τεσσάτων μουσικών σκηνών του 2ου Synch Festival. Στις σκηνές αυτές θα παρελάσουν όλα τα είδη: Από electro, dance, house, techno, ambient και electronica μέχρι experimental, post rock, noise, electro latin και hip hop. Και το τελευταίο δεν είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα, καθώς ένα από τα μεγάλα ονόματα φέτος είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών στο είδος του, οι De La Soul, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα greatest hits show με τις επιτυχίες που σημάδεψαν την πολύχρονη καριέρα τους. Από τα άλμπουμ “3 Feet High And Rising” (1989), “De La Soul Is Dead” (1991), “Buhloone Mindstate's” (1993), που τους εκτόξευσαν στην κορυφή μέχρι το πρόσφατο “The Grind Date” (2004).

Εκπροσώπηση όμως θα έχει και η αγαπημένη Warp Records, με τους Βρετανούς πρωτοπόροι Plaid και τον συμπατριώτη τους Jamie Lidell: ένας μοναδικός performer με εκκεντρική σκηνική παρουσία κι έναν ήχο που αναμειγνύει τη σύγχρονη electronica με soul στοιχεία.

Τι άλλο θα δούμε/ακούσουμε; Pan sonic, οι οποίοι μάλιστα θα παρουσιάσουν τη νέα τους δισκογραφική, Jori Hulkkonen, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σκανδιναβικής ηλεκτρονικής μουσικής, ο οποίος κυκλοφορεί τα άλμπουμ του μέσω της F-Communication, της εταιρείας του Laurent Garnier, Liars (ουδέν σχόλιο!), Hiroshi Watanabe, ο οποίος ακούγεται πλέον σαν τρελός στην χώρα μας, το βρετανικό δίδυμο των Swayzak που ανήκει στην ελίτ της Ευρωπαϊκής tech-house σκηνής, τo Nεουορκέζο παραγωγός του d.j. Hell, Abe Duque, ευρέως γνωστό από τα remixes του σε κομμάτια των Moby και Chemical Brothers, το τελευταίο άλμπουμ του οποίου “So Underground It Hurts” χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο, μέχρι στιγμής, για το 2005 από το “DJ Magazine”, τoν John Tejada και τον αγαπημένο Καναδό Akufen, φανατικό των sampler και λάτρη του ηχητικού κολάζ (το 2002 είχαμε ξετρελαθεί με το το άλμπουμ του “My Way”, αν θυμάστε).

Επίσης, στο πολιτιστικό πάρκο Λαυρίο θα βρεθεί ο τεχνίτης του techno Funk D’ Void ή Lars Sandberg, ο Σκοτσέζος Alex Smoke, το νέο αστέρι της Soma Records που άφησε άφωνη τη dance σκηνή με το πρόσφατο ντεμπούτο του, «Incommunicado» (2005), όπου σπάει τα σύνορα μεταξύ του minimal techno και της dub electronica, οι 2020 Soundsystem, το φιλόδοξο όχημα που δημιούργησε ο ανήσυχος ταλαντούχος Βρετανός d.j., παραγωγός και remixer Ralph Lawson, τo techno δίδυμο των The Youngsters από το Μοντπελιέ, ο Marco Passarani από τη Ρώμη, η νέα δύναμη στον χώρο της tech-house σκηνής και οι Mambotur από την Χιλή με electro-latin ήχο που ξεσηκώνει τους πάντες. O τραγουδιστής των Mambotur, Argenis Brito, δεν είναι άλλος από τον ερμηνευτή των κομματιών του Senor Coconut. Και, τέλος, αφού γύρισε τον κόσμο μαζί με τους Sonic Youth, το τρίο των Wolf Eyes από το Ντιτρόιτ, θα “προσγειωθεί” στο Λαύριο για ένα εκρηκτικό σκληροπυρηνικό live show.

Η ελληνική μουσική σκηνή εκπροσωπείται στο Synch από τον ηγέτη της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής K.Βήτα, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για το φεστιβάλ με video art που επιμελήθηκε ο ίδιος και τους Μarsheaux, Elecktroware, Razzastarr και Milto Eph.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις, όπως άλλωστε αναφέρει το Δελτίο Τύπου, "αυτά είναι μόνο η αρχή". Stay tuned, λοιπόν... Να πούμε, βέβαια, ότι και αυτό το φεστιβάλ γίνεται με τη χορηγία επικοινωνίας της SONIK PUBLISHING (περιοδικό SONIK, Avopolis Network).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured