Ο καιρός ανοίγει, οι βροχές (ελπίζουμε να) μας αφήσουν στην ησυχία μας και ο κάθε κιθαρόπληκτος που σέβεται τον εαυτό του, ψάχνει από τώρα εκείνο το συγκρότημα που θα χρωματίσει ανεξίτηλα το φετινό καλοκαίρι. Ξέρετε τώρα εσείς: ανεβαστικές κιθάρες, παιχνιδιάρικη διάθεση, εφηβικές ανησυχίες και λόγια για σκάρτους έρωτες και προδομένες υποσχέσεις. Και είναι αλήθεια πως θα βρείτε αρκετά τέτοια, μιας και την τελευταία φορά που κοίταξα οι έφηβοι αυτού του κόσμου δεν σταμάτησαν να γράφουν μουσική στις εξάχορδές τους.
 
Μία από τις καλύτερες πάντως προτάσεις για τραγούδια φορτωμένα με αυτό που λέμε «teen angst» δεν έρχεται από κάποιον πιτσιρικά με τσιταρισμένες ορμόνες και αγωνία για τις εξετάσεις στο τέλος της σχολικής/κολεγιακής χρονιάς, μα από έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε τροχιά δεύτερων -άντα. Δεν είναι άλλος από τον James Alex Snyder, τραγουδιστή και ιθύνοντα νου πίσω από τους Beach Slang –μιας μπάντας που αρνείται πεισματικά να παίξει τη μουσική που «θα 'πρεπε» να δημιουργεί ένας άντρας στο ηλικιακό του φάσμα.
 
Beachslang_2
 
Αυτό βέβαια δεν είναι μεθοδευμένο και προσποιητό, μιας και ο αρχηγός του γκρουπ κατά βάθος δεν έχει αλλάξει και πολύ από εκείνον τον προβληματισμένο με τον κόσμο και τους ανθρώπους έφηβο, δύο δεκαετίες πίσω. Φαίνεται άλλωστε και από τις πράξεις του. Δεν θέλει τα τραγούδια των Beach Slang να είναι τέλεια, γι' αυτό και τα τελειώνουν σε μία, το πολύ δύο ηχογραφήσεις. Ανακοινώνουν απρόσμενες συναυλίες όσο βρίσκονται σε περιοδεία, σαπορτάροντας τους Cursive, γιατί «τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε»; Και δηλώνουν εντελώς φυσιολογικά πως τα τραγούδια τους είναι η διέξοδος για τα συναισθήματα που νιώθουν να τους πιέζουν κατά διαστήματα.
 
Διαφαίνεται άλλωστε αυτή η βασανισμένη ύπαρξη και από δηλώσεις όπως
«It's about being hung up on "what's the fucking point?", and then remembering all the things that answer that: Amazing records, drunk dancing, cheap beer, sweet friends, honest laughter. All these small things that –really– are fucking everything».
Ο ίδιος εξάλλου λέει ότι «δεν είχα πάνω μου αρκετές ουλές μέχρι τώρα, ώστε να έχω κάτι ενδιαφέρον να γράψω». Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που η μουσική των Beach Slang έχει μια εφηβική αγωνία που σε μεταφέρει χωρίς πολλά-πολλά, πίσω. Πίσω στις μέρες που καθόσουν κι εσύ μόνος στο δωμάτιό σου, νομίζοντας ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν ποτέ καλύτερα.
 
Beachslang_3
 
Στις εποχές που η ιδέα του έρωτα ήταν πολύ σημαντικότερη (και απολαυστική) από την πρακτική του πλευρά. Τότε που οι βόλτες χωρίς χρονοδιάγραμμα στους έρημους δρόμους του αυγουστιάτικου αστικού τοπίου, ήταν απλά η καθημερινότητα και όχι μακρινή ανάμνηση, μιας εποχής που δεν θα ξανάρθει. Οι μέρες της αθωότητας, μέσα στις ανασφάλειες των οποίων και στα αβάσταχτα (για το νεανικό μυαλό) προβλήματά τους καθορίστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό ο χαρακτήρας του καθενός μας. Τα εκπροσωπεί όλα αυτά ο James Alex Snyder και δεν χάνει πολύ χρόνο να τα πιστοποιήσει: γύρω στο 1 λεπτό μετά την αρχή του εναρκτήριου κομματιού της πρώτης τους κυκλοφορίας, τραγουδάει παθιασμένα τα παρακάτω, θυμίζοντας στους μεγαλύτερους την αποξένωση της νιότης και στους μικρότερους ότι δεν ροκάρουν μονάχα οι χαμηλές ηλικίες:
 
Carve your name soft across my lungs 
I want to breathe you until I’m numb 
We’re not loved, well, hardly, anyway 
with filthy luck in such a filthy haze
 
{youtube}evM1vqj26Gk{/youtube}
 
Ηχητικά οι Beach Slang είναι λες και οι Replacements με τους Jawbreaker βρήκαν τους Gaslight Anthem και τους Japandroids σε κάποια ενδιάμεση χρονική ζώνη και διοργανώσανε ένα οργιαστικό τζαμάρισμα, από το οποίο προέκυψαν τα τραγούδια των ΕΡ τους. Θες μερικές αναφορές ακόμα; Πάρε Knapsack με Leatherface και καλές ακροάσεις! Θα προσέθετα και τους Goo Goo Dolls εποχής Superstar Car Wash (1993) και Hold Me Up (1990). Δεδομένου όμως ότι είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με την παρέα του John Rzeznik και του Robby Takac προ A Boy Named Goo (μη σου πω και Dizzy Up The Girl), θα το αποφύγω για να μη δημιουργήσω αρνητική προκατάληψη...
 
Beachslang_4
 
Οι Beach Slang έχουν λοιπόν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 8 συνολικά τραγούδια σε 2 ΕΡ (Who Would Ever Want Anything So Broken? και Cheap Thrills On A Dead End Street). Προ λίγων ημερών ανακοινώθηκε πως αυτές οι δύο κυκλοφορίες θα ενωθούν από τη Big Scary Monsters για την Ευρώπη, σε ένα ενιαίο άλμπουμ που θα φέρει τον τίτλο Broken Thrills. Σε μια ενθουσιώδη ανάρτηση στο Facebook του γκρουπ, ο Snyder ανακοίνωσε τα νέα με τα λόγια «I've been been waiting, impatiently, to shout this out. I hope you can feel how flipped out I am about this goodness». Ω ναι, είναι ακόμα έφηβος στη καρδιά! Και πολύ καλά κάνει, γιατί με τα τραγούδια του μας ξανακάνει κι εμάς πιτσιρικάδες, έστω για τα 2,5 λεπτά που διαρκούν συνήθως οι συνθέσεις του.
 
Σαν το "Dirty Cigarettes":
 
I write a lot
It's mostly lies
I fall in love to pass the time
I never fit, I never tried
I need the struggle to feel alive 
All I want are records on my stereo 
I'm better off, baby, when I'm all alone 
That's a lie 
Dirty cigarettes and a dirty soul
Tell me I'm enough
I am dying to know what it's like
This sound is fucked, but I don't mind
It's wrong enough to feel alright
I think a lot, like all the time
I get in trouble when things get quiet
All I want are records on my stereo
I'm better off, baby, when I'm all alone 
That's a lie 
Dirty cigarettes and a dirty soul 
Tell me I'm enough 
I am dying to know what it's like
 

{youtube}r6zfAlzZOxI{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured