Φέτος είναι η έβδομη φορά που λαμβάνει χώρα η Ημέρα των Δισκοπωλείων. Η Record Store Day εορτάζεται το τρίτο Σάββατο του Απριλίου κάθε χρόνου (φέτος, βέβαια, συμπίπτει με το Μ. Σάββατο). Την ιδέα είχε ένας υπάλληλος ανεξάρτητου δισκοπωλείου, ο Chris Brown, ο οποίος έθεσε ως στόχο τον εορτασμό της τέχνης της μουσικής. Ουσιαστικά αυτό είναι η αφορμή για να βρεθούν μαζί fan, καλλιτέχνες (με εμφανίσεις και meet and greet) και χιλιάδες ανεξάρτητα δισκοπωλεία σε όλο τον κόσμο. Πλήθος κυκλοφοριών και συλλεκτικών εκδόσεων (από αυτές που λατρεύουν να έχουν στη δισκοθήκη τους ακόμα και φίλοι της μουσικής με ελάχιστους δίσκους) έρχεται κάθε χρόνο και πωλείται τη μέρα αυτή στα ανεξάρτητα δισκοπωλεία και κατόπιν, ό,τι περισσέψει, γίνεται διαθέσιμο ηλεκτρονικά, για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το SONIK, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει μερικές από τις ειδικές κυκλοφορίες, τις επανακυκλοφορίες, τα σπάνια επτάιντσα, τα νέα άλμπουμ που οι εταιρίες κυκλοφορούν εκείνη τη μέρα.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΩΝ

Damon Albarn – Hollow Ponds / Lonely Press Play

Η πρώτη φυσική κυκλοφορία του Damon Albarn από το επερχόμενο σόλο άλμπουμ είναι ένα επτάιντσο που περιέχει κομμάτια από το άλμπουμ Everyday Robots, το οποίο κυκλοφορεί στο τέλος του μήνα και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Mastodon - Live at Brixton

Ηχογράφηση της εμφάνισής τους στις 11 Φεβρουαρίου του 2012, στο O2 Academy του Λονδίνου, για την προώθηση του άλμπουμ τους, Hunter. Η εμφάνισή τους ήταν sold-out και αυτό το βινύλιο την αποτυπώνει, έχοντας ως πρόσθετο και ένα DVD της εμφάνισης. Κάτι περισσότερο από must-have!

Nirvana - Pennyroyal Tea/I Hate Myself and Want to Die (επτάιντσο)

Αυτό το single των Nirvana ήταν να κυκλοφορήσει πριν 20 χρόνια, αλλά τα σχέδια ακυρώθηκαν όταν ο frontman Kurt Cobain αυτοκτόνησε.

The Black Angels - Clear Lake Forest

Αυτό κι αν είναι έκπληξη… Νέο EP από τους αγαπημένους Black Angels, με επτά νέα κομμάτια.

David Bowie – Rock’N'Roll Suicide

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως single το 1974. Η νέα έκδοση (σε 7'' picture disc) συνοδεύεται από το κομμάτι “Farewell Speech”, ηχογραφημένο στο τελευταίο live του Ziggy Stardust στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 1973.

Pantera - Far Beyond Driven

20 χρόνια από το breakthrough άλμπουμ τους εορτάζονται με την επανακυκλοφορία του σε δύο βινύλια 180 γραμμαρίων. Το πρώτο δισκάκι περιλαμβάνει μια remastered έκδοση του άλμπουμ και το δεύτερο είναι ένα live άλμπουμ, με τίτλο Far Beyond Bootleg, Live from Donington ’94.

Peter Murphy - Hang Up

Με κομμάτια που δεν θα περιέχονται στο επερχόμενο άλμπουμ (από τις ηχογραφήσεις του είναι, βέβαια), σε 7'' ασημένιο βινύλιο.

Paul Weller - Brand New Toy

Δύο νέα κομμάτια από τον Paul Weller (στη β' πλευρά υπάρχει το κομμάτι “Landslide”), από το νέο του άλμπουμ που αναμένεται το καλοκαίρι.

Brian Jonestown Massacre / The Magic Castles

Δωδεάιντσο split single. Το πρώτο κομμάτι των Brian Jonestown Massacre, “Goodbye (Butterfly)” είναι από το επερχόμενο άλμπουμ τους με τίτλο Revelation, ενώ το άλλο (“Lions Ride Free”) είναι αποκλειστικό για την Ημέρα των Δισκοπωλείων. Τα δύο κομμάτια των Magic Castles είναι από την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά τους που αναμένεται εντός της χρονιάς.

Jake Bugg – Live At Silver Platters, Seattle

EP τεσσάρων κομματιών που ηχογραφήθηκε τον Γενάρη σε μια εμφάνισή του σε δισκάδικο στο Seattle. Περιλαμβάνει ακουστικές εκδόσεις κομματιών από το ντεμπούτο άλμπουμ του, αλλά και από το follow-up Shangri La. Περιλαμβάνονται τα κομμάτια “There’s A Beast”, “Trouble Town”, “Lightning Bolt” και “Storm Passes”.

Creedence Clearwater Revival - The 1969 Singles

Δεκάιντσο άσπρο βινύλιο 120 γρ. με τα τέσσερα single που κυκλοφόρησαν το 1969 (Α και Β πλευρές). Περιλαμβάνει τα “Mary”, “Born On The Bayou”, “Bad Moon Rising”, “Lodi”, “Green River”, “Commotion”, “Down On The Corner”, “Fortunate Son”.

Joy Division – An Ideal For Living

Επανακυκλοφορία σε 12'' της πρώτης ηχογράφησης των Joy Division (από το 1978), με νέο artwork. Τα τέσσερα κομμάτια που περιλαμβάνονται (σε νέο cut master, στα Abbey Road) είναι τα “Warsaw”, “No Love Lost”, “Leaders of Men” και “Failures”. Θα γίνει ανάρπαστο.

Dream Theater - Illumination Theory

Το πρώτο picture disc που κυκλοφορεί η μπάντα.

Inspiral Carpets – Dung 4 (κασέτα) & Cow (επτάιντσο)

Επανακυκλοφορία της demo κασέτας τους, Dung 4, η οποία κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα το 1989, αλλά και του demo τους με τίτλο Cow (1987). Το Dung 4, πάντως, θα κυκλοφορήσει και σε CD και ψηφιακά στις 28 Απριλίου.

Clutch - Run, John Barleycorn, Run και Lionize - Ether Madness

Αυτό η ειδική επτάιντση - split κυκλοφορία περιλαμβάνει νέα κομμάτια από δυο εξαιρετικές μπάντες.

Oasis – Supersonic

Ακόμα μια αποκλειστικότητα της Record Store Day: επανακυκλοφορία του αυθεντικού δωδεκάιντσου με remastered ήχο, σε δωδεκάιντσο, βαρύ βινύλιο και με το αυθεντικό εξώφυλλο. Περιλαμβάνονται τα “Supersonic”, “Take Me Away” και μια ζωντανή εκδοχή του “I Will Believe”.

Suede – Let Go

Το «χαμένο» single τους και σπάνιο (φυσικά) για όλους τους fan τους, μιας και κυκλοφόρησε ως σουηδικό cd single το 1999. Το 7'' περιέχει στη β' πλευρά του το “Heroin”.

Sam Cooke - Ain't That Good News

50 χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του τελευταίου στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Περιλαμβάνει το κλασικό “A Change Is Gonna Come”, αλλά και τα κομμάτια “Another Saturday Night”, “Ain't That Good News” και “Rome (Wasn't Built In A Day)”.

Django Django - Porpoise Song

Το πρώτο νέο υλικό από τους Σκωτσέζους μετά από δύο χρόνια. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 2012 και μπήκε στις λίστες με τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Metronomy - Love Letters (Soulwax Remix)

Το προτείνουμε στα καλύτερα κομμάτια του SONIK αυτού του μήνα. Disco/soul, λίγο πιο '00s, με το χεράκι των Soulwax. Hot!

The Twilight Sad - Fourteen Autumns and Fifteen Winters

Το καταπληκτικό ντεμπούτο των Σκωτσέζων επανακυκλοφορεί. Το θλιβερό, κλειστοφοβικό συναίσθημα από τη μία και το επικό-μελοδραματικό στοιχείο από την άλλη, το καθιστούν απαραίτητο απόκτημα.

Outkast - Southernplayalisticadillacmuzik

Το ντεμπούτο των Andre 3000 και Big Boi, απόκτημα για τους λάτρεις του hip hop.

London Grammar - Hey Now (Bonobo Remix) / Hey Now (Zero 7 remix)

Το “Hey Now” ξεχώρισε από το ντεμπούτο των London Grammar. Το πρώτο από τα δύο remix αξίζει πραγματικά.

Ghost Beach - Blonde

Για τους νεϋορκέζους τα λέμε στα download αυτού του μήνα, στο SONIK. Τροπική electro pop την ονομάζουν τη μουσική τους, προς το παρόν μάς κάνει πολύ καλοκαιρινή (για να την αντέξουμε)...

Chvrches - We Sink

Το καλύτερο κομμάτι από το ντεμπούτο τους.

Natasha Khan & Jon Hopkins - Garden's Heart

Η Natasha Khan είναι η γνωστή μας Bat For Lashes. Η συνεργασία της με τον περιζήτητο πλέον Jon Hopkins συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας How I Live Now.

Various Artists - Ed Banger Classics Deluxe Box Set

Η Ed Banger Records παρουσίασε στον κόσμο καλλιτέχνες όπως τους Justice, Feadz, Mr Oizo και Uffie, κι εδώ έχουμε όσα πρέπει να ακούσουμε από τις κυκλοφορίες της. Ίσως και παραπάνω. Για overdose από... electro.

LCD Soundsystem - The Long Goodbye.

Το τελευταίο τους live στη Νέα Υόρκη. Πέντε βινύλια, τρεις ολόκληρες ώρες – θα το ζητήσει πολύς κόσμος…

Bruce Springsteen - American Beauty

Τέσσερα ακυκλοφόρητα κομμάτια του αφεντικού σε ένα δωδεκάιντσο: “American Beauty”, “Cold Spot”, “Hurry Up Sundown” και “Hey Blue Eyes”.

The Cure/Dinosaur Jr., σειρά Side By Side

Όπως και πέρσι, η σειρά Side By Side περιλαμβάνει την αυθεντική εκτέλεση ενός κλασικού κομματιού, αλλά και μια διασκευή της. Στην πρώτη πλευρά υπάρχει, λοιπόν, το “Just Like Heaven” από τους Cure και στη δεύτερη η διασκευή από τους Dinosaur Jr.

Devo/The Flaming Lips, σειρά Side By Side

Πρόκειται για το “Gates of Steel”.

David Bowie - 1984

7’’ picture disc. Το “1984”, εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του George Orwell, εμφανίστηκε αρχικά στο άλμπουμ Diamond Dogs και κυκλοφόρησε ως single το 1974. Το b-side ηχογραφήθηκε ζωντανά το Δεκέμβριο του 1974, στο The Dick Cavett Show.

Soundgarden - Superunknown: The Singles

20 χρόνια περάσανε από το πολύ σημαντικό άλμπουμ των Soundgarden. Εδώ περιλαμβάνονται 22 κομμάτια, ανάμεσα στα οποία τα “Black Hole Sun”, “My Wave” και “Spoonman”.

Motorhead - Aftershock

Οι Motorhead κυκλοφορούν μία limited edition του 21ου άλμπουμ τους Aftershock σε βινύλιο - picture disc, ειδικά για την ημέρα. Τα δισκάκια των 180 γραμμαρίων είναι μόλις 4.500 παγκοσμίως και έχουν αρίθμηση.

Built to Spill – Ultimate Alternative Wavers

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Built to Spill σε διπλό LP.

Green Day - Demolicious

18 demo και ένα ακυκλοφόρητο μέχρι τώρα κομμάτι, σε έγχρωμο βινύλιο, CD και κασέτα.

Grateful Dead - Live at Hampton Coliseum

Διπλό LP από την πρώτη εμφάνισή τους στο θρυλικό Hampton Coliseum στο Hampton, στις 5/4/79. Είναι η πρώτη κυκλοφορία του.

Husker Du - Candy Apple Grey

Επανακυκλοφορία του έκτου άλμπουμ τους από το 1986 και του ντεμπούτο τους σε μεγάλη εταιρία. Το άλμπουμ σήμανε την ολοκλήρωση της μετάβασής τους από το hardcore punk σε ένα πιο alternative rock στιλ.

Karma To Burn - Karma To Burn

Για πρώτη φορά σε βινύλιο.

Katatonia - Kocytean

Έγχρωμο δωδεκάιντσο LP.

Kings Of Leon - Wait for Me

Αποκλειστική κυκλοφορία για την Ημέρα των Δισκοπωλείων. Το επτάιντσο περιέχει και το “Don't Matter (Live)”.

Tame Impala - Live Versions

Οκτώ κομμάτια ηχογραφημένα στο Chicago κατά τη διάρκεια της περσινής αμερικάνικης περιοδείας τους. Οι ζωντανές εκτελέσεις διαφέρουν αρκετά από τις στουντιακές, γι' αυτό και επιλέχθηκαν γι' αυτήν εδώ την κυκλοφορία.

Machine Head - Killers & Kings

Ένα 10" με ένα νέο κομμάτι από τους Machine Head στην πρώτη πλευρά και δύο διασκευές σε κομμάτια των Ignite στη δεύτερη.

The Notorious B.I.G. - Life After Death

Επανακυκλοφορία για το τελευταίο, κλασικό άλμπουμ του B.I.G. σε τριπλό βινύλιο.

The Notwist - Run Run Run

Αποκλειστική κυκλοφορία με το “Run Run Run” από το πρόσφατο άλμπουμ τους για τη Sub Pop (Close to the Glass), μαζί με τρία ακυκλοφόρητα κομμάτια: ένα νέο και δύο αποκλειστικά remix από κομμάτια του άλμπουμ.

Opeth - Watershed

Επανακυκλοφορία του άλμπουμ του 2008, σε διπλό πράσινο βινύλιο.

Jimmy Page & The Black Crowes - Live At The Greek

Κόκκινο, μπλε, τριπλό βινύλιο.

The Ramones - Meltdown With The Ramones

Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1980 ως promo sampler. Δεκάιντσο που περιλαμβάνει τα “Have Something To Do”, “Here Today, Gone Tomorrow (LP Version)”, “I Wanna Be Your Boyfriend” και “Questioningly (LP Version)”.

Record-Store-Day-2014-Sonic-Boom

Slipknot - Vol 3

10 χρόνια πέρασαν από το άλμπουμ τους και το γιορτάζουν με μια ποιοτική κυκλοφορία σε διπλό βινύλιο.

Various Artists - Rough Guide To African Blues

Από το World Music Network, τα λέει όλα ο τίτλος.

The Velvet Underground - Loaded

Επανακυκλοφορία σε ροζ, μαύρο και άσπρο βινύλιο του άλμπουμ από το 1970. Ο Lou Reed αποχώρησε πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ. Να θυμίσουμε ότι βρέθηκε στη θέση 109 των καλύτερων άλμπουμ όλων των εποχών για το Rolling Stone.

Eric B. & Rakim - Paid in Full

Η επανακυκλοφορία για το κλασικό επτάιντσο περιλαμβάνει ολόκληρο το (επίσης κλασικό) Mini Madness Coldcut remix.

R.E.M. - Unplugged: The Complete 1991 and 2001 Sessions

Τετραπλό βινύλιο με κομμάτια από όλα τα 1991 & 2001 Unplugged sessions:

SIDE ONE: “Half A World Away”, “Disturbance at the Heron House”, “Radio Song”, “Low”
SIDE TWO: “Perfect Circle”, “Fall On Me”, “Belong”, “Love Is All Around”
SIDE THREE: “It's The End of The World As We Know it (And I Feel Fine)”, “Losing My Religion”, “Pop Song 89”, “Endgame”
SIDE FOUR: “Fretless”, “Swan Swan H”, “Rotary 11”, “Get Up”, “World Leader Pretend”
SIDE FIVE: “All The Way To Reno”, “Electrolite”, “At My Most Beautiful”, “Daysleeper”
SIDE SIX: “So. Central Rain”, “Losing My Religion”, “Country Feedback”, “Cuyahoga”
SIDE SEVEN: “Imitation of Life”, “Find The River”, “The One I Love”, “Disappear”
SIDE EIGHT: “Beat A Drum”, “I've Been High”, “I'll Take The Rain”, “Sad Professor”

Spacemen 3 - Translucent Flashbacks

Τριπλό δωδεκάιντσο, με τρία single και νέο artwork.

Johnny Cash - With His Hot and Blue Guitar

Το ντεμπούτο άλμπουμ του που κυκλοφόρησε το 1957.

Nick Cave and Warren Ellis - West of Memphis (The Score)

Πρώτη κυκλοφορία για το soundtrack, σε λευκό βινύλιο.

Garbage - Girls Talk

Δεκάιντσο βινύλιο με το πρώτο νέο υλικό από τη μπάντα από το άλμπουμ Not Your Kind of People. Περιλαμβανει τα “Girls Talk Shit (featuring Brody Dalle)” / “Time Will Tell”.

Jimi Hendrix - Live at Monterey

Επανακυκλοφορία σε βινύλιο 180 γρ.

Mazzy Star - I'm Less Here

Επτάιντσο με δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Pixies - Indie Cindy

Το νέο άλμπουμ των Pixies κυκλοφορεί την Ημέρα των Δισκοπωλείων. Περισσότερα, στο SONIK.

Public Enemy - It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back

Επανακυκλοφορία του κλασικού LP τους.

Various Artists - The Space Project

Συλλογή με κομμάτια εμπνευσμένα από τις αποστολές των Voyager 1 και Voyager 2, με ήχους ηχογραφημένους στο διάστημα, και συμμετοχές από Beach House, Spiritualized, Youth Lagoon κ.α. Τελευταίο βλέπουμε και το όνομα του δικού μας, Larry Gus.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured