Από τους πατέρες της hip hop κουλτούρας, με δισκογραφία που ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα (σόλο, αλλά και με τους Boogie Down Productions) και με στίχους-φωτιά που προκαλούν και σε κάνουν να σκεφτείς, ο KRS-One (Lawrence Krisna Parker ή Teacha ή The Blastmaster), παραμένει μέχρι σήμερα πιστός στις αρχές του και δεν γυρίζει πίσω. Ήταν εκεί, στο South Bronx, όταν γεννήθηκε και ανδρώθηκε η hip hop, είναι εδώ σήμερα να τη βλέπει να αλλάζει. Αυτός όμως και κάποιοι άλλοι κρατάνε τη φλόγα ακόμα ζωντανή για να την περάσουν στους νεότερους. Και ποιος θα το περίμενε ότι εν έτει 2013 θα τον βλέπαμε ζωντανά στην Ελλάδα, στις 4 και 5 Ιουλίου, Αθήνα (QNQ Productions) και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία που λέγεται KRS-One…

O Lawrence Parker γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι του 1965. Στα 14 έφυγε από το σπίτι του για να γίνει MC και κατέληξε να μένει σε ένα κατάλυμα για αστέγους στο South Bronx. Εκεί ασπάστηκε τη θρησκευτική κίνηση Χάρε Κρίσνα και την ακολούθησε για πολλά χρόνια.

Την περίοδο εκείνη ήταν και graffiti writer με το όνομα KRS-One (Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone) και τότε γνώρισε και τον Scott ‘La Rock’ Sterling (1962-1987), ο οποίος έτρεχε θέματα νεολαίας (άριστος μαθητής κολεγίου και εξαιρετικός μπασκετμπολίστας). Οι δυο τους (KRS-One και DJ Scott La Rock πλέον) ενώνουν την αγάπη τους για τη μουσική και δημιουργούν το θρυλικό hip hop γκρουπ Boogie Down Productions (με την προσθήκη του D-Nice), κυκλοφορώντας μερικά άλμπουμ-σταθμούς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (Criminal Minded, By All Means Necessary, Ghetto Music: The Blueprint Of Hip Hop κ.ά).   Οι Boogie Down Productions θεωρούνται από πολλούς οι πρωτεργάτες της gangsta rap, με τα Criminal Minded και By All Means Necessary να είναι από τα πρώτα άλμπουμ στα οποία μέλη ενός hip hop συγκροτήματος εμφανίζονται στο εξώφυλλο κρατώντας όπλα. Στην αντίπερα όχθη, δεν είναι λίγοι και αυτοί που θεωρούν τους Boogie Down Productions ένα από τα πρώτα hip hop γκρουπ με τόσες dancehall και reggae επιρροές: άλλωστε ο KRS-One έχει καταγωγή από την Τζαμάικα και έχει πολεμήσει για τη θέση των Τζαμαϊκανών μεταναστών στη Νέα Υόρκη (μεγάλη η επιρροή τους στην hip hop κουλτούρα). Το θρυλικό του battle με τον MC Shan (The Brigde Wars) θεωρείται μάλιστα από τα πρώτα της ιστορίας, ενώ το "The Bridge Is Over" από τα πρώτα diss tracks…

Arthrokrs_2

Κατά τραγική ειρωνεία, ο Scott La Rock δολοφονείται το 1987, κατά τη διάρκεια της ετοιμασιών του By All Means Necessary άλμπουμ. Αυτό θα αποβεί κομβικό σημείο για την καριέρα και την κοσμοθεωρία του KRS-One. Αφού παίρνει το όνομα Teacha, αποφασίζει να συνεχίσουν οι Boogie Down Productions, όμως οι στίχοι από εδώ και πέρα αλλάζουν σε πολιτικο-κοινωνικούς και ενάντια της βίας, πράγμα που θα του δώσει και ένα Lifetime Achievement Award από τα βραβεία BET πριν μερικά χρόνια. Το 1989 θα δημιουργήσει και το κίνημα Stop The Violence.

Ο KRS-One συνεχίζει σαν σόλο καλλιτέχνης μετά το οριστικό(;) τέλος των Boogie Down Productions στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα πρώτα του άλμπουμ στην πολυεθνική Jive (Return Of The Boom Bap, KRS-One, I Got Next) ήταν εξαιρετικά και έτυχαν παράλληλα και μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Κομμάτια-σταθμοί, για πολλούς, όπως τα "Sound Of Da Police", "Outta Here", "MC’s Act Like They Don’t Know", "Rappaz R. N. Dainja", "Can’t Stop, Won’t Stop", "Step Into A World (Rapture’s Delight)", "Heartbeat", "Black Cop" και άλλα συνεχίζουν να ακούγονται και σήμερα (για να μην πάμε και σε άλλα τόσα από τους Boogie Down Productions). Το 1996 δημιουργεί το Temple of Hip Hop (Ministry, Archive, School and Society), μία κίνηση που μελετάει την πνευματικότητα της hip hop κουλτούρας. Ο ίδιος γράφει και το –600 σελίδων βιβλίο– The Gospel Of Hip Hop…

Και κάπου εκεί, 11 Σεπτεμβρίου 2001, η Νέα Υόρκη δέχεται επίθεση και πέφτουν οι Δίδυμοι Πύργοι… Ένα νέο –δύσκολο– κεφάλαιο ξεκινάει στη ζωή και αναζήτηση του KRS-One… Η Νέα Υόρκη έχει αλλάξει, όπως και η hip hop…

Προτεινόμενη - επιλεγμένη δισκογραφία (όχι ολοκληρωμένη)

KRS-One

Return Οf Τhe Boom Bap (Jive, 1993) KRS-One (Jive, 1995) I Got Next (Jive, 1997) Kristyles (Koch, 2003) The BDP Album (6.8.2 Records, 2012)

Boogie Down Productions

Criminal Minded (B-Boy Records, 1987) By All Means Necessary (Jive, 1988) Ghetto Music: The Blueprint Of Hip Hop (Jive, 1989) Edutainment (Jive, 1990)

Άλμπουμ - συνεργασίες

Survival Skills (μαζί με τον Buckshot, 2009, Duck Down) Godsville (μαζί με τον Show, 2011, D.I.T.C.)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured