Δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα κατηφορίσουν το Σάββατο στη Ριζούπολη, για το support group. Aν και οι Metallica είναι ένα group που πλέον συσπειρώνει όλο και περισσότερο αρκετά διαφορετικά στη σύνθεσή τους ακροατήρια, οι Monster Magnet μπορούν να καυχιούνται ότι αυτό ήταν κάτι που επετεύχθη από την αρχή. Κλασικοί rockers, metallers, alternative και κολλεγιακά ακροατήρια τρέφουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τον αυθεντικό rock & roll trip των Magnet.

Καταρχήν όταν αναφερόμαστε στο group, θα πρέπει ίσως να αποδίδουμε το 90% των credits στον Dave Wyndorf, τραγουδιστή, αρχηγό, συνθέτη, στιχουργό, κιθαρίστα και ψυχή του. Προβληματικό μέλος της X-Generation των 90s (που τη θυμήθηκα αυτή την έκφραση πάλι...) και fan της μανίας των ναρκωτικών ουσιών των 60s ταυτόχρονα, δένει το ούτως ή άλλως "ασαφές" και αφηρημένο modern rock με αυτό των Black Sabbath, Cream, Hawkwind, και Black Sabbath. Ψυχεδελικό metal το έχουν ονομάσει κάποιοι. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή μπήκαν με καθαρά ψυχεδελικές προθέσεις, χάρις στους στίχους και τα χαοτικά έπη του Dave Wyndorf. Αλλά οι Monster Magnet ήταν και είναι πολύ περισσότερα πράγματα από μια μπάντα που αναμασάει το παρελθόν. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά κάποιος ξένος δημοσιογράφος πριν κάποια χρόνια είχε γράψει (δυστυχώς, δεν θυμάμαι που), οι Monster Magnet είναι επικίνδυνοι για το modern rock, γιατί ακριβώς επισημαίνουν ότι η ακόμα η βάση των τραγουδιών του μπορεί ακόμα να βρίσκεται στην παλιά καλή συνταγή, αρκεί να υπάρχουν ζωντανές συνθέσεις. Στην περίπτωσή μας, οι Monster Magnet και ταλαντούχοι είναι, και βιρτουόζοι στον τομέα τους, και στέρεα εώς πιασάρικα κομμάτια ξέρουν να δημιουργούν. Και επιπλέον, γνωρίζουν ότι όσο anti-trendy και να ακούγονται, κατά βάθος είναι αγαπητοί απ'όλους. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα, ε;

Οι Magnet δημιουργήθηκαν το 1988 και το 1991 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Spine Of God". Μέσα σε ένα χρόνο όμως, ήρθε και δεύτερη κυκλοφορία, το ψυχεδελικό και πειραματικό EP "Tab", με το γνωστό 38λεπτο instrumental και τα 3 δεκαπεντάλεπτα ημι-instrumental (αν μας επιτρέπεται ο όρος) κομμάτια. Heavy ήχος, με πολλά στηρίγματα στους Black Sabbath, τους Soundgarden, ακόμα και τους Burrhafe Surfers, ήταν ο ήχος των αρχών τους. Εξάλλου και πριν το 1991, οι Magnet διασκέδαζαν παίζοντας Sabbath και Hawkwind και άκουγαν το "Umma Gumma" από Pink Floyd έπειτα για... άλλες καταστάσεις. Και ήταν αναμενόμενο, από εκεί να πηγάζει και ο ήχος τους. Τα δύο album που ακολούθησαν (το Superjudge του 1993 και το Dopes to Infinity του 1995) κινούνταν σε ένα sci-fi, σουρεαλιστικό vibe, πάλι με heavy ήχο και ακόμα πιο σίγουρες συνθέσεις. Συνθέσεις που τη βρίσκουν με fuzz εκρήξεις, αλλά και με mellotron, όργανο και άλλα ατμοσφαιρικά βοηθήματα (καμία σχέση με viagra) παράλληλα.

Κορυφαία τους όμως στιγμή, είναι αδιαμφισβήτητα το περσινό album "Powertrip", το οποίο κρατά όλη τη δύναμη των δύο προηγουμένων αλλά στηρίζεται σε ένα ήχο ζωντανό κυριολεκτικά και μεταφορικά, έναν ήχο που αφήνεται ως έχει, τραχύς και όχι καλογυαλισμένος. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουν και ιδιαίτερο πρόβλημα για να τον μεταφέρουν επί σκηνής. Οπως δηλαδή γινόταν τις παλιές (καλές, για να δανειστούμε και εκφράσεις κολλημένων κλασικοροκάδων) μέρες.

Και μια που μιλάμε και για τη σκηνική τους παρουσία, θα πρέπει ίσως να επιβεβαιώσουμε τη δύναμή τους στον τομέα αυτό (παρά τα όσα ακούγονται για το κάθε συγκρότημα που θα έρθει, οι Monster Magnet ΕΙΝΑΙ ένα live συγκρότημα). Και τα κομμάτια τους έχουν την κατάλληλη δομή για ξεσπάσματα (κάθε κομμάτι καταλήγει σε ένα δυνατό φινάλε, ένα κι ένα για τα live), και οι περιοδείες με τους Soundarden, τους White Zombie και τους Ramones, και το headlining περιοδειών με τους Paw, Clutch, και Raging Slab, τους έχουν δώσει τον απαραίτητο σκηνικό αέρα, αλλά και το ψυχωτικό light show που κουβαλούν παρασύρει και τον πλέον δύσκολο...

ΔΕΚΑ SPOTS!

- Πρόσφατα ξανακυκλοφόρησε στην Ευρώπη το "Powertrip" (το τελευταίο τους album) με ένα bonus cd, με τίτλο "Viva Las Vegas: live in Las Vegas". Ηχογραφημένο στις 23 Ιανουαρίου του 1999, περιλαμβάνει τα: Temple of Your Dreams, Dinosaur Vacuum, Baby Gotterdamerung (sic), Cage Around the Sun, Bummer, Space Lord.

- Τελευταίο single που κυκλοφόρησαν; Το See You in Hell

- Στο Αυγουστιάτικο τεύχος του Penthouse θα εμφανιστούν τα μέλη του group. Τι ακριβώς θα κάνουν, δε γνωρίζω (αλλά δεν τρελλαίνομαι κιόλας)!

- Πρόσφατα μπήκαν στο studio για να ηχογραφήσουν δύο "big rock songs" όπως τα χαρακτήρισαν, για δύο soundtracks: To follow-up στο cult classic HEAVY METAL και το ME, MYSELF AND IRENE.

- Η ηχογράφηση του επόμενου album θα αρχίσει αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας τους, τον Οκτώβριο.

- "Αυτή τη στιγμή μ' ενδιαφέρουν πιο μελωδικά και trippy κομμάτια καθώς rockαρα ασταμάτητα τον τελευταίο χρόνο", δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Dave. "Bέβαια η διαδικασία της δημιουργίας ενός album είναι περίεργη. Αρχίζω γράφοντας αυτό που θα ήθελα να ακούσω, αλλά σιγά σιγά μπαίνω σε rock καταστάσεις. Πάντα μου βγαίνει το rock στοιχείο, και θα συνεχίσω έτσι, γιατί διάολε, το διασκεδάζω!"

- Mία ημέρα πιο πριν, οι Monster Magnet θα εμφανιστούν στο Plovdiv της Βουλγαρίας. Την επόμενη της συναυλίας, θα βρίσκονται στην Κωσταντινούπολη. Τελικά πράγματι είναι βαρύ κι ασήκωτο το πρόγραμμα!

- Οι Magnet θα συνοδέψουν τους Iron Maiden στην επερχόμενη περιοδεία των δεύτερων.

- Διασκέδασαν πάντως για τα καλά τη live συνεργασία με τον Manson στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά την κοινή ερμηνεία του "Spine Of God". Σύντομα η συνεργασία, εκτός από τα ζωντανά show (όπου 5 άτομα έκαναν sex επί σκηνής), θα λάβει και studio μορφή. Προς το παρόν, το πρόγραμμα και των δύο είναι... εξαιρετικά βαρύ.

- Στην ζωντανή τους εμφάνιση θα τους δούμε με τρεις κιθαρίστες. Ο Phil Caivano, φίλος των μελών της μπάντας, είναι ο πρόσθετος κιθαρίστας, ο οποίος πλέον ξεκουράζει τον Dave Wyndorf και του δίνει την ευκαιρία να προσηλωθεί στο φωνητικό μέρος.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured