Τους Belle & Sebastian τους γνωρίζετε όχι μόνο γιατί έχουν περάσει από τις σελίδες του Avopolis ουκ ολίγες φορές, αλλά κυρίως για την ικανότητα σύνθεσης απλών και τέλειων παράλληλα pop μελωδιών την οποία θα έχετε διαπιστώσει ότι διαθέτουν.

Το μείγμα Smiths, Felt, Nick Drake, Starland Vocal Band (ακόμα και πρώιμων σταδίων των Velvet Underground) και οι μελαγχολικές ρυθμικές απαγγελίες του πρώτου τη τάξει τραγουδιστή τους Stuart Murdochs, φέρνει στο νου μοναδικές, γλυκιές, γεμάτες συναίσθημα μελωδικές και στιχουργικές εικόνες από τα παλιά. Πολλοί από σας έχετε ήδη διαπιστώσει αυτές ή άλλες συνθετικές αναφορές, και έχετε κάποιο από τα τέσσερα E.P.'s ή τα δύο L.P.'s που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η δισκογραφία τους δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτά, αλλά συμπληρώνεται από ένα ακόμη L.P. το οποίο ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1996.Τα τρία τότε μέλη των B&S (μετά έγιναν επτά) φοιτούσαν σε ένα πανεπιστήμιο της Σκωτίας το οποίο διοργανώνει έναν ετήσιο διαγωνισμό τραγουδιού στο τέλος κάθε χρόνου. Η παραγωγικότητα τους όμως ήταν τόσο μεγάλη που οι τρεις φοιτητές σύνθεσαν όλοκληρο album και το ηχογράφησαν. Περιττό να πούμε ότι το διαγωνισμό τον κέρδισαν.

Ο δίσκος λοιπόν αυτός, λέγεται Tigermilk και την τύπωση του ανέλαβε μία μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία ονόματι Electric Honey Records. Εκδόθηκε μόνο σε 1000 βινύλια τα οποία σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνια και η τιμή τους καθενός ανέρχεται στις 400 περίπου λίρες Αγγλίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφόρησουμε ότι έπεσε στα χέρια μας ένα από τα 1000 βινύλια και φυσικά σας το παρουσιάζουμε αμέσως. Για τους ανυπόμονους έχουμε να σος πούμε ότι μέσα στο Μάιο/Ιούνιο έχει προγραμματισθεί η επανέκδοση του σε cd από την Jeepster με όλα τα κομμάτια digitally remastered.

belle2.jpg (11304 bytes)Δέκα συνθέσεις αποτελούν τον κορμό του δίσκου. Ολες γραμμένες από τον guitarist/vocalist του group Stuart Murdoch. Το πρώτο τραγούδι είναι και το μόνο το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε ένα από τα μετέπειτα E.P. τους. Πρόκειται για το "The State I Am In" του οποίου η εκτέλεση διαφέρει λίγο από αυτή που έχουμε ακούσει στο "Dog On Wheels" E.P. . Εδώ ο Stuart παίζει με τη φωνή του στο ρεφραίν και ο ήχος είναι πιο υποτονικός και πιο φυσικός απ'ότι στο cd. Η δεύτερη σύνθεση, το "Expectations", είναι και η καλύτερη του album. Ασύλληπτη μελωδία, θύμιζει πολύ από Nick Drake και Love. Η τρομπέτα δεσπόζει στο μέσο του τραγουδιού και το βιολί της Isobel δημιουργεί ένα σύνολο φανταστικό.

belle3.jpg (12161 bytes)Η έκπληξη μέσα στο L.P. ήρθε από το τελευταίο κομμάτι της πρώτης πλευράς. Το "Electronic Renaissance" είναι κάτι στο οποίο οι Belle & Sebastian δεν μας είχαν συνηθίσει. Από ότι προδίδει και ο τίτλος πρόκειται για ένα καθαρά ηλεκτρονικό κομμάτι στα μέτρα συνθέσεων των Electronic και Pet Shop Boys. Ίσως με αυτόν τον τρόπο θέλει το συγκρότημα να μας κάνει γνωστή την αγάπη τους για τους πρώτους όπως άλλωστε το ξαναέκανε αργότερα στο "The Boy with the arab strap" και συγκεκριμένα στο τραγούδι "Seymour Stein" όταν προς στο τέλος του κομματιού μας λέει "He reminded you of Johnny , before he went Electronic".

belle4.jpg (14765 bytes)Το υπόλοιπο album κινείται στα γνωστά πλαίσια του συγκροτήματος. Στίχοι μελαγχολικοί, γεμάτοι ανησυχία όπως στο "My wandering days are over" όπου ο Stuart αναφέρεται στην αβεβαιότητα του μέλλοντος. Στο "I don't love anyone", ενώ η μουσική είναι χαλαρή, ο στίχος είναι τόσο απαισιόδοξος και γεμάτος απελπισία, που φέρνει στο νου εκείνη τη σύγκρουση φαινομενικής ευτυχίας και εσωτερικού κενού. Ο δίσκος κλείνει με το υπέροχο "Mary Jo" , ένα τραγούδι για ένα μοναχικό κορίτσι που η μόνη της παρέα είναι το γεγόνος ότι είναι ακόμα νέα (" For company, keep telling yourself you're young"). Στο ίδιο κομμάτι αναφέρει αργότερα ότι πλέον ήρθε ο καιρός για κάποιον άλλο να πληγωθει μέσα από τον έρωτα , ("It's someone else's turn to go through Hell") , ενώ κλείνει με την μόνη της παρηγοριά - τα όνειρα της - , "Because life is never dull in your dreams".

Ώς επίλογο το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι περιμένουμε με ανυπομονησία την επανέκδοση του σε cd για να το ευχαριστηθούμε καλύτερα. Ο υπογράφων είναι μεν vinyl-junkie άλλα στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δίσκος δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured