Greek indie: αυτή η ειδική περίπτωση μουσικών που μεγάλωσαν μεν στην Ελλάδα, γαλουχήθηκαν δε με ξένη -ας την πούμε «εναλλακτική»- μουσική. Γράφουν τους στίχους τους ως επί το πλείστον στα αγγλικά, αγαπούν τις κιθάρες, ενίοτε και τη φασαρία, είναι βουτηγμένοι στη μουσική, τα social media και την pop culture, είναι ευαισθητοποιημένοι κοινωνικά και πολιτικά, έχουν χιούμορ και αισθητική, αντλούν ενέργεια όταν εμφανίζονται ζωντανά μπροστά σε κοινό, ονειρεύονται μεγάλα φεστιβάλ και περιοδείες στο εξωτερικό, βρίσκονται σε συντονισμό με το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Το greek indie όχι μόνο ζει, αλλά τον τελευταίο καιρό ανθίζει, καθώς νέα σχήματα, κάποια από τα οποία γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, κάνουν αιφνιδίως την εμφάνισή τους στα μουσικά πράγματα, κυκλοφορούν τραγούδια, άλμπουμ και video clips και δίνουν συναυλίες. Σας παρουσιάζουμε δέκα από αυτά (πραγματικά αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του τι υπάρχει εκεί έξω) και σας καλούμε να συνεχίσετε να στηρίζετε την εγχώρια εναλλακτική σκηνή, διαδίδοντας τα τραγούδια, αγοράζοντας δίσκους και merch και πηγαίνοντας στα live. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

 

Remade

https://www.instagram.com/p/CpfwLvTh8Fg/

Στον πυρήνα του σχήματος ο Νίκος Παπαγεωργόπουλος  (κιθάρα) και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου (φωνή). Μας ήρθαν από την Χαλκίδα, το 2017 είχαν βγάλει ένα δίσκο με τίτλο “David”, στις αρχές αυτής της χρονιάς κυκλοφόρησαν το εύηχο / pop / συναισθηματικό / οικείο “It Was Us” (Stream / Buy), σε παραγωγή Άλεξ Μπόλπαση και με 10 δικές τους συνθέσεις που εκφράζουν «σκέψεις, ελπίδες, ανησυχίες και όνειρα». Δηλώνουν επηρεασμένοι από την αμερικανική ενδοχώρα, την ιρλανδική μουσική, τo progressive rock, την ποίηση του Αυστραλού Robert Crawford. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το πώς είναι ζωντανά, τσεκάρετε την live ηχογράφησή τους στα Antart Studios και δείτε εδώ και το πιο πρόσφατο video clip τους για το “Now (Habits of a Newborn Mind)”, που αποτελεί και ένα από τα highlights του δίσκου.

Άκου Αυτό: Το “The Net of the Night” θα έπρεπε να παίζει σε όλα τα «εναλλακτικά» ραδιόφωνα της Αθήνας, σε heavy rotation.

Facebook: https://www.facebook.com/remadetheband

Instagram: https://www.instagram.com/remadetheband

 

Notowns

https://www.instagram.com/p/Cq7hVCUM-no/

Ξεκίνησαν ως ντουέτο με έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά το 2021, περισσότερο σαν ένα αντίδοτο για την πλήξη και τον αποπροσανατολισμό της καραντίνας, σύντομα όμως έγιναν τρεις και με οδηγό την αγάπη τους για «τις δυστοπικές προβλέψεις, το μαύρο χιούμορ και τις αμήχανες χορευτικές κινήσεις, σκέφτηκαν ένα πλάνο για να ξεφύγουν από το χάος». Το ντεμπούτο τους λέγεται Joyride (Stream/Buy), κυκλοφόρησε μόλις τον Απρίλιο από την Inner Ear και ο ήχος του είναι «ένας συνδυασμός δυσλειτουργικού post punk και νευρωτικής ντίσκο- εμπνευσμένος από εγκαταλελειμμένα καρότσια σούπερ μάρκετ, ηλιοκαμένες ταράτσες, ξυπνητήρια που ουρλιάζουν και παραμορφωμένες ουρές αναμονής». Εμείς γράψαμε: «φωναχτά τεταμένα φωνητικά, οξείες και νευρωτικές κιθάρες, δυναμικές και groovy μπασογραμμές, μετρονομικούς και χορευτικούς ρυθμούς από το drum machine.» Στις 2 Ιουνίου παρουσιάζουν τον δίσκο τους live στη Death Disco, με opening act τους Aubade.

Άκου Αυτό: Την ημέρα που έλαβα το “Heatwave” στο inbox μου, το έστειλα σε τουλάχιστον μισή ντουζίνα συντάκτες του Avopolis, και όλοι τους, παρά τις διαφορετικές καταβολές και προτιμήσεις τους, μου απάντησαν: «πολύ δυνατό».

Facebook: https://www.facebook.com/notownsband

Instagram: https://www.instagram.com/_notowns_/

 

Frenzee

https://www.instagram.com/p/CgUlSQDsM8v/

«Πώς θα ακούγονταν οι Amyl and the Sniffers αν έπιναν και καμιά τσικουδιά παραπάνω;» Δεν θα μπορούσα να το περιγράψω καλύτερα και αυτό ακριβώς είναι οι Frenzee, τρία αδέρφια (Απολλωνία, Αντώνης, Νίκος) γεννημένα στην Αυστραλία και μεγαλωμένα στη Κρήτη που παίζουν -wait for it- φρενήρες punk rock. Το ακόμα πιο δυνατό trivia είναι πως οι Frenzee είναι εγγόνια του Ψαραντώνη, δηλαδή παιδιά του Γιώργου Ξυλούρη των Xylouris White και, αν τυχόν έχετε πάρε-δώσε με Κρήτη, μάθετε και πως μένουν στις Αρχάνες και (ο Αντώνης και ο Νίκος) βγάζουν τα προς το ζην παίζοντας κρητικά σε γλέντια, πανηγύρια και γάμους. Για την ώρα, ως Frenzee έχουν βγάλει μόνο ένα EP (Stream/Buy), του οποίου η μίξη και το mastering έγιναν στην Αμερική, ενώ τον δεύτερο δίσκο τους τον δούλεψαν στην Κόρινθο στο στούντιο των 1000 mods. Τον Δεκέμβριο πραγματοποίησαν μια σειρά live στη επαρχία και την Πρωταπριλιά εμφανίστηκαν στο Piraeus Club Academy, ενώ λίγο μετά έφυγαν για περιοδεία σε Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, πάλι μαζί με τους 1000 mods.

Στις 8 Ιουλίου ανοίγουν τους Black Keys, Puscifer, Ville Valo και Kishi Bashi, στο πλαίσιο του φετινού Rockwave Festival. Λόγος να πάτε από νωρίς.

Άκου αυτό:

Every notification
Is a dopamine rise
I can't wait for the weekend
To wear my disguise

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083584172136

Instagram: https://www.instagram.com/frenzee.band/

 

Youth Valley

https://www.instagram.com/p/Ck-bqI1rh1H/

Κάποια κομμάτια είναι σαν αρώματα. Τα ακούς και επιστρέφεις ακαριαία στον χωροχρόνο που εκτέθηκες σε εκείνα για πρώτη φορά. Ένα από αυτά είναι το “Young Sad Lovers” των Youth Valley, μια μελωδική παστέλ όαση εν μέσω πανδημίας που βγήκε τον Οκτώβριο του 2020 και μετέτρεψε αυτομάτως την μπάντα σε talk-of-the-town. Έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter, που τους απέφερε πάνω από 6 χιλιάδες ευρώ, οι Youth Valley κυκλοφορούν επιτέλους τον πρώτο τους δίσκο στη Make Me Happy Records, το label που μας σύστησε επίσης τους επίσης εξαιρετικούς Royal Arch και Sugar For The Pill, λαμβάνοντας άτυπα τα credits για τη νεόφυτη shoegaze σκηνή που σχηματίστηκε. Οι Youth Valley γράφουν μουσική που πηγάζει από την ψυχή τους και τις αναφορές τους, μια μείξη indie με shoegaze, που σε μια playlist θα ταίριαζε τέλεια με Smiths, Cure αλλά και DIIV, ενώ στα κομμάτια τους δίνουν απίθανους τίτλους όπως “I Don’t Want To Go Out With You, Veronica”. Στις 19 Μαΐου εμφανίζονται στη Death Disco, μαζί με μία ακόμη αξιοσημείωτη νέα μπάντα, τους Glances of Bordeaux.

Άκου Αυτό: Η τελευταία κυκλοφορία τους και προπομπός του πολυαναμενόμενου debut album τους, λέγεται “Hurricane” και το video clip του κομματιού έχει πρωταγωνιστή ένα άλογο, λουσμένο σε bubblegum pink φως.

Facebook: https://www.facebook.com/youthvalleyband

Instagram: https://www.instagram.com/youthvalleyband/

 

ΑΜΚΑ

https://www.instagram.com/p/Cn2CyLGI0Aq/

Το όνομά τους μπορεί να παραπέμπει νοερά στη δημόσια υγεία αλλά βγαίνει από τα αρχικά των ονομάτων των αυθεντικών μελών της (instrumental, αρχικά) μπάντας, τα οποία γνωρίστηκαν στο Groningen της Ολλανδίας, όπου σπούδαζαν σε ένα jazz κονσερβατόριο (true story). Πλέον το σχήμα απαρτίζεται από τους Kal (Δημήτρης Καλαμαράς), Susy (Δημήτρης Κουλεντιανός) και Chris Scott, έναν Βρετανό «ερωτικό μετανάστη» που μετακόμισε από το Λονδίνο στην Αθήνα, για χάρη μιας σχέσης και τελικά βρέθηκε όχι μόνο frontman σε μπάντα αλλά και κάπως “the hottest ticket” της εγχώριας indie σκηνής, αφού όποιος δει τους ΑΜΚΑ live, παραμιλάει για το star quality και την ωμή post-punk ενέργεια του τραγουδιστή τους. Στις 27 Μαΐου παίζουν στο  Communitism, λίγο πριν αυτό μετονομαστεί σε KINO 28 και μπει σε νέα εποχή. Υπόσχονται μια «ειρηνική ιεροτελεστία κακοφωνίας».

Άκου Αυτό: Εν αναμονή νέου υλικού, ακούμε ξανά το double A single “Yellow Card / Looking For Us” που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2022 και είναι ενδεικτικό της πολυσχιδούς προσωπικότητας της μπάντας.

Facebook: https://www.facebook.com/amka.band

Instagram: https://www.instagram.com/amka.band/

 

ENOUGH!

https://www.instagram.com/p/Cl81qX7qqaC/

«Δύο αδέρφια με εμμονή στις flying V κιθάρες (Chino & Johanan), ένας drummer με προυπηρεσία σε μπάντες όπως οι Bazooka (Plath) και μιά Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια (Lou) που έχει μελετήσει για τα καλά το riot grrrrl κίνημα και κυρίως την κίνηση και τις ερμηνείες της Kathleen Hanna από την Bikini Kill εποχή της» έγραφε ο Δημήτρης Λιλής τον Φεβρουάριο, όταν είδαμε τους  Enough! Live στο Ρομάντσο, ως opening act των Noda & The Pappas. Φρέσκα μούτρα, cool kids, αβίαστη άνεση, σοβαρό punk attitude, μένουμε συντονισμένοι, η συνέχεια έπεται. Extra trivia: μέλη των ENOUGH! τρέχουν και ένα side project, τους Memory, πρώτο τους single το “Let It Rest”.

Άκου Αυτό: Δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσεις play στο video clip του “Break Up Your Band”, να δεις τι συμβαίνει μετά το 00:30 και να μην αναφωνήσεις «ωπα, τι έχουμε εδώ!»

Instagram: https://www.instagram.com/worldsyummiestband/

 

Pale Oaks

https://www.instagram.com/p/CAkgh1WgYwr/

Καθώς υπάρχουν από το 2016, ίσως είναι «βετεράνοι» σε σχέση με τα περισσότερα ονόματα αυτής της λίστας, τους ανήκει ωστόσο μια θέση σε αυτήν, όσο βρισκόμαστε ακόμα εν αναμονή του ολοκληρωμένου δίσκου τους, με τίτλο Falter. Συνδυάζουν το emo των mid 00s, με synths από τα 80s και μεγάλα pop hooks, οι ίδιοι αποκαλούν τη μουσική τους “Heavy Pop”, ο Ανδρέας Κύρκος είχε γράψει κάποτε στο Avopolis πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν στους δικούς μας Foo Fighters. Τον Απρίλιο εμφανίστηκαν στο six d.o.g.s. για να αναθερμάνουν τη σχέση τους με το κοινό τους, εμείς είμαστε κολλημένοι στα social τους να μάθουμε πότε θα βγει ο δίσκος καθώς σύμφωνα με δικά τους λόγια  περιλαμβάνει «ένα σύνολο κομματιών που θυμίζει τα mixtapes που έφτιαχναν και αντάλλασσαν με φίλους σαν παιδιά, τότε που η σειρά των κομματιών και το vibe ήταν πιο σημαντικά από την ομοιογένειά τους.» (Λιώσατε κι εσείς μ'αυτό;).

Άκου Αυτό: Στις αρχές της χρονιάς κυκλοφόρησαν το “Call You Up” -ροκ κιθάρες και ευφορική ποπ δύο σε ένα.

Facebook: https://www.facebook.com/paleoaks

Instagram: https://www.instagram.com/pale_oaks/

 

LUNGS

https://www.instagram.com/p/CoChoyTKGNG/

«Οι Lungs προέκυψαν από μια έντονη, συλλογική επιθυμία εναγκαλισμού με τις ενορμήσεις. Την εσωτερική αυτή διαδικασία εξωτερικεύουν μέσα από τη μουσική τους, πετυχαίνοντας ένα αλλόκοτο και απόκοσμο αποτέλεσμα, ένα δημιουργικό twist που αναμοχλεύει διαφορετικά μουσικά είδη και ρεύματα. Ο ήχος τους έχει τις ρίζες του τόσο εγχώρια, όσο και δυτικά. Ισορροπεί ανάμεσα στον Γιώργο Λεμπέση και τους Mayhem.» Όταν οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται πηγαίνονας τη συζήτηση προς τον Γιώργο Λεμπέση, τι να κάνω, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως όταν βλέπεις στα κρουστά τον Παντελή Καρασεβδά των Chickn και στην κιθάρα Ανδρέα Κοκοβίκα των The Steams (κατά πάσα πιθανότητα αμφότεροι χωρίς μπλούζα, κάπως ζεσταίνεται μονίμως αυτή η μπάντα) δεν μπορεί, κάτι καλό θα συμβαίνει. File next to: Commuter (το opening act των Dry Cleaning), με τους οποίους εμφανίζονται συχνά live.

Άκου Αυτό: Δεν είναι καλά τα παιδιά.

Facebook: https://www.facebook.com/lungsband.ath

Instagram: https://www.instagram.com/lungsband/

 

Hekátē

https://www.instagram.com/p/CNKXV5gLscE/

Η Λυδία (φωνητικά), η Βίκυ (ντραμς), η Χαρά (μπάσο) και η Ίριδα (synths). Παίρνουν το όνομά τους από τη θεά Εκάτη, τη «θεά της μαγείας στον κάτω κόσμο, θεά της εσωτερικής γνώσης, και των αλλαγών που συμβολίζονται από τα σταυροδρόμια». Παίζουν synthwave punk, τραγουδούν και στα ελληνικά και στα αγγλικά (η Λυδία είναι δίγλωσση), αποστρέφονται την πατριαρχία και τον σεξισμό, πιστεύουν πως στην Ελλάδα έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο μέχρι να επιτευχθεί πράγματι η γυναικεία χειραφέτηση, και υψώνουν ανάστημα σε καθετί που προσβάλει τα πιστεύω και τη νοημοσύνη τους. Ο πρώτος δίσκος τους λέγεται Μέρες Οργής.

Άκου Αυτό: την γεμάτη personality live ηχογράφηση του "Soapbox" στο Ignite Music Studio το 2019. 

Facebook: https://www.facebook.com/hekatepunk

Instagram: https://www.instagram.com/hekatepunk/

 

Jimmy Knows

https://www.instagram.com/p/CeVhcDyucKR/

Άλλη μια μπάντα που μας έχει σε αναμμένα κάρβουνα για την πρώτη ολοκληρωμένη της δουλειά, οι Jimmy Knows (Γιάννης, Κίμωνας, Ιάσωνας, Νίκος – κανένας Τζίμης) σχηματίστηκαν σε ένα προβάδικο το 2018 και πήραν το όνομά τους από μια random ταινία μικρού μήκους που είχαν ανακαλύψει online. Οι πρώτες τους DIY δουλειές βρήκαν τον δρόμο τους προς το Internet σε εντελώς ακατέργαστη, lo-fi μορφή το ίδιο και το τρυφερό indie pop  “Lovesongs”, που πλέον παίζει στα ραδιόφωνα, το οποίο υπήρχε ως demo από το 2020, αλλά το κυκλοφόρησαν επισήμως την άνοιξη του 2022 στη The Hubsters (και σε δύο διαφορετικά ρεμίξ). Τον Μάρτιο που μας πέρασε εμφανίστηκαν στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στο πλαίσιο των Church Sessions του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper 96.6 και τον ίδιο μήνα βγήκε και το νέο single τους “Turning Into Something”

Άκου Αυτό: Μεγάλη περιέργεια για το τι θα σκαρώσουν το επόμενο διάστημα αυτά τα μούτρα.

Facebook: https://www.facebook.com/JimmyKnowsBand

Instagram: https://www.instagram.com/jimmyknows_official/

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured