Είναι σίγουρα μια από τις πιο διαχρονικά  ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της εγχώριας «εναλλακτικής» σκηνής λόγω της καλλιτεχνικής τους πολλαπλότητας που δεν αφήνει και τη μουσική τους σε ησυχία. Τα αδέλφια Άρης και Λάκης Ιωνάς που υπήρξαν ανέκαθεν το ηγετικό δίδυμο των The Callas ποτέ δεν έκρυψαν την πολυμεσική προσέγγιση τους στην τέχνη, τουναντίον εξαρχής είχαν ενσωματώσει τον καλλιτεχνικό κολλεκτιβισμό στον τρόπο ζωής και δημιουργίας της μπάντας με αποτέλεσμα ένα ζωντανό, πολυμορφικό project που πολλές φορές θυμίζει ευχάριστα τις νεοϋορκέζικες art punk κολεκτίβες που έχουμε ζήσει μόνο μέσα από ντοκιμαντέρ, δίσκους, ρετροσπεκτίβες και κάθε λογής καλλιτεχνικά αφηγήματα.

Οι The Callas έχουν παίξει σχεδόν παντού, από εκκλησίες μέχρι τουαλέτες και από βουνά και λαγκάδια μέχρι αστικά διαμερίσματα. Έχουν συνεργαστεί με ονόματα που κάθε συγκρότημα «της φάσης» θα έδινε ό, τι είχε για να περάσει λίγη ώρα μαζί τους σε μια σκηνή ή ένα studio. Δημιούργησαν μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές DJ shows προ πανδημίας, το “Velvet Room”, μετέτρεψαν -όχι μία αλλά δύο φορές σε δέκα χρόνια- το πατρογονικό τους κτήμα στη Θερμησία Πελοποννήσου σε αναπάντεχο πολυδρώμενο και ανακάτεψαν δημιουργικά τα νερά της αθηναϊκής καλλιτεχνικής σκηνής με το πολυσυζητημένο τους και εξαιρετικά ενδιαφέρον project “Love Solidarity Death (L.S.D.)” στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση που προσέλκυσε 3.500 θεατές και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Με τη φόρα του “L.S.D.” λοιπόν οι The Callas βγήκαν στον δρόμο σε ένα χορταστικό mini tour στην ελληνική περιφέρεια το οποίο σφραγίζουν με την επιστροφή στην αθηναϊκή βάση κι ένα δυναμικό μεγάλο live στο An Club. Κι επειδή οι The Callas είναι πάντα audiovisual τύποι στη  λίστα της προθέρμανσης γι’ αυτό το πολυαναμενόμενο live τους βάζουμε 5  + 1 βίντεο από όλη τους την πορεία μέχρι σήμερα που αξίζει να έχει φρέσκα όποιος και όποια σχεδιάζει να βρεθεί στην επόμενη εμφάνισή τους.

 

Lipstick

 Πίσω στα πρώτα κεφάλαια της ιστορίας των The Callas και στο δεύτερο τους album το 2009 με τίτλο το όνομά τους. Στη θέση νούμερο 2 της tracklist το “Lipstick” το οποίο οπτικοποιείται από τους ίδιους με έναν one-man-show χορό από τον The Boy με φανελάκι και σορτσάκι στο απόλυτο DIY σκηνικό: τρεις τοίχοι διαμερίσματος και μια διακοσμητική φουντένια χρυσή κουρτίνα. Δείτε το για να καταλάβετε τι σημαίνει indie weird αισθητική before it was cool.

 

 

East Beat

Πέντε χρόνια μετά, 2013 και οι The Callas κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο στην Inner Ear σε παραγωγή Jim Sclavunos, με τίτλο Am I Vertical? -ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και συμπαγή δισκογραφικά τους εγχειρήματα που έχει κατοχυρώσει σίγουρη θέση σε όλες τις λίστες με τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της ανεξάρτητης εγχώριας σκηνής των τελευταίων δεκαετιών. Από εκεί ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και το βουτηγμένο σε kraut γκρούβα “East Beat” με άλλο ένα βίντεο κομμένο και ραμμένο για την αισθητική πρόταση την οποία πια έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν με συνοχή που θα αποδειχθεί και στα επόμενα επεισόδια που έπονται.  

Εδώ που τα λέμε η γραμμή “I came for the feast/and it feels like this” θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργεί ως τίτλος αρχής για όλες τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τελετουργίες των The Callas.

 

Melaniá (Bruise) ft. Lee Renaldo

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες των The Callas ήταν αυτή με το έτερο ήμισυ της ψυχής των Sonic Youth, Lee Renaldo, με τον οποίον έγραψαν το soundtrack για την ταινία τους “The Great Eastern”. μια συνεργασία που οδήγησε στη μουσική συνύπαρξή τους στο LP Trouble and Desire που κυκλοφόρησε από την Inner Ear το 2018. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά tracks αυτού του project είναι η «Μελανιά» και στο βίντεο του Δημήτρη Κοτσέλη από την performance του κομματιού με τη συμμετοχή και των The Callasettes θα πάρετε μια πολύ καλή ιδέα για το γιατί.

 

Anatoli

Κι ερχόμαστε σιγά σιγά στο σήμερα. Ένα τραγούδι για την Εγγύς Ανατολή, ένα ακόμα east beat, μεσογειακή ψυχεδέλεια, ένα χαρκτηριστικό κομμάτι του soundtrack του δρώμενου “Love Solidarity Death (L.S.D.)” που παρουσιάστηκε στο υπόγειο της  Στέγης σε μερικές περιζήτητες βραδιές στα τέλη του 2022 με σημαντικό βραχίονα την παρουσία των αγαπημένων τους Callasettes, γυναικών, φίλων, συνεργάτιδων και συντρόφων που έχουν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια οι The Callas.

 

Love Solidarity Death (L.S.D.) – Marble is cut with water (or the crying game)

Μπορεί το “Love Solidarity Death (L.S.D.) να ήταν ο τίτλος της πολυμορφικής έκθεσης των The Callas που έτρεξε στο -1 της Στέγης για έναν περίπου μήνα από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου αλλά όπως θα δείτε και θα ακούσετε σε αυτό το βίντεο -αν δεν βρεθήκατε σε μια από τις βραδιές της έκθεσης με τη συμμετοχή της μπάντας και τις προβολές/screenings- είναι επίσης και τραγούδι. Σκηνοθετεί η Ζακλίν Λέντζου και πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη μαζί με τον Νικόλα Παπαδομιχελάκη. Μόνο και μόνο γι’ αυτό πατάς το play.

 

 

 Παγκράτι, Βράδυ

Ένα κλιπ που μας το χρώσταγε η καραντίνα. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα  οι The Callas κυκλοφόρησαν, σε δικιά τους σκηνοθεσία,  το βίντεο για το τραγούδι τους «Παγκράτι, Βράδυ» μια από τις πιο όμορφες συνθέσεις από το τελευταίο τους album Είμαι Ένα Ξενοδοχείο που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2020. Μυρίζει νυχτερινή Αθήνα, Παγκράτι, βράδια σαν αυτά που μας έκλεψε η καραντίνα, βράδια σαν αυτά που μας χάρισε η καραντίνα. Βραδινή μελαγχολία και νοσταλγία. Παγκράτι – Εξάρχεια. Πάμε.

 

 

 63fb41520901a19cf64d8291_thecallasanposter_comsponsor

Οι The Callas θα εμφανιστούν live στο An Live Club (Σολωμού 13 – 15, Εξάρχεια) την Παρασκευή 3 Μαρτίου με support acts από τους Electric Bulbs of Death και την Bipolia. Περισσόερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured