Η Θεσσαλονίκη είναι ο αληθινός “μάρτυρας” των όποιων περιορισμών έχει φέρει η πανδημία στη χώρα μας.  Η πόλη - συνώνυμο της καλοζωίας και της διασκέδασης, πρωτοπόρος στην επί χρόνια εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής κουλοτούρας, βρίσκεται εδώ και μήνες σε στάση “αναμονής”, τόσο σε επίπεδο συναυλιακών events όσο και σε επίπεδο βραδιών με καλεσμένους διεθνείς djs.

Το Reworks Festival, που αναμφισβήτητα “τρέχει” την πόλη σε ό, τι αφορά τις μεγαλές διοργανώσεις και που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του την πιο ενεργή κοινότητα clubbers και φίλων της χορευτικής μουσικής στην Ελλάδα, ακολούθησε τους COVID περιορισμούς αλλά παράλληλα μετέτρεψε τον “ανενεργό” χρόνο σε πρόσφορο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερο και πανευρωπαικό networking.

Περήφανο μέλος της μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας ανεξάρτητων φεστιβαλ We Are Europe, κατάφερε μέσα στο 2021 να σχεδιάσει και να επιμεληθεί  υπό την ομπρέλα των Reworks και Reworks Agora, μέρος από τα προγράμματα δύο σπουδαίων φεστιβάλ και συνεδρίων του εξωτερικού, του θρυλικού “c/o pop” στην Γερμανία και του “Elevate” στην Αυστρία. 

Ένα χρόνο πριν, είχε φροντίσει  το κυρίαρχο φεστιβαλικό concept του 2020 με τα “live streaming”, να "περάσει" σε άλλο επίπεδο. Στη μοναδική χρονιά που δεν είχαμε δια ζώσης Reworks, η διοργάνωση χάρισε σε πάνω από 2 εκατομμύρια θεατές δωρεάν μουσική, κινούμενη εικόνα και ψηφιακές τέχνες, καταγράφοντας στο ιστορικό της “επικά” σετ όπως αυτό της Nina Kraviz από τις βουνοκορφές του Ολύμπου.

Ασφαλώς και όσοι παρακολουθούν την πορεία του Reworks μέσα στα χρόνια, γνωρίζουν ότι η λέξη - κλειδί και το ετήσιο highlight κάθε διοργάνωσης είναι τα έξι γράμματα πίσω από την “techno”. Από τις αξέχαστες βραδιές που προηγήθηκαν του φεστιβάλ στις αρχές των 00s, τα  περίφημα NON Aesthetics parties, μέχρι τις πρόσφατες μετακλήσεις κορυφαίων του είδους, o techno ήχος είναι κάτι σαν συνώνυμο της λέξης Reworks.

Για του λόγου του αλήθες και παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να είχε η φετινή χρονιά, είναι αδύνατο να προσπεράσουν οι φίλοι της ηλεκτρονικής την είδηση ότι αυτή την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, ο θρύλος του Detroit, ας το γράψουμε άκομψα, “μπάμπας” όλων όσων δηλώνουν techno heads, o μοναδικός Jeff Mills (που για παράπανω από μία δεκαετία έχει υπάρξει απωθημένο όλων των event ατζέντηδων της χώρας) επιστρέφει στην Ελλάδα και με το νεοσύστατο The Paradox side project του, μαζί με τον Γάλλο  μουσικό της τζαζ Jean-Philippe Dary, θα ανοίξουν θριαμβευτικά την διοργάνωση. 

the-paradox-by-jacob-khrist

Πριν βιαστείτε να εκπλαγείτε, σημειώστε ότι το line up της βραδιάς συμπληρώνει με επίσης live set ο εξαιρετικός κύριος Henrik Schwarz. Ο πρωτοπόρος Γερμανός dj και παραγωγός που στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαβάσει με τον πιο βαθύ house τρόπο τη σύγχρονη κλασσική μουσική θα έχει σίγουρα στις αποσκευές του και την  παρακάτω εκδοχη του Instrumentals album του, που αναμφισβήτητα θα κάνει καλή παρέα δίπλα στις νέες Jeff Mills περιπέτειες. 

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα λάβει χώρα στην τοποθεσία Κυβερνείο - Παλατάκι και εννοείται πως καθόλη την διάρκεια του τετραημέρου η διοργάνωση θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις διατάξεις που έχουν οριστεί από τις αρχές για την πρόληψη και την προστασία από την Covid-19.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, η διοργανώση μεταφέρεται σε πολλά και διαφορετικά "cool" στέκια της πόλης, δίνοντας της πίσω -έστω και για λίγο- τον αστάματητο παλμό που η πανδημία της έχει στερήσει. Το εξαιρετικά προσεγμένο line up της ημέρας περιλαμβάνει την αφρόκρεμα των ντόπιων εγχώριων acts και μερικά από τα διεθνή dj ονόματα που ζουν στην πόλη. Χαρακτηριστικά, στον εναλλακτικό χώρο του Bord de l’eau, το ambient σχήμα του Grey Skies από την Fair Weather Friends Records συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον ενώ στην τάρατσα του Matute και του Urania Bar οι djs And. Id και G-Ha οδηγούν τις party κούρσες, με συνοδηγούς γνώριμα ονόματα της πόλης, όπως οι Filippos Athineοs, Theo Mavropoulos και Chris Tek αντίστοιχα.

Και αν η πόλη χρειάζεται απεγνωσμένα ένα καλό πάρτι για τη νύχτα της Παρασκευής, αυτό αφήστε το στα έμπειρα χέρια του “αφεντικού” Ison και του φίλου του The Drifter  που θα ηγηθούν του χορευτικού line up πίσω από τo booth του Aigli Geni Hamam προκειμένου να ξορκίσουν αρκετούς μήνες χορευτικής απραγίας.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, το Reworks επιστρέφει στον ιστορικό χώρο του Κυβερνείου και υποδέχεται το οπτικοακουστικό υπερθέαμα (που πρόσφατα παρουσίασε και στο Ηρώδειο) ο σπουδαίος Max Cooper.

max-cooper

Αν όντως έχετε ζήσει στο παρελθόν την Reworks εμπειρία, ξέρετε ότι τα blues της Κυριακής μετά από τις έντονες χορευτικές συγκινήσεις του Σαββατοκύριακου θέλουν εκλεκτή μουσική μεταχείριση. Για αυτό ακριβώς, η πιο λυρική και φινετσάτη εκδοχή της ηλεκτρονικής μουσικής με σχεδόν κλασσικές προεκτάσεις, δίνει δύο άχαστα ραντεβού με τους φίλους της σύγχρονης “μεγάλης”μουσικής. 

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, οι Grandbrothers  θα κουρδίσουν πρώτοι τα έγχορδα πάνω στις σύγχρονα κλασσικές μελωδίες τους ενώ στο επικό φινάλε -που πρακτικά αποτελεί και το μουσικό σημείο τομής της φετινής διοργάνωσης-, ο Γερμανός Christian Löffler αναμένεται να απογειώσει το μεγαλείο των συμφωνικών συνθέσεων πάνω σε techno ενορχηστρώσεις.

grandbrothers02_credit_toby-coulson

Με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες και τους αστάθμητους παράγοντες κάτω από τους οποίους καλείται να παραδώσει μία νέα έκδοση του το πιο πρωτοπόρο μουσικό δρώμενο του Βορρά (και όχι μόνο), η φετινή διοργάνωση  καλείται να σηκώσει στους ώμους της, το επί μήνες διψασμένο νεανικό κοινό μιας ολόκληρης πόλης, που για χρόνια έχει εκπαιδευτεί να χορεύει στο σωστό beat κάθε Σεπτέμβρη.

Και ως συνήθως συμβαίνει, μερικά εικοσιτετράωρα πριν, τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί -ακολουθώντας την παράδοση  της διοργάνωσης σε sold out στο πακέτο των 4 ημερών- και οι παλμοί ανεβαίνουν και πάλι με τις προσδοκίες όλων, να  μεγαλώνουν γύρω από το πως ο καθένας θα βιώσει το σωστό set στη σωστή στιγμή. Ειδικά φέτος, που η αναγνωρίσιμη techno ρυθμολογία αναμένεται να συναντηθεί με ένα ευρύ μουσικό φάσμα επιρροών, από jazz τεχνικές μέχρι επικές κινηματογραφικές μελωδιές που διεγείρουν τον εγκέφαλο και γεμίζουν τον ακροατή συναισθήματα.

logo

Ακόμα και αν δεν υπήρχε η COVID συνθήκη, το φετινό line up θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως η πιο “εγκεφαλική” εκδοχή νέας μουσικής που έχει να επιδείξει το Reworks στην ιστορία του και κάτι που η Θεσσαλονίκη δείχνει να το χρειάζεται φέτος περισσότερο από ποτέ. 

Εισιτήρια για τα events έναρξης και λήξης στο φετινό Reworks διαθεσιμα στον σύνδεσμο.

https://www.ticketmaster.gr/showEventInfo.html?idEvent=2005404

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured