Χρήστος Στάικος

Rage Against Τhe Machine: Rage Against Τhe Machine [1992]  

Fugees: The Score [1996]

Γεννήθηκα το 1983, οι δίσκοι αυτοί κυκλοφόρησαν το 1992 και το 1996 αντίστοιχα. Τους ανακάλυψα γύρω στο 1999. Τους άκουγα στο repeat, σαν ένα κομμάτι. 

{youtube}MPlb9HoOCxs{/youtube}

Γιάννης Σκουλατάκης

Νότιος Ήχος: Σκιά Της Θάλασσας [1996]

Όταν σμίγουν τέτοιου επίπεδου μουσικοί, χωρίς κούφια μεγαλοπρέπεια, σου δημιουργούν συναισθήματα και ακοής ιστορίες χωρίς να ανοίξει στόμα. Μεσογειακά όργανα και παιχνίδι με ρυθμούς. Έπος... 

{youtube}0UtDkxcx_LA{/youtube}

Γιώργος Δούκας

Active Member: Από Τον Τόπο Της Φυγής [1996]

Αγαπημένο άλμπουμ και ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά για την εποχή που κυκλοφόρησε, συνόδευε τα εφηβικά μου χρόνια. Σταθμός για την εξέλιξη του hip hop στην Ελλάδα.

{youtube}Mc9DELD6qKw{/youtube}  

Λεωνίδας Οικονομάκης

Θάνος Μικρούτσικος & Δημήτρης Μητροπάνος: Στου Αιώνα Την Παράγκα [1996]

Στους στίχους ο Άλκης Αλκαίος και ο Κώστας Λαχάς κυρίως. Παράξενη επιλογή για ράπερ, αλλά αυτός ο δίσκος με έχει συνοδεύσει σε όλα τα ταξίδια μου. Έχουμε διασχίσει τον Ατλαντικό παρέα σε κάμποσες περιστάσεις, έχουμε ανεβοκατέβει τις Άνδεις κανά-δυο φορές και έχουμε «οργώσει» όλο το Μέχικο. Ξέρω απ' έξω τη σειρά των τραγουδιών και φυσικά όλους τους στίχους. Η καλύτερη παρέα για μοναχικά ταξίδια. 

{youtube}0_DMMDqgx6o{/youtube}

Γιώργης Νίκας

Νίκος Παπάζογλου: Σύνεργα [1990]

Ο Νίκος Παπάζογλου είναι, για μένα, το σπουδαιότερο ίσως κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Δημιούργησε αυτό που λέμε σήμερα «έντεχνο». Συνδύασε στοιχεία βυζαντινής, λαϊκορεμπέτικης και ροκ μουσικής με αρχαΐζουσες αρμονίες και έβγαλε ένα ανεπανάληπτο αποτέλεσμα. Επίσης βοήθησε πολλούς νέους τραγουδοποιούς στην αρχή της καριέρας τους. Το εξώφυλλο του δίσκου μου θυμίζει τον εαυτό μου, όπως κάθομαι κι εγώ έξω από τις βιτρίνες των μαγαζιών που πουλάνε εργαλεία. Πέρα όμως από όλα αυτά, για μένα δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς να έχει soundtrack κάποιο από τα τραγούδια του.

{youtube}P9w-iYwO77s{/youtube}

Loreena McKennitt: The Book Of Secrets [1997]

Το ξωτικό των Kελτών... Ο συγκεκριμένος δίσκος μου έδωσε να καταλάβω πως η μουσική εκτός των αστικών κέντρων είναι πιο μαγική... Ακούει και βλέπει άλλα πράγματα...  

{youtube}1MjdrQPu6cg{/youtube}

N.W.A.: Straight Outta Compton [1988]

Οι N.W.A. ήταν το πρώτο συγκρότημα από τη δυτική ακτή των Η.Π.Α. που έφερε στην επιφάνεια και έτριψε στα μούτρα της συντηρητικής αμερικάνικης κοινωνίας τα προβλήματα και τον τρόπο ζωής στα ghetto. Ωμή καταγραφή της πραγματικότητας, η οποία προκαλεί σοκ. Η μουσική των N.W.A. συνδέθηκε και με την εξέγερση του 1992 στο Λος Άντζελες. Δυστυχώς τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ αφομοιώθηκαν πλήρως από το σύστημα, άλλα αυτός ο δίσκος παραμένει διαμάντι.  

{youtube}0ocYSM6pC4c{/youtube}

Γιάννης Μιχαηλίδης

Χρύσανθος: Ο Χρύσανθος Τραγουδά Ματσούκα [1986]

Είναι ίσως ο μοναδικός δίσκος που με κάνει να «ταξιδεύω» τόσο έντονα στον Πόντο. Ο Χρύσανθος, μαζί με τον «Γωγοπούλ» –τον Κωστάκη Πετρίδη– συνθέτουν ένα φοβερό άκουσμα, που δεν γίνεται να μην σε συνεπάρει. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ παίζουν τραγούδια και σκοπούς από την περιοχή της Ματσούκας, η οποία βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα· μια περιοχή με πολύ μεγάλη και πλούσια μουσική παράδοση. 

{youtube}bAPAm_lGiqQ{/youtube}

Πάνος Σκουτέρης

Mumford & Sons: Sigh No More [2009]

Το άλμπουμ που γαλούχησε τα εφηβικά μου χρόνια και το ακούω ανελλιπώς 1 φορά την εβδομάδα, από το 2010! Δηλώνω ένθερμος φαν των Marcus, Winston, Ted & Ben και τους ευχαριστώ που με μύησαν στον κόσμο της αγγλικής ροκ-country και φολκ-ροκ μουσικής. 

Για μένα αυτό το άλμπουμ φέρνει στην επιφάνεια ένα αίσθημα νοσταλγίας για όσα δεν έχω ζήσει ακόμα... Oπότε δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι, αλλά για την περίσταση θα επιλέξω το "After The Storm": είναι το τελευταίο κομμάτι του δίσκου και έρχεται και δένει (συναισθηματικά) ύστερα από τα υπόλοιπα 11 αστέρια που προηγούνται. Σας ευχαριστώ Mumford & Sons!

{youtube}YqUsAHTUPTU{/youtube}

Σωκράτης Σινόπουλος: Eight Winds [2015]

Δεν χρειάζεται κάποιος να ακούει παραδοσιακή μουσική για να ακούσει Σινόπουλο. Νομίζω ότι η (πολίτικη) λύρα του μιλάει στις καρδιές όλων, ανεξαιρέτως. Μεγάλο παράδειγμα δεξιοτέχνη-συνθέτη.

{youtube}EEqn4M3tJoI{/youtube}

Lucretia De Manchione

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Romeo Αnd Juliet - Fantasy Overture After Shakespeare [1880]

Η απόλυτη εικονοποίηση της ιστορίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μέσω της μουσικής σύνθεσης του Τσαϊκόφσκι. Μελωδία, αρμονία, ρυθμός, στην τελειότητά τους.

{youtube}_Od7gx3Dc-U{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured