Ζήσαμε δύσκολες, πρωτόγνωρες καταστάσεις το τελευταίο δίμηνο - ένα περίεργο, φορτισμένο καλοκαίρι, του οποίου, τις λίγες συναυλίες που είδαμε (και που έγιναν τελικά) θυμόμαστε με μεγαλύτερη ένταση, φόρτιση συγκινησιακή ή εκτόνωση.

Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, σχεδόν σωρηδόν προσπαθούσαν να μαζέψουν ό,τι μπορούσαν να προστατεύσουν από μια επένδυση που ίσως ήταν καταδικασμένη να μη βγει ή ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, μερικοί, δε, ρίσκαραν βλέποντας σχεδόν την τελευταία στιγμή τον κόσμο να αγοράζει εισιτήριο, ενώ πολλοί δυσκολεύονταν ακόμη και στα βασικά της παραγωγής χωρίς μετρητά. Για να μην πούμε το αυτονόητο, ότι οι μετακλήσεις ονομάτων από το εξωτερικό, που προϋποθέτουν εμβάσματα εκτός Ελλάδος, έγιναν αντικείμενο δράσης του Τσακ Νόρις. Αν βάλεις σε αυτά και τον γρίφο του ΦΠΑ που μας έκανε να ψαχνόμαστε για το κόστος των εισιτηρίων επερχόμενων συναυλιών που θα άλλαζε ή όχι, έχουμε (είχαμε) ένα (αν μη τι άλλο) πρωτότυπο κοκτέιλ. Μέσα σε αυτό, πολλές φορές δύσκολο και από τις δύο πλευρές (διοργανωτή-κόσμου), πλαίσιο, αλλά σίγουρα με πολλή κατανόηση για όσους τελικά πάλεψαν και μας έδωσαν μερικές σπουδαίες συναυλιακές στιγμές, πρέπει να δούμε και αυτά που έγιναν και όσα θα δούμε. Το καλοκαίρι είναι στο τέλος του, πολλοί από εμάς έχουν γυρίσει ή δεν έφυγαν ποτέ, και ψάχνουν/με τι παίζει συναυλιακά στην πόλη τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, αυτές που προσαρμοζόμαστε συνήθως στην πόλη που αρχίζει (σε κανονικές εποχές) να ξανακατοικείται. #cuttypaizei, ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα. Με περισσότερο ελληνικό χρώμα (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών, και δεν είμαστε από αυτούς που δεν υποστηρίζουν τα εγχώρια πράγματα - αντίθετο), ανεξάρτητο ή μη, rock, pop ή έντεχνο, αλλά -έχουμε την εντύπωση- με περισσότερη ψυχή.

Πρωταγωνιστής αυτό το καλοκαίρι συναυλιακά, είτε στηρίζοντας κάποια events, είτε προτείνοντας πράγματα που παίζουν στην πόλη μέσα από μία μεγάλη καμπάνια που όλοι μας κάπου είδαμε στα social media, ήταν και είναι το Cutty Sark Scotch Whisky. Μέσα από το www.urbanadventures.gr, το Cutty Sark συστήνει την Indie κουλτούρα της πόλης (και στο indie δεν κρατά απλά ένα στενό μουσικό πλαίσιο) και μας ξεναγεί σε ξεχωριστές αστικές διαδρομές. Έδωσε το "παρών" σε πολλά μεγάλα και μικρά event, σε μπαράκια αλλά και μεγάλα φεστιβάλ (όπως το Ejekt), έδωσε δωρεάν εισιτήρια, αλλά και γνώρισε σε ένα ευρύτερο κοινό cool στέκια γεμάτα ενέργεια, ρυθμό και καλή μουσική, ανακαλύπτοντας διαρκώς ό,τι καινούριο παίζει στην πόλη.

indierockculture.jpg

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, που η μουσική έμοιαζε σχεδόν λυτρωτική μερικές φορές ή απλά αναγκαία είτε για να ξεφύγουμε, είτε για να ξαναβρεθούμε μαζί συζητώντας πιο ανθρώπινα σε σχέση με την ανθρωποφαγία των social media, σε αυτό που η μουσική έμοιαζε και ήταν μόνο ενωτική, το Cutty Sark ήταν η σταθερά - σε όλες αυτές τις στιγμές τις μουσικές που θα θυμόμαστε. Το #cuttypaizei... "έπαιζε" και θα "παίζει" ως κάλεσμα του καθένα μας για πράγματα που συνέβαιναν εκείνη την ώρα ή θα συμβαίνουν στην πόλη, σε χιλιάδες άλλο κόσμο που γινόταν όλο και πιο υποψιασμένος με τη σημασία του. Από απλούς μουσικόφιλους μέχρι μουσικογραφιάδες που σαρώνουν ό,τι παίζει στην πόλη...

Ejekt15_8.JPG

Τα events όμως δεν σταματάνε - ίσα ίσα που κάνουμε την επανεκκίνηση και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μετράμε επιτέλους καθημερινά events για κάθε γούστο.

Η σεζόν ανοίγει με ένα πολύ ενδιαφέρον live. #cuttypaizei στο Six D.O.G.S. στις 2 Σεπτεμβρίου: Οι Viet Cong, που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχουν τις ρίζες τους στο Calgary του Καναδά. Σας γράφαμε από τον Φεβρουάριο γι' αυτούς! Το φετινό ντεμπούτο τους, Viet Cong (2015, Flemish Eye/Jagjagwuar) αμέσως έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές από τον μουσικό Τύπο, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις εμφανίσεις τους στην περιοδεία προώθησης του δίσκου. Οι Viet Cong φαίνεται πως έχουν βαλθεί να μην αφήσουν κανένα από τα διάφορα και σκοτεινά μονοπάτια που γέννησε το βρετανικό -κυρίως- post punk. Και η αλήθεια είναι ότι το συγκρότημα μπορεί να ακούγεται σε ορισμένα κομμάτια σαν Καναδοί Εcho and The Bunnymen ή Bauhaus, αλλά τόσο απλά μπορεί επίσης να ξεσπάσει σε κομμάτια οργισμένου και φασαριόζικου πειραματισμού που θυμίζουν τους τρομερούς This Heat. Την συναυλία θα ανοίξουν οι Chickn, αθηναϊκή πειραματική μπάντα η οποία περιστρέφεται γύρω από το αρχικό ντουέτο των Νico (τύμπανα) και Kay (φωνητικά, κιθάρα), αν και επί σκηνής εμφανίζονται περιστασιακά πολλοί περισσότεροι συνεργάτες. Αρχικώς ήταν βασισμένοι σε ήχους με επιρροή από το καλό krautrock - αισίως το συγκρότημα έχει μετεξελιχθεί σε πιο κλασικούς ήχους, σηματοδοτώντας μια βελτίωση ποιότητας που δεν θυσιάζει όμως την όρεξη για μουσικές εξερευνήσεις. Περισσότερα εδώ.

Διαφορετικό θα είναι το κλίμα την ίδια ημέρα (2/9) στην Τεχνόπολη. Η Φωτεινή Βελεσιώτου, στην πρώτη μεγάλη εξωστρεφή συναυλία της και με συντροφιά αγαπημένους φίλους καλλιτέχνες και την εξαμελή ορχήστρα της, θα μας τραγουδήσει όλα αυτά που χρόνια τώρα την έχουν μαγέψει. Τραγούδια που άκουγε από μικρή και δοκίμαζε αργότερα στις παρέες και στους μικρούς χώρους που σχεδόν τραγουδούσε ιδιωτικά, αλλά και τραγούδια που ερμήνευσε στις δισκογραφικές της δουλειές και που τα τελευταία χρόνια την αποκάλυψαν στο ευρύ κοινό. Μαζί της στη σκηνή το βράδυ αυτό θα είναι οι Eυγένιος Δερμιτάσογλου, Παντελής Θαλασσινός, Λιζέτα Καλημέρη, Μίνως Μάτσας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας. 

Την επόμενη μέρα, στον ίδιο χώρο, ο Σωκράτης Μάλαμας, σε ένα πρόγραμμα εφ΄ όλης της ύλης, ένα γλέντι ¨όπως παλιά¨...

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, δύο ακόμα σπουδαίες επιλογές. Στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, η Κρήτη τραγουδάει. Ο Γιώργος Ν. Ξυλούρης και ο 105,5 Στο Κόκκινο σας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι βαθειά στις ρίζες. Για ένα βράδυ οι σημαντικότεροι Κρήτες δημιουργοί θα δώσουν το στίγμα από τον πολιτιστικό χάρτη της Μεγαλονήσου. Μέσα από μελωδικά μονοπάτια θα συναντηθούν η Κίσσαμος με τη Σητεία, το Λυβικό Πέλαγος με το Κρητικό και ο Ψηλορείτης με τα Αστερούσια και τα Λευκά Όρη. Λύρες, βιολιά, λαούτα, μαντολίνα, θιαμπόλια και ασκομπαντούρες θα πουν την ιστορία μιας παράδοσης χιλιάδων χρόνων που συνεχίζει να εξελίσσεται και να κρατάει ζωντανή και ατόφια την ταυτότητά της. Συνταξιδιώτες μας μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σημερινής μουσικής σκηνής της Κρήτης όπως οι: Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Ross Daly, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργης  Μανωλάκης, Κέλλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής, Γιώργης Σαλούστρος (Κεχρής) Αντώνης Μαρτσάκης, Βαγγέλης Βαρδάκης, Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη, Γιώργης Βρέντζος (Κάτης) και άλλοι.

#cuttypaizei στην Τεχνόπολη στις 4 Σεπτεμβρίου κι αυτό είναι η εμφάνιση του Παύλου Παυλίδη και των Β – Movies στην Τεχνόπολη για το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού τους με το κοινό της Αθήνας. Mε ανανεωμένο πρόγραμμα για ένα υψηλής έντασης live, για μια αυθεντική rock ‘n’ roll συναυλία, με τραγούδια τόσο από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών όσο και από τα μεταγενέστερη πορεία του Παύλου. Αγαπημένες μελωδίες και πολυτραγουδισμένοι στίχοι που έχουν γράψει την ιστορία τους στην ελληνική μουσική και έχουν χαραχθεί βαθιά μέσα μας αλλά και τραγούδια από το νέο του άλμπουμ, αγαπημένα ήδη από το κόσμο. 

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει νέο άλμπουμ: 9+1 Ιστορίες είναι ο τίτλος του και μέσα στο χαμό που ζήσαμε μάλλον πέρασε στα ψιλά. Η ίδια όμως ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και η εμφάνισή της στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, είναι η ευκαιρία επί Αττικού εδάφους να την ακούσετε. Οι συνεργάτες της μας λένε ότι πρέπει να τη δούμε, γιατί φυσικά το καλοκαίρι θέλει μουσική και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, (εννοείται) για το νέο άλμπουμ, τα νέα τραγούδια, για το “Μη Με Φωνάξεις”, γιατί η μπάντα σκίζει, για τη συντροφιά “στα βράδια μας τα εργένικα”, για την πίστη ότι είναι “δυνατά τ' αδύνατα”, γιατί “ό,τι κι αν γίνει ένα να λες πως μ' αγαπάς χίλιες φορές”, γιατί “με το ίδιο μακό” θα τραγουδάμε όλοι μαζί, γιατί “δεύτερη ζωή δεν έχει”. Τι; Δεν σας πείσαμε; Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, λοιπόν, όσο κι αν συνεχίσουμε! 

Αν δεν έχετε βρεθεί σε κάποιο από τα μέρη της Ελλάδας που θα εμφανιστεί αυτό το καλοκαίρι, έχετε την ευκαιρία να δείτε τον «Μπάσταρδο Γιο» Φοίβο Δεληβοριά στην Τεχνόπολη, να αναζητά την πραγματική καταγωγή του, τους συγγενείς  του και τα καινούργια του τραγούδια. Στην επική αυτή αναζήτηση του παραστέκονται τρεις ένδοξοι περιπλανώμενοι μουσικοί, ένας αειθαλής ηχολήπτης και ένας οδηγός ιχνηλάτης, όλοι ορκισμένοι στο προγονικό ρητό: «Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία». 

#cuttypaizei και στο Gagarin 205. Ήταν 2004 όταν ο Jon Spencer εμφανίστηκε τελευταία φορά στην Αθήνα με τους Blues Explosion. 11 χρόνια μετά επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές του τον βρώμικο, σέξι, rock ‘n roll νέο του δίσκο και διάθεση για ξέφρενο λάιβ μέχρι τελικής πτώσεως. Πότε; Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου. Νωρίς, νωρίς θα βρεθούμε όλοι μαζί στους κλειστούς συναυλιακούς χώρους.

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στο Βεάκειο Θέατρο, ο Κωστής Μαραβέγιας (Maraveyas Ilegal) σε ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτι και στον ίδιο χώρο, στις 9 Σεπτεμβρίου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη: μέλος πια της προσωρινής κυβέρνησης, αλλά συνεπής στο συναυλιακό πρόγραμμά της. Οι Χαϊνηδες, την ίδια μέρα, δίνουν στην Τεχνόπολη την τελευταία συναυλία της περιοδείας τους.

Τον Alexandre Desplat τον ξέρετε (;) - είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής και η συναυλία του στις 9 Σεπτεμβρίου είναι ένα από τα μουσικά γεγονότα του φθινοπώρου. #cuttypaizei στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, κι αυτό είναι μια μεγάλη best of συναυλία, με τη συνοδεία μάλιστα της 100μελούς Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Να θυμίσουμε ότι φέτος, την 8η φορά που προτάθηκε για Oscar, η Ακαδημία του απένειμε το «χρυσό αγαλματίδιο», για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία The Grand Budapest Hotel (σε σκηνοθεσία Wes Anderson και πρωταγωνιστές τους Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton). Η κατάκτηση του Hollywood ξεκίνησε το 2003, όταν έγραψε την μουσική της ταινίας «Το κορίτσι με το μαργαριτένιο σκουλαρίκι» (με την Scarlett Johansson και τον Colin Firth), που αμέσως προτάθηκε για τα 3 πιο σημαντικά βραβεία: Golden Globe, British Academy of Film and Television Arts και European Film Awards! Η συνέχεια ήταν πραγματικά καταιγιστική! Συνολικά ο Desplat έχει γράψει την μουσική για περισσότερες απο 40 ταινίες και έχει κερδίσει τα εξής βραβεία:

1 Oscar (προτάθηκε 8 φορές)
1 Golden Globe (προτάθηκε 7 φορές)
2 British Academy Film (προτάθηκε 7 φορές)
2 Grammy (προτάθηκε 6 φορές)
3 Cezar (προτάθηκε 8 φορές)

Την ίδια ημέρα η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που έρχεται από μια θριαμβευτική χρονιά, με sold out συναυλίες της στο Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα βρίσκεται στο Βεάκειο Θέατρο.

Το δεκαήμερο ολοκληρώνεται με την πολυαναμενόμενη συναυλία στην Τεχνόπολη (10/9) για τον Θάνο Ανεστόπουλο, με Διάφανα Κρίνα, Γιάννη Αγγελάκα, The Last Drive, Αλκίνοο Ιωαννίδη. Μια μουσική γιορτή για την αγάπη, την υγεία, τη φιλία και την αλληλεγγύη. 

Αφορμή για αυτήν την υπέροχη και αναπάντεχη μουσική συνάντηση είναι ο Θάνος Ανεστόπουλος ο οποίος, στην προσωπική μάχη που δίνει κατά του καρκίνου, απευθύνθηκε στους μουσικούς του φίλους με σκοπό να διοργανωθεί μια συναυλία που θα επαληθεύσει τον τίτλο του τελευταίου δίσκου των Διάφανων Κρίνων, “...Και Η Αγάπη Πάλι Θα Καλεί!”. Οι φίλοι ανταποκρίθηκαν και το αποτέλεσμα είναι η επανασύνδεση των Διάφανων Κρίνων, για μία βραδιά και μετά από επτά ολόκληρα χρόνια απουσίας, που με πλήρη την αρχική τους σύνθεση θα συναντήσουν τον Γιάννη Αγγελάκα, τους Last Drive και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη συνθέτοντας ένα ονειρικό line-up για αυτή τη μεγάλη μουσική βραδιά με κεντρικό άξονα την αγάπη και την ίδια τη ζωή!

Τιμές εισιτηρίων: 10€ προπώληση, 12€ ταμείο

Ανακάλυψε κι εσύ την indie πλευρά της πόλης, στο www.urbanadventures.gr! Μπες και διάβασε άρθρα για τη σκηνή, προτάσεις, συναυλίες!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured