Ναταλία Πετρίτη

Ακυκλοφόρητη μουσική του σπουδαίου Marvin Gaye βρέθηκε στο Βέλγιο σύμφωνα με το BBC, μαζί με αρχείο από τα κοστούμια του και τετράδια σημειώσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα εν λόγω αντικείμενα βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, από όταν ο εμβληματικός καλλιτέχνης είχε μετακομίσει στην παραλιακή πόλη της Οστάνδης το 1981.

Ο Gaye βρέθηκε στο Βέλγιο σε μια στιγμή της καριέρας του που είχε εξαρτηθεί από την κοκαΐνη και η μετακόμισή του αυτή έπαιξε κομβικό ρόλο στην σταδιακή απεξάρτησή του. Ο ίδιος ηχογράφησε εκείνη την περίοδο ένα από τα μεγαλύτερα hits της καριέρας του, το “Sexual Healing”.

Στο Βέλγιο, ο Gaye ζούσε στο σπίτι του μουσικού Charles Dumolin, η οικογένεια του οποίου διεκδικεί αυτή τη στιγμή την ιδιοκτησία του υλικού που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

«Ανήκουν στην οικογένεια γιατί αφέθηκαν στο Βέλγιο πριν από 42 χρόνια» δήλωσε ο δικηγόρος τους, Alex Trappeniers. «Ο Marvin τους τα έδωσε και είπε «Κάντε ό,τι θέλετε με αυτά». Και δεν επέστρεψε ποτέ. Αυτό είναι σημαντικό».

Η οικογένεια του Dumolin, που πέθανε το 2019, είναι πράγματι σύμφωνα με τη Βελγική νομοθεσία οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του υλικού, καθώς οτιδήποτε φτάνει στα χέρια κάποιου στη χώρα γίνεται αυτομάτως ιδιοκτησία μετά από 30 χρόνια και ανεξάρτητα από το πώς αυτό συνέβη αρχικά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη πνευματική ιδιοκτησία, γεγονός που σημαίνει ότι η οικογένεια δεν διαθέτει το δικαίωμα να κυκλοφορήσει τα χαμένα κομμάτια του Gaye. Οι κληρονόμοι αυτού στις ΗΠΑ είναι θεωρητικά οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων, χωρίς όμως πρόσβαση στις κασέτες είναι αδύνατον να κυκλοφορήσουν εκείνοι τη μουσική.

Το τί θα συμβεί με τα ακυκλοφόρητα demos θα εξαρτηθεί από ό,τι φαίνεται από τη διάθεση συνεργασίας των δύο πλευρών.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured