Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο Damo Suzuki, ο θρυλικός Ιάπωνας lead singer των Can από τις αρχές των ‘70s. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από το label του συγκροτήματος, τη Spoon Records, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα αίτια. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Suzuki είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου το 2014.

Γεννημένος με το όνομα Kenji Suzuki στο Kobe της Ιαπωνίας, ο μουσικός βρέθηκε στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μπήκε στους Can όταν ο μπασίστας τους, Holger Czukay, και ο drummer Jaki Liebezeit τον γνώρισαν σε ένα καφέ του Μονάχου. Οι Can είχαν τότε κυκλοφορήσει μόλις έναν δίσκο, το Monster Movie του 1969, με original vocalist τον Malcolm Mooney. Ο Suzuki μπήκε στη μπάντα για το Soundtracks του 1970 και ο πρώτος τους πλήρης δίσκος μαζί ήταν το Tago Mago του 1971. Οι πιο χαρακτηριστικές δουλειές του Suzuki με το συγκρότημα ήταν τα κομμάτια “Vitamin C” και “Spoon” από τον δίσκο του 1972 με τίτλο Ege Bamyasi. Ο ίδιος θα συμμετείχε και σε ένα ακόμη LP με την krautrock μπάντα, το Future Days, προτού αποχωρήσει από αυτήν το 1973.

Μετά την αποχώρησή του από τους Can, ο Suzuki έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά και απείχε από τη μουσική για μια γεμάτη δεκαετία. Όταν επέστρεψε στο μουσικό στερέωμα, συνέχισε να δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο με διαφορετικούς τοπικούς μουσικούς, οι οποίοι αναφέρονταν ως Damo Suzuki’s Network. Τις επόμενες δεκαετίες συνέχισε ηχογραφώντας διάφορες δουλειές του με το Network, αλλά και μόνος του.

Η ζωή του Suzuki καταγράφηκε στο memoir που έγραψε μαζί με τον Paul Woods με τίτλο I Am Damo Suzuki το 2019, ενώ ο σκηνοθέτης Michelle Heighway δημιούργησε το 2022 το ντοκιμαντέρ για τον ίδιο με τίτλο Energy.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured