Ναταλία Πετρίτη

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε το TikTok χωρίς μουσική; Αν όχι, τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης της δημοφιλέστερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο μοιάζει πολύ υπαρκτός, αφού η Universal Music – η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο – απειλεί πως θα αφαιρέσει τη μουσική της από αυτό. Για την ακρίβεια, μάλιστα, το συμβόλαιο που διατηρούσαν οι δύο πλευρές έληξε χθες Τετάρτη 31/01, ενώ το ενδεχόμενο ανανέωσής του βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Ποιος είναι όμως ο λόγος που έχουμε αυτές τις εξελίξεις;

Η UMG με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το TikTok αποτελεί «μόνο περίπου το 1% των συνολικών εσόδων μας», γεγονός που αποδεικνύει «πόσο μικρή είναι η αποζημίωση της πλατφόρμας στους καλλιτέχνες και τους συνθέτες, παρά την τεράστια και αυξανόμενη βάση χρηστών του, τα ραγδαία αυξανόμενα διαφημιστικά έσοδα και την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση από το περιεχόμενο που βασίζεται στη μουσική». Σύμφωνα και πάλι με τη Universal Music, το TikTok κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών «πρότεινε να πληρώνει τους καλλιτέχνες και τους συνθέτες με ποσό που είναι ελάχιστο μπροστά σε εκείνο που καταβάλλουν παρόμοιες πλατφόρμες».

Όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών κατέληξαν σε αδιέξοδο, το TikTok φαίνεται πως επιχείρησε να εκφοβίσει τη UMG «αφαιρώντας επιλεκτικά τη μουσική συγκεκριμένων ανερχόμενων καλλιτεχνών», διατηρώντας όμως τους καλλιτέχνες-μεγαθήρια όπως η Taylor Swift στην πλατφόρμα.

Στην ανακοίνωσή της, η UMG συνεχίζει: «Η τακτική του TikTok είναι προφανής: χρήση της δύναμης της πλατφόρμας για να βλάψει ευάλωτους καλλιτέχνες και προσπάθεια να μας εκφοβίσει για να υποκύψουμε σε μια κακή συμφωνία που υποτιμά τη μουσική και εξαπατά τους καλλιτέχνες, τους συνθέτες και τους θαυμαστές τους». Την ίδια στιγμή, η δισκογραφική κατηγορεί το TikTok ότι επέτρεψε να εισαχθούν στην πλατφόρμα ηχογραφήσεις οι οποίες αποτελούν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Το TikΤok από την πλευρά του υποστηρίζει πως η UMG «βάζει την απληστία της πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και συνθετών τους» και πως, «παρά το ψευδές αφήγημα και τη ρητορική, το γεγονός είναι ότι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας που έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και λειτουργεί ως δωρεάν όχημα προώθησης και ανακάλυψης των ταλέντων τους».

Το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση παραμένει για την ώρα μυστήριο, ωστόσο αν όντως η UMG επιλέξει τον δρόμο της αποχώρησης από το TikTok, αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα και οι χρήστες της θα στερηθούν τη μουσική συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, όπως οι Beatles, Bob Dylan, Elton John, Weeknd, U2, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele και Coldplay. Και κάτι μας λέει πως σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η UMG αυτή που θα χάσει…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured