Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η lead singer των Shangri-Las, Mary Weiss.

Η βασική φωνή του επιδραστικού girl group των ‘60s καταγόταν από το Queens της Νέας Υόρκης και αδερφή της ήταν η Betty Weiss. Μαζί με την Marge και την Mary Ann Gangser ίδρυσαν στην εφηβεία τους το κουαρτέτο των Shangri-Las, υπογράφοντας τότε συμβόλαιο με την Red Bird Records και συνάπτοντας συνεργασία με τον παραγωγό George “Shadow” Morton.

Η επιτυχία του συγκροτήματος ήταν άμεση, με το “Remember (Walking in the Sand)” να κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 1964 και να φτάνει κατευθείαν στο No. 5 στα charts των ΗΠΑ και στο No. 14 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό συμμετείχε μάλιστα ο Billy Joel, τότε ως άγνωστος session μουσικός. Τον επόμενο μήνα, οι Shangri-Las θα σκαρφάλωναν στο No. 1 με το θρυλικό κομμάτι τους “Leader of the Pack”.

Μέχρι το τέλος του 1964, η φήμη των Shangri-Las θα είχε εκτοξευθεί, οδηγώντας τις στο να μοιράζονται τη σκηνή με συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Beatles, οι Rolling Stones και ο James Brown.

Το επόμενο top 10 single του γκρουπ θα ήταν το “I Can Never Go Home Anymore” του 1965, όμως μέχρι το 1968 θα είχαν διαλυθεί εξαιτίας διαφωνιών με τη δισκογραφική τους. Το 1977 όπως και το 1989, θα επανενώνονταν για περιορισμένες εμφανίσεις.

Παρά τη σύντομη μουσική τους πορεία, οι Shangri-Las θεωρούνται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της περιόδου, έχοντας δημιουργήσει μια χαρακτηριστική αισθητική που ενέπνευσε εκατοντάδες καλλιτέχνες στα επόμενα χρόνια, όπως οι New York Dolls, οι Ramones, οι Blondie και άλλοι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ξεχώρισαν από τη θεματολογία των τραγουδιών τους, που αναφέρονταν τότε σε θεματικές όπως η μοναξιά και η αποξένωση.

Άλλοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν αναφέρει τις Shangri-Las ως πηγή έμπνευσης είναι οι The Damned, Aerosmith, Sonic Youth, Redd Kross και η Kathleen Hanna των Bikini Kill και Le Tigre. Η Amy Winehouse ερμήνευε επίσης συστηματικά το “Remember (Walking in the Sand)” ως γέφυρα του “Back to Black” κατά τη διάρκεια live εμφανίσεων.

Το 2007, η Weiss επέστρεψε στη μουσική με έναν solo δίσκο με τίτλο Dangerous Game, στο οποίο έπαιζε μουσική η μπάντα από το Tennessee Reigning Sound.

Ο θάνατος της Weiss επιβεβαιώθηκε από την Miriam Linna, που βρίσκεται πίσω από την Norton Records όπου κυκλοφόρησε το Dangerous Game.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured