Ναταλία Πετρίτη

Ξανά στο προσκήνιο φαίνεται πως έρχεται η μήνυση του Nevermind Baby για το εξώφυλλο του εμβληματικού δίσκου των Nirvana, αφού ένα panel τριών δικαστών ανέτρεψε την απόρριψη της μηνυτήριας αναφοράς του Spencer Elden που απεικονίζεται στο εξώφυλλο. Αυτή κάνει λόγο για παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση του τότε βρέφους, που φωτογραφήθηκε το 1991 για τη δημιουργία εξωφύλλου του κλασικού δίσκου από τον φωτογράφο Kirk Weddle.

Για την ιστορία, ο πατέρας του Elden – που ήταν φίλος του φωτογράφου – είχε πληρωθεί 200 δολάρια για τη γυμνή φωτογράφιση του τεσσάρων μηνών γιου του. Σήμερα όμως, ο 32χρονος ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία αποτελεί έργο παιδικής πορνογραφίας, διεκδικώντας φυσικά την αντίστοιχη αποζημίωση.

Ο Elden κατέθεσε για πρώτη φορά μήνυση για σεξουαλική εκμετάλλευση κατά των Nirvana, της δισκογραφικής τους, του Weddle και πολλών άλλων προσώπων το 2021, σημειώνοντας ότι δεν ήταν σε θέση να συναινέσει στη χρήση ή την αναπαραγωγή της φωτογραφίας του τη στιγμή που αυτή τραβήχτηκε. Η υπόθεση απορρίφθηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2022, αφού ο Elden απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία για να απαντήσει σε μια πρόταση συμβιβασμού από τη νομική ομάδα των Nirvana. Ο ίδιος όμως υπέβαλε εκ νέου μια προσαρμοσμένη αγωγή τον ίδιο μήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Fernando M. Olguin, απέρριψε και πάλι την υπόθεση του Elden λόγω παραγραφής. Ο Elden αποκλείστηκε από την εκ νέου υποβολή, αλλά του προσφέρθηκε η δυνατότητα να ασκήσει έφεση για την υπόθεση.

Η επιτροπή τριών δικαστών αντέστρεψε την απόφαση του Olguin την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, εν μέρει με το επιχείρημα ότι «κάθε αναδημοσίευση» παιδικής πορνογραφίας «μπορεί να αποτελεί νέο προσωπικό τραυματισμό». Ωστόσο, μια υποσημείωση ανέφερε: «Το ερώτημα εάν το εξώφυλλο του δίσκου Nevermind πληροί τον ορισμό της παιδικής πορνογραφίας δεν τίθεται σε αυτήν την έκκληση». Η απόφαση σημείωσε επίσης ότι η αρχική καταγγελία του Elden αναφερόταν σε πιο πρόσφατες επανεκδόσεις του εξωφύλλου του άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένης της 30ης επετειακής έκδοσής του που κυκλοφόρησε το 2021. Από το 1991, ο ίδιος ο Elden έχει επίσης αναδημιουργήσει ο ίδιος το εξώφυλλο πολλές φορές.

Σχετικά με την απόφαση, ένας από τους δικηγόρους των Nirvana προχώρησε σε δηλώσεις στον Pitchfork αναφέροντας: «Αυτή η διαδικαστική οπισθοδρόμηση δεν αλλάζει την άποψή μας. Θα υπερασπιστούμε αυτή την άχρηστη υπόθεση με σθένος και αναμένουμε να επικρατήσουμε». Ένας δικηγόρος από την πλευρά του Elden δήλωσε: «Η χονδρική εμπορική εκμετάλλευση ενός μωρού σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι εμβληματική, αλλά αυτό δεν την καθιστά σωστή και σίγουρα δεν την καθιστά νόμιμη».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured