Ναταλία Πετρίτη

Τον πρόσφατα εκλιπόντα Shane MacGowan τίμησε ο Tom Waits μέσα από σπάνια δημόσια δήλωσή του, την οποία υπέγραψε μάλιστα μαζί με τη σύζυγό του, Kathleen Brennan.

«Αχ, οι ευλογίες των καταραμένων. Η καυστική και δυνατή φωνή του Shane McGowan είναι λάσπη και τριαντάφυλλα που ξεδιπλώνονται με μια τρομερή, αρχαία λαχτάρα που κατακλύζεται μέχρι την κόλαση. Ένας Βάρδος για τους βάρδους, είθε να μας μαγεύει για πάντα».

Waits και Brennan κλείνουν τη δήλωσή τους με έναν στίχο των Pogues από το κομμάτι “If I Should Fall from Grace with God”: «Let him go boys, let him go down in the mud where the rivers all run dry…».

Τον MacGowan αποχαιρέτησαν όμως και οι Bruce Springsteen και Nick Cave: «Το πάθος και η βαθιά ένταση της μουσικής και των στίχων του είναι απαράμιλλη από όλους εκτός από τους καλύτερους στον κανόνα του rock & roll», έγραψε ο Springsteen στη δική του δήλωση. «Είχα την τύχη να περάσω λίγο χρόνο με τον Shane και την υπέροχη σύζυγό του, Victoria, την τελευταία φορά που ήμασταν στο Δουβλίνο. Ήταν πολύ άρρωστος, αλλά παρέμενε όμορφα παρών με την καρδιά και το πνεύμα του. Η μουσική του είναι διαχρονική και αιώνια. Δεν ξέρω για εμάς τους υπόλοιπους, αλλά θα τραγουδούν τα τραγούδια του Shane 100 χρόνια από τώρα».

Στο Red Hand Files newsletter του, ο Nick Cave μίλησε για τα 60α γενέθλια του MacGowan, που γιορτάστηκαν σε μια συναυλία στην οποία συμμετείχε ο ίδιος μαζί με την Sinead O’Connor μεταξύ άλλων.

«Ο Shane δεν ήταν σεβαστός μόνο για τα πολλαπλά ταλέντα του, αλλά αγαπήθηκε και μόνο για τον εαυτό του. Ένας όμορφος και κατεστραμμένος άντρας, που ενσάρκωνε ένα είδος αγνότητας και αθωότητας και γενναιοδωρίας και πνευματικής ευφυΐας που δεν μοιάζει με κανένα άλλο», έγραψε ο Cave. «Η Sinéad είπε κάποτε για τον Shane: «Είναι ένας άγγελος. Ένας πραγματικός άγγελος». Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, ποιος να θα το αποφασίσει; Αλλά ο Shane είχε ευλογηθεί με ένα ασυνήθιστο πνεύμα καλοσύνης και μια βαθιά αίσθηση του αληθινού, που περιέργως ενισχύθηκε με τη συντριβή του, την ανθρωπιά του. Μπορούμε να πούμε γι' αυτόν με βεβαιότητα ότι ήταν αγαπητός στη γη και η Sinéad το ίδιο — πραγματικά αγαπητοί και μας λείπουν και οι δύο».

Ο Bono τίμησε επίσης τον MacGowan με μια ζωγραφιά του ίδιου που δημιούργησε, συνοδεύοντας με τους στίχους του κομματιού των Pogues, “A Rainy Night in Soho”. «Τα τραγούδια του Shane MacGowan ήταν τέλεια ώστε εκείνος ή εμείς, οι θαυμαστές του, να μην χρειάζεται να είμαστε», έγραψε ο frontman των U2.

Ο MacGowan πέθανε στις 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 65 ετών.

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured